sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Post autor: Sloneczko »

A za co ja mam swoja matkę winić?????? Za to , ze miałam wspaniałe dzieciństwo , że kochała mnie i dała mi TO na co było ja stać???? Dlatego z obowiązkiem i z wielka chęcią uczynię wszystko aby ona była szczęśliwa, żyła długo i jeździła do sanatorium jeszcze przez wiele lat :D ....nawet jako 80+ :D
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Medi, czytając Twoją wypowiedź, czytam siebie samego choć może nieco inaczej to ująłem. Nie chodzi o samą dzietność ale o cały szereg przyczyn, których część wymieniłem, a przez które żyjemy na takim poziomie jaki znamy - "nieco" niższym od najlepszych. Przytoczony przez Ciebie przykład przerostu administracji jest bardzo obrazowy. Ale kto przygotował nam taki los jak nie nasi poprzednicy na tym świecie, jak nie nasi przodkowie, dziadkowie, rodzice? To proces długofalowy.
Wierzę w następstwo zdarzeń, w to że robiąc dziś coś prędzej czy później my lub nasze dzieci odczują tego skutki. Oczywiście na niektóre nie mamy wpływu, wojna i lata komunizmu zrobiły swoje i to będziemy odrabiać długimi latami.
Odpowiadając na pytanie tytułowe. Moim zdaniem 70-latkowie mają takie samo prawo do sanatorium jak i 50-latkowie. Dodatkowo 50-latkowie mają jeszcze szansę skorzystania z sanatorium ZUS, której już nie otrzymają 70+. Myślę, że nie można rozwiązać problemu kolejek, obcinając liczbę potrzebujących wg kryterium niezdrowotnego jakim są zarobki. Trzeba by wtedy całkowicie zmienić system np. na pobieranie składki kwotowej równej od każdego, a nie procentowej ale to już zupełnie inny temat. W każdym razie należy szukać rozwiązania w większej dostępności usług medycznych, a nie w ich ograniczaniu.

Słoneczko, jak najbardziej dbaj o swoją mamę. Matkę ma się tylko jedną. :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

A wracając do Muczka .Sądzę ,że rozumiem jego rozżalenie .Żona 54 lata nie dostaje sanatorium bo nie rokuje ,ok rozumiem ,według urzędu nie wróci już do pracy więc sanatorium nie jest jej do niczego potrzebne .Przecież to nie urząd będzie musiał walczyć z postępującą z powodu braku rehabilitacji niepełnosprawnością :evil: :evil: Czasy się zmieniają ,coraz rzadziej widzi się w szpitalach czy przychodniach starych ludzi pod opieką dorosłych dzieci .Widziałam bardzo wiekowych panów popychających wózki inwalidzkie swoich żon (lub odwrotnie) ,a to przecież nie tak miało być :cry: Kiedyś rodziny były wielopokoleniowe ,był szacunek do ludzi starych i pomoc w codziennym życiu ....Do czego zmierzam ?? A no do tego ,że musimy być do późnej starości sprawni fizycznie i niezależni . Po to jest właśnie rehabilitacja i powinna być dostępna dla każdego !!!!!
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

żona muczka nie dostała z KRUS :?:
niech złoży wniosek w NFZ :!:
proste :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nie chcę dolewać oliwy do ognia ale człowiek który lepiej zarabia oddaje większą skladkę na wszelakie ubezpieczenie . Pragnę dodać ,ze kiedy byłem dzieckiem to w większości, rodziny liczyły od 3 do 6 dzieci ,Stworzony był jak to określił Admin wymienialność pokoleń , Dziś to jedno ,dwoje dzieci , Oczywiście warunki życia inne niż kiedyś .MOże troszke zjechałem z tematu ale i da odpowiedz nie którym forumowiczom , Wcześniej tz. przed moją chorobą do 2012 roku placilem bajońskie sumy na ubezpieczenie spoleczne i nie korzystałem z niczego ,jestem zdania niech korzystają bardziej potrzebujący ode mnie . Równą opiekę zdrowotną zapewnia nam Konstytucja nie zależnie od wieku.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

czy żona muczka była już w sanatorium KRUS :?:
przecież lekarz wypisujący wniosek na leczenie sanatoryjne dobrze wie co pisać :!: a jak przekombinuje to lipa :!:
albo żona muczka , była w sanatorium , i ma opisane ,,leczenie sanatoryjne nie .....
nie wszystkie choroby leczy się przez rehabilitację :!:
Moje skromne zdanie , jak najbardziej 70+ .
Niestety moi rodzice odeszli młodo 50+, mama była raz na rehabilitacji , po operacji (:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Tak oczywiście i ...niech odczeka następne dwa lata :shock: Przetrwa podróż do sanatorium :D Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę Buniu z tego ,że czas działa na naszą niekorzyść :oops: Nie wiem nic o niej ,ale pamiętam reakcję ortopedy parę lat temu :P Krzyczał na mnie ,że pozwoliłam mojemu lekarzowi zrobić z siebie kalekę bo nie wymusiłam na nim wcześniej skierowania ,że rehabilitacja teraz to jak przysłowiowa "musztarda po obiedzie" :o Na szczęście się mylił ,dałam radę :D :D To samo było z moim synem (oboje mamy talent do wypadków na jednośladach :oops: ) Po operacji kolana proponowano mu tak odległe terminy rehabilitacji że pewnie gdyby nie mój upór to na rehabilitację byłoby troszkę za późno ( zrosty )
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

tak medi u mnie w KRUS czekam na sanatorium 13-14 miesięcy :!: :!: , a z NFZ 16-17 dasz wiarę
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Medi napisalaś dokładnie to co ja niżej , słowo rodziny wielopokoleniowe jak to ładnie brzmi :kwiat: . jeszcze jedno Buniu duża część moich kolegów i koleżanek jest już po tam tej stronie mając 40+ . Medi piekne zdanie sami musimy dbać o swoje zdrowie , zgadzam się
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

MY własnie na tym forum, to wszyscy dbamy o swoje zdrowie :?: :!:
czy nie sztani :?: