Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do

Post autor: forumowicz »

aqula pisze:Dzisiaj byłam u swojej pani doktor, zadałam jej pytanie po jakim czasie można składać ponowny wniosek i powiedziała mi, że po 8 miesiącach. NFZ Pomorski.
Byłam dzisiaj i usłyszałam to samo a na dodatek Pani doktor przytoczyła mi pismo z NFZ jakie dostała po wypisaniu skierowania pacjentce, po 5 m-cach. Oczywiście skierowanie zwrócono.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Sądzę,że najlepiej nie zadawać lekarzowi pytań po jakim czasie mozna złozyc ponowny wniosek.Po prostu pojść i odrazu poprosic o skierowanie do sanatorium, bez zbędnych pytań.Jęsli przepisy stanowią, że przysługuje nam raz na 18 m-cy,to rzeczą oczywistą jest, że można skladać odrazu po powrocie, poniewaz okres oczekiwania jest duzo dłuższy.Wyjatek moze stanowic NFZ, w którym na skierowanie czeka się krócej niz 18 miesięcy......Ale chyba nie ma takiego regionu.Z naszych postow wynika, ze wszyscy czekamy mniej wiecej 22-26 miesięcy. :kwiat:
forumowicz

Iwcia witaj :D ja jako reprezentant ;) NFZ śląski złożyłam wniosek o skierowanie po 8 miesiącach.Z lekarzem nie było problemu , wypisał uznając za zasadne.I niestety zwrócono wniosek z uzasadnieniem cyt. z powodów formalnych.Jesteśmy z moją panią doktor na etapie odwołania.Niby pisze że nie można się odwoływać ale zawsze jest jakieś ale :lol: :lol: .Pani doktor była wręcz wściekła na NFZ mówiąc że nikt nie będzie podważał jej decyzji w sprawie rehabilitacji pacjenta.Co z tego wyniknie na pewno opiszę,na razie czekamy.A jak dowiedziałam się , to teraz okres oczekiwania 24 - 26 miesięcy od przyznania numeru do wyjazdu.Pozostaje tylko dożyć :lol: :lol:
rybka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 13 mar 2013 15:51
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rybka »

Witaj Smugo :kwiat: spotkało mnie to samo, o czym piszesz :( moja Pani doktor była innego zdania ...."a nie mówiłam" ,i odwołania nie złożyłam, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

iwcia pisze:Sądzę,że najlepiej nie zadawać lekarzowi pytań po jakim czasie mozna złozyc ponowny wniosek.Po prostu pojść i odrazu poprosic o skierowanie do sanatorium, bez zbędnych pytań.Jęsli przepisy stanowią, że przysługuje nam raz na 18 m-cy,to rzeczą oczywistą jest, że można skladać odrazu po powrocie, poniewaz okres oczekiwania jest duzo dłuższy.Wyjatek moze stanowic NFZ, w którym na skierowanie czeka się krócej niz 18 miesięcy......Ale chyba nie ma takiego regionu.Z naszych postow wynika, ze wszyscy czekamy mniej wiecej 22-26 miesięcy. :kwiat:
ja czekałam 16 miesięcy może dlatego powiedziała mi pani Doktor, że po 8 miesiącach ;-)
forumowicz

smuga pisze:Iwcia witaj :D ja jako reprezentant ;) NFZ śląski złożyłam wniosek o skierowanie po 8 miesiącach.Z lekarzem nie było problemu , wypisał uznając za zasadne.I niestety zwrócono wniosek z uzasadnieniem cyt. z powodów formalnych.Jesteśmy z moją panią doktor na etapie odwołania.Niby pisze że nie można się odwoływać ale zawsze jest jakieś ale :lol: :lol: .Pani doktor była wręcz wściekła na NFZ mówiąc że nikt nie będzie podważał jej decyzji w sprawie rehabilitacji pacjenta.Co z tego wyniknie na pewno opiszę,na razie czekamy.A jak dowiedziałam się , to teraz okres oczekiwania 24 - 26 miesięcy od przyznania numeru do wyjazdu.Pozostaje tylko dożyć :lol: :lol:
O jakie powody formalne chodzi?
forumowicz

6basia6 witaj :) niestety nie podano :roll: Po rozmowie telefonicznej ,nie zbyt przyjemnej zresztą,powołano się właśnie na to że obowiązują w śląskim te 12 miesięcy przerwy w składaniu wniosku od daty powrotu z poprzedniej kuracji, a gdy wytknęłam pani że to przecież nie jest powód formalny ,bo to jest zupełnie inne znaczenie,usłyszałam .....proszę bardzo na piśmie się odwołać i koniec rozmowy.Dowolność interpretacji przepisów poraża.A Polska to niby jeden kraj. :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Z tego co piszecie, wynika,że faktycznie przepisy sa różnie interpretowane w każdym NFZ.Ale w maszym kraju nic juz nas nie zdziwi...Zlość bierze na cos takiego,zupełne bezprawie.Pacjenta traktuje sie przedmiotowo.A przecież NFZ jest dla nas,lecz to my powinniśmy kłaniac sie w pas urzędnikom :!: :?: , którzy mają przyzwolenie na co co robią.
Jednak ja jestem zwolenniczką nie poddawania sie.Wszak nie mamy nic do stracenia, tylko do zyskania!
Więc odwołujmy sie do skutku. :)
Powodzenia :) :kwiat:
forumowicz

Mnie już nic nie zadziwi :roll: czytając wpisy forumowiczów z różnych funduszy ,wyraźnie widać że co fundusz to inne zasady składania wniosków ( miałam na myśli te okresy od ostatniego pobytu ) A podobno przepisy stanowią dla wszystkich funduszy jedno.Tu wyraźnie widać że wszystko zależy od interpretacji przepisów.Ja tylko nie mogę zrozumieć jak można w ogóle tworzyć przepisy które dopuszczają do jakichś tam interpretacji.
forumowicz

Pozostaje tylko :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