Spotkania w Świnoujściu

W tym dziale piszemy wyłącznie na temat spotkań, zjazdów, zlotów forumowiczów.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Re: Świnoujście luty 2020

Post autor: Dzia_dek »

zbigniew165 pisze: (...) Jeszcze pozostaną spacery, bo mamy zamiar iść pieszo plażą do Ahlcbek. (...)
Zbigniewie zamiast pieszo do Ahlbeck proponuję podjechać kolejką UBB ze Świnoujścia do Bansin,
albo jeśli odległość 12 km z buta Cię przeraża, to może nieco bliżej do Heringsdorfu, wtedy do
przejścia masz około 9 km. Idzie się po promenadzie, gdzie można podziwiać piękną zabudowę
tych miejscowości. Przechodzi się również przez wspomniane przez Ciebie Ahlbeck. W każdym
z tych uzdrowiskowych miasteczek jest drewniane molo, przepięknie odrestaurowane wille
zamienione w hotele lub pensjonaty i mnóstwo zieleni oraz miejsc gdzie można wypić dobrą
kawę czy też zjeść rybkę. W ramach "walki z nudą" ;) proponuję również podjechać 6 lub 7
przystanków za Bansin do miejscowości Koserow. To miejscowość, która leży na wąskim (300 m.)
pasie lądu pomiędzy Bałtykiem, a Achterwasser czyli Zatoką Uznamską. Tam możemy podziwiać
najdłuższe drewniane molo na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Niestety w chwili obecnej około 1/3
jest nieczynna ze względu na zły stan techniczny co jednak nie przeszkadza kolonii kormoranów,
które tam urzędują nie niepokojone przez nikogo. Oprócz tego możemy zwiedzić niewielki skansen
chat solnych, których zostało tylko kilka. Reszta została zniszczona przez sztorm bodajże w 1852 roku.
W skansenie możemy zakupić przepyszną, świeżo wędzoną rybkę. Obowiązkowym miejscem do
odwiedzenia jest również Truskawkowy Raj czyli Farma Karls. (opisy miejsc, o których wspomniałem
bez problemu znajdziesz w necie). Jedyny mankament tych wycieczek to waluta. Wszystko niestety
płatne w €. Wyjątkiem jest kolej UBB, ale tu polską walutą płacimy tylko banknotami. Więc ceny
są zaokrąglane w górę. Informacyjnie dodam jeszcze, że po stronie niemieckiej obowiązuje nas opłata
uzdrowiskowa (kurtaxe), która w sezonie wynosi 2,5 € od osoby, ale za to w sierpniu i wrześniu można
jeździć bezpłatnie autobusami UBB po całej wyspie oraz w centrum Wolgastu. 8-)
p.s. 1. Nie wiem na jakim etapie swojego wyjazdu jesteś, ale jak nie skorzystasz teraz, to może kiedyś,
a jak nie Ty, to może ktoś inny. Życzę miłego wypoczynku. :)
p.s. 2. Wyjazd do m. Koserow na Farmę Karls'a, to niezapomniane wrażenia, szczególnie dla kobiety.
;) :D
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 11 razy

Post autor: violet58 »

Dzia_dek pisze: 08 mar 2020 15:00 (...) Tam możemy podziwiać najdłuższe drewniane molo na wybrzeżu Morza Bałtyckiego.
Gwoli sprostowania, według mnie i Wikipedii ;) najdłuższym drewnianym molem w Europie jest nasze rodzime, sopockie molo.
Niemniej jednak w pełni popieram propozycję wycieczek, a będąc już w okolicy Koserow warto odwiedzić punkt widokowy na klifie Streckelsberg.
Pozdrawiam :kwiat:
Gość

Post autor: Gość »

Bardzo dziękuję za te informacje, podczas każdego z pobytów Ahlbeck był dla mnie docelowym miejscem porannych głównie spacerów lub podróży rowerem po południu. Dotarłam też do Heringsdorfu do Bansin z zaprzyjaźnionym taksówkarzem..ale nic dalej Mam cel na kiedyś tam... zabudowa tych niemieckich miasteczek mnie urzekła. Po prawdzie część komunistycznej zabudowy szpecącej zabudowę naszej promenady wypełniło braki po zbombardowanych przez sąsiadów budynkach. Zostały tylko zdjęcia.😔
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Violet masz całkowitą rację. Nie najdłuższe, ale po zamknięciu jego części,
to pewnie najkrótsze molo na bałtyckim wybrzeżu. Nawet mola w Cesarskich
Uzdrowiskach są dłuższe od tego w Koserow. Mój błąd w sztuce pisania. :oops:
W Sopocie jeszcze nie byłem. :o Na tym klifie w Koserow również, ale oglądając
zdjęcia z tego miejsca, to trochę przypomina mi Kawczą Gorę w Międzyzdrojach.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 183 razy
Podziękowano: 110 razy

Post autor: GIENIA »

Dziękuję za cenne wskazówki , zapewne przy następnym pobycie skorzystam z nich . :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 60 razy

Post autor: Atina »

Dzia_dek pisze: 08 mar 2020 21:31 Violet masz całkowitą rację. Nie najdłuższe, ale po zamknięciu jego części,
to pewnie najkrótsze molo na bałtyckim wybrzeżu. Nawet mola w Cesarskich
Uzdrowiskach są dłuższe od tego w Koserow. Mój błąd w sztuce pisania. :oops:
W Sopocie jeszcze nie byłem. :o Na tym klifie w Koserow również, ale oglądając
zdjęcia z tego miejsca, to trochę przypomina mi Kawczą Gorę w Międzyzdrojach

Trochę nie na temat,ale łączy ich molo 8-)

Dziadku :)
W takim razie musisz odwiedzić Trójmiasto :)
Molo w Brzeźnie
Molo w Sopocie
Molo w Orłowie plus cudowny widok na klif :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: zbigniew165 »

Dzia_dek dziękuję za dużo informacji dot. zwiedzania niemieckiej strony Świnoujścia, ale skorzystam z nich innym razem, bo teraz mój pobyt jest za krótki czasowo i ograniczę się do spaceru do Ahlbeck.
Wszystkich pozdrawiam z Świnoujścia :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 47 razy

Post autor: ewasz »

Miłego czasu Zbigniewie 😊🍀
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 183 razy
Podziękowano: 110 razy

Post autor: GIENIA »

Super Zbyszek , że udało Wam się zdobyć termin i miejscówkę której oczekiwaliście :D
Zerkam w kamerkę i widzę , że ładna pogoda , lekki chyba wiaterek :) spacerujących niewiele ... no tak , czas zabiegów i śniadań :)

Bawcie się fajnie , kiedy wracacie ? pozdrowienia dla M :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Przeczytałem od dechy do dechy jak dobrą lekturę :P
I w tym temacie widać jak na dłoni , że są LUDZIE , zwykli ludzie fajnie się bawiący i są popaprańcy - żal mi tych popaprańców , psychosomatyka sie kłania , o ile nie jest za późno ;) :mrgreen:

GIENIA , Zbigniew165 - z przyjemnością czytałem Waszą relację :D , fajnie , że macie w planie kolejne spotkania :)
Tak trzymajcie :D
Zbigniew , baw się dobrze :twisted: :P
ODPOWIEDZ