Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: zbigniew165 »

Jestem za tym, by takie sanatoria oferujące dla singli pokój trójkę lub czwórkę, a nawet dwójkę splajtowały i podam tu tylko dwa przykłady Wistom Kołobrzeg, gdzie recepcja na wstępie rozmowy o pobyt z NFZ pyta, czy przyjadę solo, czy w parze. P usłyszeniu, że solo pani od razu mówi pan będzie w trójce, bo dwójki tylko dla par, a jedynki dla komercji. :shock:
Następne sanatorium to Admirał w Świnoujściu, gdzie pan z recepcji w czasie pandemii :!: proponuje mi pobyt w trójce lub czwórce.
To tylko dwa przykłady obiektów do których miałem jechać, ale z uwagi na to co usłyszałem nigdy do takich obiektów nie pojadę, bo nie jadę na kolonie. :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Zmiana realizacji skierowań przez uzdrowiska

Post autor: jacky6 »

Od kilku lat ( może faktycznie było ich więcej ) obserwowane są rozmaite prace remontowe i modernizacyjne w budynkach sanatoryjnych.
Wiele osób czyli kuracjuszy narzeka na dokuczliwość owych prac ale nie zetknąłem się z tym, aby "narzekacze" zainteresowali się tym, na czym polegają prace.
Otóż w znanych kurortach łączy się dwa pokoje i to różnych wielkości i tworzy się mniejsze lub większe pokoje zwane lux i po prostu apartamenty.
Te ulepszone pomieszczenia znajdują klientelę mimo tego, że opłaty są znaczne.
Obserwowane także zamiany jedynek na dwójki dla par nie tylko małżeńskich to tylko ratowanie zapotrzebowania na takie pokoje. I większość par łyka takie pomieszczenia. Lecz perspektywicznie patrząc jest to tylko rozwiązanie kwestii, które ma charakter tymczasowy.
Pojawiła się nie tak dawno informacja, że sporo kuracjuszy rezygnuje z wyjazdu na kurację. Zapodano rozmaite przyczyny ale żurnaliści dziwnym trafem przemilczeli opcję, że rezygnacja spowodowana była informacją z sanatorium o braku zapewnienia "małżeńskiego zakwaterowania". Zresztą sam tego doświadczyłem i to dziwiąc się, że nie mogłem dokupić miejsca pełnopłatnego.
Pula istniejących już miejscówek pełnopłatnych nie bywa wykorzystana w tak zwanych niskich sezonach co otwiera opcję oferowania kuracjuszom funduszowym zarówno lepszego żarełka jak też kwaterunku.

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: darek »

Drodzy Państwo

ów BON
To jest propozycja jednego z ugrupowań .
Prawdopodobnie tocza się prace n/t rozeznania rynku Rechabilitacyjno-Sanatoryjnego

ów bon

Miał by zastoswanie Nie w kierunku ODPLATNOSCI za pobyt Sanatoryjny ,ale miałby byc stosowany dla Seniorów.
Jako "wkład NFZ czy ZUS " w Rehabilitacje

Gdzies od lat prowadzone są rozmowy ,aby pośrednio z tzw Puli Sanatoryjnej wyłaćzyć Osoby z Mniejszymi schorzeniami i zastosować PREWENCJE dla Seniora
W obiektach ,które po za sezonem świeca pustkami w Miejscowościach które nie posiadają statusu UZDROWISKA
Chodzi o ożywienie tych miejscowości

Mamy nad samym morzem wiele obiektów z możliwościa przebywania cały rok gdzie niskim nakładem mozna było by
Zastosować Podstawowy Pakiet zabiegów
Taki pobyt nie trwał by jak w przypadku Sanatorii 21 czy 28 dni
ALE 14 Dni

Nie musiałby być spełniony Obowiązek 24 godzinnego Dyżuru Lekarskiego ( Oczywiście to lekarz zalecałby zabiegi i BYŁ POD TELEFONEM ) ,ale Opieka pielęgniarska przez 24 godziny w systemie 1 Pielęgniarka na 24 Kuracjuszy

Miało by się to jak jest w innych krajach

Oczywiście podczas takiego pobytu zagwarantowne były by 3 zabiegi na dobę w systemie 5 x tygodniu.

Wg informacji jest zrobione rozeznanie JEDNAK pozostaje PROBLEM własnie z Pokojami
Bo owe pobyty turnusy miały by miejsce w ośrodkach wczasowych a tam wiadomo sa Pokoje 2-3 lub nawet 2+2 i tutaj jest PROBLEM

Zreszta PROJEKT Bonu dla Seniora był mocno Obiecywany gdy Wszedł Bon dla Dziecka te sławne 500 Na Wakacje
Niestety upadł projekt
Bo było za słabe ..lobby :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: jacky6 »

