Arka ul Sułkowskiego11 -pobyt -opinia od 29,02,2024

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Arka ul Sułkowskiego11 -pobyt -opinia od 29,02,2024

Post autor: GIENIA »

Najważniejsze Wiktor , że jesteś zadowolony z zabiegów , a i to , że wszystkie masz na miejscu , to duży plus . Wszelkie inne niedogodności , przy dobrym towarzystwie , przestaną być zauważalne :)
W pobliżu Arki jest jakiś sklep :?:
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

Gienia są sklepiki takie małe 2 a do biedronki jest kawałek tszeba iść
25 min ,no i miałem już nie nazekac, aż się boje juz pisać, bo co nie którzy
Se pomyślą ze szukam dziury w Arce co jest nie tak ale jak opisałem wcześniej
Pisze swoje spostrzeżenia ,byłem dziś na kąpieli w borowinie. ...wanna...
I co widzę woda na lana a pani leje jakiś płyn jak borowina, nie wiem może
Tak też jest ,we wcześniejszych sanatoriach była taka mazda i to była borowina
Może się czepiam szczegółów ale taki jestem pisze prawdę, i jeszcze
Wifi jest dostepne w całej Arce to na tyle Chyba dziś
CDN.....
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Wiktor , to nie jest narzekanie , ale Twoje spostrzeżenia , Twoje zdanie . Nie każdy musi się z nim zgadzać :)
Mnie np. zaciekawiła forma ogrzewania .... pisałeś , że podłogowe . :? wielu osobom np. puchną nogi , przy takim ogrzewaniu ... i co wtedy ? :shock:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

kruszynka pisze: 02 mar 2024 12:31 Nie spotkałam nigdzie podczas pobytów ,mężczyzn ,którzy by się najedli w stołówkach sanatoryjnych.
:lol:
To nie dom i latająca z grami żona po nos co chwilę ;)
Ale w KG to chyba nie ma problemu ,z kupnem co nieco
min ryb wędzonych etc :)
Wiktor oj da się da mieć zabiegi do przed obiadem ,wszędzie się da .
Ale to kobietkom się one należą ,a Wy faceci do wieczora latać :lol:
A są fajfy na 1 p?
Pozdrawiam ,baw się i odpoczywaj . :)

Droga Kruszynko

Twierdzisz ,że JEDANK jest taka możliwość ,że NAJWIĘKSZEGO Głodomora można okiełznać
Kwestia podejścia oraz srodków

PODSTAWA Jedza OCZY

Od czasów kiedy ze wspólnego Stołu Znikalo WSZYSTKO poprzez czasy Kieedy Bezpośrednio po Obiedzie Musiałem wyjść ,aby DOWALIŚ DO PIECA i byc Pełnym

A wiadomo przy moich gabarytach 190cm to i waga Jest suszna

Znalazlem Rozwiązanie i sanatoriach

Od Lat dokupuję tzw Wyzywienie Komercyjne są to stawki od 10 do nawet 50 zlotcyh dziennie w róznych Obiektach w Polsce
Metoda stosowana od ponad 15 lat

Zyskuje na czasie Posiłki Komercyjne są w czasie śniadania nie sztywna godzina narzucona ale od 7,45 do 9,45 -przedział
Fakt Obiad o ustalonej porze NO ALE -Wszędzie jest mozliwośc wyboru co jem
Kolacja od średnio 17 do 19

Praktycznie od lat Nie muszę zastanawiać się czy mam Lodowke w pokoju No chyba ,aby mieć Lód do wieczornego drinka :)

i od lat nie zdarza mi się abym Miał to co wydarzyło się i opisywalem podczas spotkania z Narewką w Kołobrzegu

Czyli 1 godzine po posiłku Mieć Niedocukrzenie bo podałem sobie Standartowa dawke Insuliny a Obiad Był nie do zjedzenia BEZ WYBORU

Ktoś powie FANABELIA

Może i tak ale znam Kilka Pań które stosują podoną Taktykę
Fakt Koszt na dziś średnio od 400 do może nawet i 800 zlotych
No ale wrzucam to do kosztów sanatoryjnych i na podstawie faktury odliczam od Podatku jako niepełnosprytny

Oczywiście Lubie w Kołobrzegu wyjśc na tzw Rybkę no ale Ja nią się delektuję Nie zapycham Glodnego brzucha

Wiadomo że przy racjonalnym wyżywieniu Nawet przy zastosowaniu Diety sanatoryjnej 90% Kuracjuszy PRZYBEIRA na wadze
BO Jemy Regularnie Nic Nie robimy i Waga idzie w gorę
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

GIENIA pisze: 02 mar 2024 15:07 Wiktor , to nie jest narzekanie , ale Twoje spostrzeżenia , Twoje zdanie . Nie każdy musi się z nim zgadzać :)
Mnie np. zaciekawiła forma ogrzewania .... pisałeś , że podłogowe . :? wielu osobom np. puchną nogi , przy takim ogrzewaniu ... i co wtedy ? :shock:
Gieniu tu gdzie mieszkamy jest to zrobiona dobodowka i
Tu zrobili ogrzewanie podłogowe i po raz kolejny już nie ja a kolega
Poszedł i po wiedział ze nie zapłaci bo mieszkamy 4 pokoju zimnym
I przyszli znów fachowcy i powiedzieli ze zawór jeden był zamknięty
To ja zadam pytanie wczoraj też byli fachowcy i nic nie zrobili .po prostu
Są nie odpowiedzialni ,ale już rośnie temperatura i jest ok obecnie mamy 22
Stopni,a co do jedzenia można tu dopłacić i jeść więcej
Jest jak jest ja jestem zadowolony dziś został jeszcze jeden zabieg o godz 20
CDN....
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 11 razy

