Sanatorium z ZUS
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Przyjrzałem się temu przez chwilę, mina mi zrzedła, a na usta ciśnie się tylko jedno słowo ... tragedia, szczególnie na takie
schorzenia jak: psychosomatyka, układ oddechowy czy układ krążenia.
- Pasazerka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 sty 2025 11:06
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 6 razy
Tak mi się wydawało właśnie, że dwa miejsca na układ oddechowy to jest przerażająco mało. Te psychomotoryczne to też tak skromnie, ale uznałam, że może to dość poboczny profil i dlatego.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
bo ten profil jest w kręgu moich zainteresowań. Mieszkam na południu Polski, a najbliższy ośrodek /Wieniec/
z tym profilem schorzenia mam 600 km od domu. Pozostałe dwa to Stegna i Kamień Pomorski. 200 km dalej
niż ten pierwszy. Boże widzisz i nie grzmisz.
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowano: 28 razy
-
Grzegorz DG
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 30 sty 2018 11:20
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękowano: 1 raz
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
dodam ,że jestem emerytem , pracuję na umowę o pracę na cały etat na czas nieokreślony, w najbliższy poniedziałek mam operacje kolana będę na świadczeniu ZSLA(L4) i w trakcie jego trwania złożę dokumenty a co tam sam jestem ciekaw jak mnie potraktują . A może ktoś w podobnej sytuacji korzystał z takiego turnusu. pozdrawiam Forum .
-
TypowaEwa
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 06 lis 2018 09:46
- Staż sanatoryjny: 1
Nie trzeba być na zwolnieniu, wystarczy mieć kwalifikujące się schorzenie. Przy wystarczającej dokumentacji komisja zaoczna. Właśnie czekam na przydział. Minął ponad miesiąc od decyzji lekarza orzecznika o potrzebie rehabilitacji, skierowania póki co brak.Pasazerka pisze: 13 sty 2025 13:31 Szanowni Państwo,
przychodzę być może z głupim pytaniem, ale jako osoba dopiero wchodząca w świat sanatoriów i związanych z tym informacji, niuansów i możliwości, chciałabym się dowiedzieć ile należy przebywać na zwolnieniu lekarskim, aby móc wnioskować o sanatorium z ZUS?
-
zuza-zuza
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Staż sanatoryjny: 4
Myślałam, że po 4 wyjazdach w ramach prewencji o ZUSie wiem już wszystko. A jednak...!
Wczoraj miałam "komisję" czyli badanie lekarza orzecznika w placówce ZUS. Znowu - wydawało mi się, że wszystkich lekarzy w mojej placówce już widziałam
Ale ...nie o tym.
Zawsze do tej pory, wychodząc z gabinetu po "komisji" znałam decyzję. Do zeszłego roku, znałam nawet miejsce i termin prewencji, nawet jeśłi trzeba było czekać na oficjalne pismo z "centrali". Aż tu nagle wczoraj...zonk. Wyszłam z gabinetu nie wiedząc nic. Nie znam decyzji pani orzecznik. Nie wiem czy w ogóle przyznano mi tę rehabilitację czy nie. Jedyna wiadomość jaką otrzymałam przed wyjściem z gabinetu to, że informację/decyzję dostanę pocztą w ciągu 7 dni. I teraz powiedzcie Wy mi, czy taki obrót sprawy ma miejsce zwyczajowo przy odmowie, czy też zmieniono procedury, czy jeszcze coś innego? Oddział ZUS w Bielsku-Białej.