Jeśli to prawda co piszesz Darku - to lobby było bardzo silne i domyślać się można z której strony.
Darujmy sobie te dywagacje kierujące do spraw polityki krajowej.
Zatem pokrótce - owe 2 tygodniowe "kuracje" w mysich dziurach ( miejscowości ) i kurnikach ( obiekty noclegowe ) stały by się zwyczajową dyskryminacją seniorów.
Co prawda przypominają mi one słynne ( przynajmniej dla mnie ) dwutygodniowe wczasy zdrowotne w latach 80 -tych organizowane w budynkach administrowanych przez FWP i faktycznie dla "kuracjuszy" były bezpłatne bo sponsorowane przez związki zawodowe.
Tenże wczasy umarły śmiercią naturalną a obiekty w których je organizowano świecą oczodołami okien i drzwi.
Tego umrzyka nie da się "wskrzeszyć" bo "sponsorzy" już nie działają w tej dziedzinie.
Zresztą obecnego pokolenia seniorów nawet nikt nie zapytał o zdanie w tej sprawie czyli zainteresowanie tą formą.
Zatem powróćmy do dyskusji na temat bonów i technologii ich wprowadzenia w życie.
1. decyzję o przyznaniu bonu podejmowałby balneolog tak samo jak w przypadku "normalnego" sanatorium.
2. przyznany bon byłby "przyklejony" do konta pacjenta w IKP.
3. w przypadku wyjazdu do sanatorium zakontraktowanego przez NFZ i skorzystaniu z kuracji uzdrowisko obciążałoby fundusz, który kierowałby w rozliczeniu kwotę bonu z konta pacjenta
4. o standardzie kuracji decydowałby sam kuracjusz ( wspólnie ewentualnie z drugą połówką ) wybierając częstotliwość i lokalizację kuracji.
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie Jacku

..Troszkę się zagalopowałeś

Ów Bon Rehabiitacyjny dla SENIORA

Byłby obligatoryjnym Voucherem do wykorzystania przez Seniora
Będącego stypendysta ZUS czy KRUS

tzw NORMALNY EMERYT

Bon byłby wykożystywany po za okresem wakacyjnym
Aby zapełnić Obiekty ,które posiadają pełna infrastrukturę a nie są wykorzystywane bo nie spełniaja Wymogów NFZ jako Sanatoria
Jest to uklon dla tych Obiektów sezonowych ,które pełnią funkcj epodczas Turnusów Rehabilitacyjnych z PFRON czy podobnych

Bon w zamysle miał być w kwocie X dostepny 1 x na 24 miesiące czy 18
Bon miał byc indeksowany i miał odpowiadać stawce jaka NFZ płaci za pobyt sanatoryjny

Czyli jeżeli w swoim IKP zobaczysz ,że Twój Pobyt 21 kosztował tzn NFZ zaplacil np 4000 zł
To dzielisz te 4000 na 21 i 1 dzień kosztuje 190 zeta
Bon by opiewał na 190 x 14 czyli 2660

Oczywiście Administratorzy od razu by podniesli stwkę osobo dnia
Ale Każdy Senior by otrzymywał taki wkład resztę Niestety należało by dopłacić ze swoich ..Kieszonkowych

Oczywiście co do kwot to sa tylko wyliczenia hipotetyczne

Generalnie ten system ma opierać się na tym co Funkcjonuje od Lat w Niemczech Austri czy innych krajach
Jednak Nasz Bon miałby byc wykorzystywany jedynie w Polsce

Niemcy jak wiecie wykorzystuja je w Kołobrzegu Swinoujściu czy Polanicy

Oczywiście to Wszystko wymaga czasu i chęci kilku Osób
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Witam, trochę się zakręciłem darku więc proszę o wyjaśnienie: jak miałby sie bon rehabilitacyjny do pobytu sanatoryjnego? bon rehabilitacyjny byłby na 14 dni dla lżej chorych do wykorzystania a ciężej chorzy mieliby go na pobyt 21 lub 28 dniowy? :? :roll: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Jestem za a nawet przeciw :lol:
A tak na poważnie nie widzę światła w tym tunelu...za duży bałagan wokół... :roll:
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

Światełko może i dostrzegam , ale tunel za długi 😃
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście NIC nie da się zrobic od razu

Nawet tak KRYTYKOWANA dzis Renta Wdowia też była robiona w pospiechu
Choć zamysł był juz prawie 10 lat temu
Ale była w tzw Zamrażarce i NIKT nad tym nie pracował

Stad tyle niedomówień i nieprawości
Ale gdzieś w tunelu Renty Wdowiej mają nastać poprawki

Wracając do tematu

ów Bon ma odciązyć z puli NFZ Pobytyu Sanatoryjne

Własnie dla Osób 'Mniej schorowanych"

TRUDNO TO OKRESLIĆ
- Mniej schorowanych ,może mniej wymagających opieki albo z poczatkowych stadium choroby

Albo to ma byc FORMA REHABILITACJI dla seniora

Natomiast Sanatoria miały by powrócić do Formy znanej nam z lat poprzednich
Z pełnym wezłem lekarsko-pielęgniarskim
Może nie jak to było gdy Sam byłem 1 raz i do 15,00 90 % Kuracjuszy biegało w pidżamach
ale sanatoria mają być kontynuacją leczenia szpitalnego.

Osobiście nieukrywam że nawet dla mnie jest to takie delikatne sajens FIKSZON :) ale jest to taka abstrakcja

Zreszta było tyle Propozycji że delikatnie do nich sie juz chyba wszyscy przyzwyczaili
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Tak sobie myślę że taki bon rehabiltacyjny miałby może jakiś sens jakby był np 2x częściej dostępny niż sanatorium, tak sobie pomyślałem że do sanatorium raz na 18 miesięcy może co 24 miesiące i wtedy na 21 lub 28 dni albo w ramach bonu raz na rok na 2 tygodnie. Jak ktoś zdrowszy to 2 tygodnie może wystarczą a jak nie to 4 tygodnie. tylko jkaby to miało być jakby raz pojechać w ramach bonu a potem jak przejść na sanatorium :?: :?: :?: cóż jeszcze jakieś naście lat i coś się zmieni. McDonald jak mówili w rmf już 18 lat temu przewidział że Polacy bedą wracać z Wysp do Polski za lepszą pracą i zarobkami i w tym roku ponoć więcej wróciło niż wyjechało ;) ale to tak nawiasem :D
ODPOWIEDZ