Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Re: Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Post autor: ewiko »

Mady, dwa lata czekania, ale uwierz mi WARTO..... Zabiegi rewelacyjne a to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam jeszcze na kuracji Połczyn Zdrój sanatorium Gryf zapytałam o rehabilitacje ogólnoustrojową
czas oczekiwania około 2 lat trzeba dostarczyć skierowanie z dokumentacją przejść weryfikacje lekarzy
balneologów z sanatorium które nadzoruje NFZ dopiero zapis w kolejkę dopłaca się do leczenia zapytałam
się o cenę w przybliżeniu kwota około 6OO zł .Skierowanie na rehabilitacje ogólnoustrojową od lekarza specjalisty
pozdrawiam z kuracji :roll: :kwiat:
mady
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2013 11:10
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: mady »

Zyczę owocnej kuracji. Ja zostałam zakwalifikowana na rehabilitację ogólnoustrojową w Połczynie i czekam . Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dlaczego w jednym ośrodku
rehabilitacja jest bezpłatna a w innym pobierają opłaty . Wprawdzie jak byłam w Neptunie w Jantarze kilka lat temu, to dopłacałam do zakwaterowania i wyżywienia (szwedzki stół).Natomiast na stronie uzdrowiska Cieplice jest info, że rehabilitacja jest bezpłatna tzn. koszty pokrywa NFZ. Pozdrawiam :D
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Agnes »

Witam, czy był ktoś na rehabilitacji ogólnoustrojowej NFZ w sanatorium "Bristol" MSW w Kudowie-Zdroju :?: chciałam złożyć tam skierowanie ale nie wiem jakie panują tam warunki i na jakim poziomie jest rehabilitacja :idea: w rozmowie telefonicznej uzyskałam info, że czas oczekiwania to 8 - 9 lat :lol: tak się zastanawiam czy ja w ogóle dożyję do tego czasu ale.... :o może ktoś tam był i wie coś na temat tego ośrodka ;) pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

A ja pytam się Was co to jest rehabilitacja ogólnoustrojowa ? Jakie schorzenia kwalifikują do tejże rehabilitacji, jaki lekarz wystawia skierowanie i dlaczego samemu trzeba szukać ośrodka a nie przez NFZ? Nic nie kumam w tym temacie i w realu nie znam nikogo kto z tego korzystał, czyżby w moim środowisku to nie działało? Proszę o krótką ale jasno informacje. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Anka_K :kwiat:

Stacjonarna rehabilitacja ogólnoustrojowa
Przeznaczona jest dla pacjentów, wymagających wszechstronnego postępowania usprawniającego i jednocześnie innych działań terapeutycznych, profilaktycznych, diagnostycznych i edukacyjnych. Skierowania wystawiane są przez lekarzy specjalistów poszczególnych oddziałów, a w przypadku zaostrzeń chorób przewlekłych – przez lekarza poradni rehabilitacyjnej, urazowo-ortopedycznej, neurologicznej, reumatologicznej, gastrycznej. Do skierowania powinna być dołączona aktualna dokumentacja medyczna potwierdzająca rozpoznanie.
Każda osoba ma prawo do jej odbycia, nie ma tutaj znaczenia wiek, przewidywane efekty, ani wstępne rozpoznanie. Co więcej, każdy pacjent powinien być rehabilitowany w jak najwcześniejszym stadium choroby/urazu. Działanie zabiegów musi być kompleksowe tj. skupiać się na wszystkich obszarach ciała i umysłu pacjenta. Ostatnią zasadą, a nawet obowiązkiem jest zachowanie ciągłości w zabiegach, aż do zakończenia rehabilitacji.
Zabiegi rehabilitacyjne polecane są szczególnie dla osób cierpiących na:

Dyskopatię i inne zespoły bólowe kręgosłupa
Chorobę zwyrodnienia stawów
Zaburzenia krążenia obwodowego
Obrzęk limfatyczny (leczenie przeciwpasożytnicze i inne)

Ponadto, osoby po mastektomii, zabiegach chirurgicznych, urazach wielonarządowych.
Czas trwania rehabilitacji wynosi od 3 do 6 tygodni.
Wniosek składasz (wysyłasz) bezpośrednio do wybranego ośrodka wraz z dokumentacją medyczną potwierdzająca rozpoznanie medyczne i wyniki podstawowych badań. Wniosek można złożyć do kilku ośrodków.
Taki pobyt winien być bezpłatny ponieważ koszty pobytu w całości pokrywa NFZ ale już niektóre ośrodki życzą sobie dopłatę do wyżywanie (tak to nazywają) od 20 do nawet 40 PLN za dobę.
Jeżeli na taki pobyt zostanie zakwalifikowana osoba pracująca to na czas pobytu jest wystawiane zwolnienie lekarskie ale można pokryć urlopem lub częściowo zwolnienie + urlop.
Okres oczekiwania to już inna bajka.... od 2 do 7(!) lat.

Aniu :kwiat: życzę zdrowia i... cierpliwości :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Jeszcze jedno.Specjalistką w zakresie wiedzy o rehabilitacji ogólnoustrojowej jest nasza sympatyczna koleżanka Felice :kwiat: i zapewne ona też coś dorzuci. :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Chyba już nic ponad to,że lada moment nie będzie można złożyć w kilka miejsc... :( i czekać spokojnie w kolejce.
Dodam jeszcze,ze skierowanie wystawiane przez szpital ma krótszy czas realizacji i nie czeka się w standardowej kolejce,no i oczywiście priorytetem są świeże urazy,operacje itp.Innymi prawami rządzi się też zaawansowany RZS lub ŁZS.
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

Selene i Felice serdecznie dziękuję. :kwiat:
jawa 53
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 gru 2013 07:17
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: jawa 53 »

Witam,w ubiegłym tygodniu otrzymałem skierowanie na Rehabilitację ogólnoustrojową.
Czy ktoś może mi polecić ośrodek w Dolnośląskim z oczekiwaniem poniżej 2 lat?
ODPOWIEDZ