Post autor: Mijariolka »

Wiktor, Twoje pozytywne nastawienie jest super do pozazdroszczenia, trzymaj tak do końca, cieszcie się każdą chwilą spędzoną w tych "luksusach". Niestety nie każdego stać na opłacenie prywatnego pobytu w Arce, a jeśli NFZ nas obdaruje, to zawsze można zrezygnować. Życzę całej grupie forumowej, której udało się spotkać wspaniałego pobytu nad morzem :D
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

wiktor64 pisze: (...) i jeszcze jedno co do baletow ,no niestety jest piątek i grają pod klientów Piątkowo _sobotnich (...)
Wiktor jak znajdziesz chwilkę czasu w tym zabieganiu rozwiń tą myśl o graniu pod takich klientów jw.
Czytam z zaciekawieniem Twoją relację i jak widzę "Arka" to nie do końca taki "raj na ziemi" jak niektóre osoby próbują
przedstawić to miejsce. Mam nadzieje, że plusy pobytu zdecydowanie przysłonią minusy, czego Tobie i innym życzę.
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Gość pisze: 02 mar 2024 17:27
z moich obserwacji , jak i rozmów kuracjuszy Arki ale tych z NFZ to można było wysnuć tylko jeden wniosek . Mianowice że Arka jest nastawiona na kasiastych ze SPA a my funduszowi to tak przy okazji , jak zapchaj dziura . Mianowice gorsze pokoje , gorsze zabiegi , mniej korzystne pory zabiegów . Moim skromnym zdaniem od momentu kiedy w ośrodkach wprowadzona na masową salę prywatnych , kuracjusz NFZ są w tych ośrodkach jak niechciane dzieci , ale najsmutniejsze w tym jest to że NFZ z tym nic nie robi .
Zgadzam się z tym co napisał Zagubiony, "funduszowi to tak przy okazji, jak zapchaj dziura itd.", ale czy Arka jest w tym odosobniona....nie....większość ośrodków gdzie jest komercja i NFZ, to tych funduszowych traktuje gorzej. W moim odczuciu to Wiktor miał trochę pecha. W większości pokoi jest normalne centralne ogrzewanie, a my w pokoju mamy bardzo ciepło, że kaloryfer mamy zakręcony. Co do wyżywienia..... ile osób tyle opini, mnie smakuje, nie dojadam, a to czego nie lubię, lub mi nie smakuje to poprostu nie jem. Na śniadanie na ogólnodostępnym stoliku jest dżem, płatki owsiane, kukurydziane, mleko i jogurt, jeśli komuś mało to można dojeść. Wiadomo mężczyźni potrzebują więcej. ;)
Jeśli zaś chodzi o zabiegi to ja też w tym tygodniu i w przyszłym do wtorku mam porozrzucane i ostatni okład borowinowy mam o 15:00, ale potem już do końca turnusu kończę o 11:00. Uważam że przy takiej ilości ludzi nie da się wszystkim zaplanować zabiegów tylko rano. Odniosę się jeszcze do innych rzeczy, ale to po kolacji, ja mam drugą turę, 8:30 , 13:45 , 18:15.
men_bi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2016 13:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: men_bi »

wiktor64 pisze: 01 mar 2024 12:02 Jechało nas 4 osoby i skasował nas po 12 zł
I jeszcze jedno jestem lekko w szoku siedzę z małżeństwem
Przy stoliku i pytam jak pokoje a oni ale ,my jesteśmy
Osobno a ja jak osobno no nie mieli już 2 i dali osobno,no i się pogodził
To czegoś nie rozumiem jedziecie jako małżeństwo i mieszkacie osobno
Ktoś na walił ,no i po obiadku idziemy do pokoju stodio
CDN......
Nie dajcie się nabić w butelkę kierowcą txii, płaci się tyle ile licznik wykaże, a ilu jedzie pasażerów to nie jego sprawa, :evil: Tam kursują autobusy 3 przystanki do biedronki i dalej do miasta i to czesto :) a co do rozdzielania małżeństwa, to tak jest, byłem w maju :P dobrze ze za żonę dają inna panią, bo to dobra odmiana na urlopie :lol: :lol: :lol:,
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Baza zabiegowa niczym nie odbiega od innych ośrodków....no może więcej kabin i wanien z racji większej ilości pacjentów, masówka jak wszędzie. Jeśli wszyscy przychodzą punktualnie to wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku. Rehabilitanci....jak wszędzie, jedni mili i uśmiechnięci, inni naburmuszeni i niegrzeczni. Ale często to sami pacjenci swoim zachowaniem wpływają na zachowanie obsługi. :roll: Masaży klasycznych nie ma już w ofercie dla NFZ w wielu ośrodkach, nie tylko w Arce. Zabiegi mam takie jak chciałam: okłady borowinowe, kąpiel perełkowo- borowinową, gimnastykę w basenie, masaż mechaniczny (łóżko), interdyn i sollux. Nikt nam nie wlicza do puli 54 zabiegów np. picia wody, jak to jest praktykowane w wielu ośrodkach. Co do ilości borowiny dodawanej do kąpieli, to myślę że tak jest już w większości ośrodków,
bo oszczędzają wszyscy. Baza kulturalno-oswiatowa ....
dla każdego coś dobrego, codziennie darmowe koncerty, wieczorki taneczne i wiele innych atrakcji. Dziś np. morsowanie z ratownikami dla chętnych (po wcześniejszej konsultacji u lekarza) a dla zapisanych po morsowaniu voucher na grzane wino i gorącą czekoladę.
Ktoś może odbierać pobyt tutaj inaczej, ale ja póki co jestem zadowolona. :)
A teraz czas na ostatni zabieg. :D
Miłego wieczoru życzę. :kwiat:
ODPOWIEDZ