Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Dzia_dek »

ZUS na swoich stronach zamieścił wykaz i lokalizację ośrodków rehabilitacyjnych współpracujących z nimi od 1 stycznia br.
Przyjrzałem się temu przez chwilę, mina mi zrzedła, a na usta ciśnie się tylko jedno słowo ... tragedia, szczególnie na takie
schorzenia jak: psychosomatyka, układ oddechowy czy układ krążenia.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Martinka »

Potwierdzam : Tragedia lub Tragikomedia Straszna :!:
Porażka wielka :shock:
Awatar użytkownika
Pasazerka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2025 11:06
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Pasazerka »

Czyli, że to w tym roku taka nędza? Wcześniej było więcej miejsc dla tych profili?

Tak mi się wydawało właśnie, że dwa miejsca na układ oddechowy to jest przerażająco mało. Te psychomotoryczne to też tak skromnie, ale uznałam, że może to dość poboczny profil i dlatego.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Pasażerko nędza to mało powiedziane. Bliżej prawdy byłaby bida z nędzą. Piszę o schorzeniach układu krążenia
bo ten profil jest w kręgu moich zainteresowań. Mieszkam na południu Polski, a najbliższy ośrodek /Wieniec/ :?
z tym profilem schorzenia mam 600 km od domu. Pozostałe dwa to Stegna i Kamień Pomorski. 200 km dalej
niż ten pierwszy. Boże widzisz i nie grzmisz. :roll:
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 28 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Oooo w Nałęczowie narząd ruchu. :shock:
Grzegorz DG
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 sty 2018 11:20
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Grzegorz DG »

ZUS planuje rozszerzyć rehabilitację o nowe profile. Fakt wyjaśnia, że już od 1 lutego będzie możliwa realizacja wczesnej rehabilitacji powypadkowej, z kolei od 1 kwietnia ruszy rehabilitacja osób ze schorzeniami ośrodkowego układu nerwowego, zarówno w systemie stacjonarnym, jak i ambulatoryjnym.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Ciekawe jak potraktuje mnie ZUS kiedy złożę o prewencję i wyjazd na turnus.
dodam ,że jestem emerytem , pracuję na umowę o pracę na cały etat na czas nieokreślony, w najbliższy poniedziałek mam operacje kolana będę na świadczeniu ZSLA(L4) i w trakcie jego trwania złożę dokumenty a co tam sam jestem ciekaw jak mnie potraktują . A może ktoś w podobnej sytuacji korzystał z takiego turnusu. pozdrawiam Forum .
TypowaEwa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2018 09:46
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: TypowaEwa »

Pasazerka pisze: 13 sty 2025 13:31 Szanowni Państwo,

przychodzę być może z głupim pytaniem, ale jako osoba dopiero wchodząca w świat sanatoriów i związanych z tym informacji, niuansów i możliwości, chciałabym się dowiedzieć ile należy przebywać na zwolnieniu lekarskim, aby móc wnioskować o sanatorium z ZUS?
Nie trzeba być na zwolnieniu, wystarczy mieć kwalifikujące się schorzenie. Przy wystarczającej dokumentacji komisja zaoczna. Właśnie czekam na przydział. Minął ponad miesiąc od decyzji lekarza orzecznika o potrzebie rehabilitacji, skierowania póki co brak.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

Czołem drużyna!
Myślałam, że po 4 wyjazdach w ramach prewencji o ZUSie wiem już wszystko. A jednak...!
Wczoraj miałam "komisję" czyli badanie lekarza orzecznika w placówce ZUS. Znowu - wydawało mi się, że wszystkich lekarzy w mojej placówce już widziałam ;) - jednak nie. Inny korytarz inna, pani doktor :shock: .
Ale ...nie o tym.
Zawsze do tej pory, wychodząc z gabinetu po "komisji" znałam decyzję. Do zeszłego roku, znałam nawet miejsce i termin prewencji, nawet jeśłi trzeba było czekać na oficjalne pismo z "centrali". Aż tu nagle wczoraj...zonk. Wyszłam z gabinetu nie wiedząc nic. Nie znam decyzji pani orzecznik. Nie wiem czy w ogóle przyznano mi tę rehabilitację czy nie. Jedyna wiadomość jaką otrzymałam przed wyjściem z gabinetu to, że informację/decyzję dostanę pocztą w ciągu 7 dni. I teraz powiedzcie Wy mi, czy taki obrót sprawy ma miejsce zwyczajowo przy odmowie, czy też zmieniono procedury, czy jeszcze coś innego? Oddział ZUS w Bielsku-Białej.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Ciezko powiedziec ,nie wyglada to dobrze ,ale zycze zeby decyzja byla pozytywna
ODPOWIEDZ