Sanatoryjne Savoir Vivre

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 519 razy
Podziękowano: 132 razy

Re: Sanatoryjne Savoir Vivre

Post autor: kruszynka »

Hm są ludzie samotni tutaj i gdzieś daleko.
Życie.
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 paź 2021 00:15
Oddział NFZ: Opolski
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: Sniper »

Sanatorium to miejsce pozwalające nam się wyaljenować z miejsc pracy lub nic nie wnoszących znajomości, ale niekoniecznie od ludzi :D
W pierwsze dni sanatorium będę sobie robił krótkie drzemki po obiedzie, z wdzięcznością przyjmę każdy podany mi pod nos posiłek, a gdy będę tańczył na dancingu endorfiny będą mi towarzyszyły podczas zasypiania po 22.00.
Złapałem też wisienkę na torcie :shock: kupiłem sobie bilet na koncert Starego Dobrego Małżeństwa w Teatrze Zdrojowy im. Henryka Wieniawskiego w Szczawnie-Zdroju. Bilet kupiłem poprzez [link]
Mam nadzieję, że nie złamię zasad forum jak podam link na to wydarzenie na FB, są jeszcze bilety, może ktoś ma podobne gusta muzyczne i skorzysta z tej muzycznej uczty:
[link]
Mam nadzieję, że komuś pomogłem i spędzi równie miło czas ze SDM. :kwiat:
Ostatnio zmieniony 30 lip 2026 18:14 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto linki
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 27 razy

Post autor: skrzys »

Gratuluję zdobycia biletu :) Na pewno nie będziesz zawiedziony :)
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Końcówka lata to idealny czas na sanatorium, to upały przeplatające się chłodnymi wieczorami, to ludzie szukający swojej połówki lub choćby namiastki bliskości.
Wróciłem ze Szczawna Zdroju z zaleczonymi kontuzjami, na chwilę zapomniałem o codziennych problemach i sam poczułem te namiastki bliskości :oops:
Tematów do tego działu przybyło, nabrałem też szacunku i podziwu dla starszych ode mnie kuracjuszy :kwiat: .
Sam zrozumiałem, że jestem w sanatorium o dziesięć lat za wcześnie pod kątem towarzystwa, choć same zabiegi były mi szalenie pomocne.
Na kanwie Szczawna Zdroju przetestowałem sanatorium w którym przebywałem, jakość usług w miejscowych dancingach, sklepach z pamiątkami, produktami do kuracji jak i miejscowymi lokalami restauracyjnymi.
Tylko jak tu opisywać lokal, produkty, usługi, mając na uwadze cenzurę regulaminu forum :?:
Może zacznę jeszcze raz od lektury regulaminu forum :ugeek: zanim zdradzę Wam wiele pikantnych tajemnic klimatycznego kurortu pod Wałbrzychem 8-)
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Sniper, czekam z niecierpliwością na to co napiszesz tak więc nie czytaj za dużo tego regulaminu tylko pisz :) Admin sprawdzi i napize Ci gdzie zrobiłeś błąd :lol:
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Gdy przyjechałem do Szczawna Zdrój pierwsze co mi utkwiło to kolejki po kilka godzin do pory obiadowej, gdy już miałem pokój stwierdziłem brak wody w toalecie( w całym sanatorium)- awaria w całym mieście. Czyli po wielogodzinnej podróży ludzie musieli szukać toalet w okolicznych lokalach lub lesie na stromym zboczu. Po 16.00 podstawiono beczkowóz z wodą i powstała nowa kolejka po ....wodę do czajnika, miski itp.
Następnego dnia woda już była, jednak nie na długo :shock:
Po kilku dniach był ulewny deszcz, ktoś nie domknął okien w stołówce i zalało nasze miejsce jadła i wypitku a panie z kuchni wydawały kolację na talerzach do pokoi przy wejściu na stołówkę. Herbata była do ogarnięcia we własnym zakresie.
Następnego dnia szykowałem się na dancing i jakież było moje zdziwienie gdy pod prysznicem nie było ciepłej wody, okazało się, że jest awaria po ulewnym deszczu. Brak ciepłej wody towarzyszył nam przez kilka dni, hartowałem się codziennie przez kilka dni :evil:
Po kilku dniach awarię usunięto, ciepła woda powróciła do naszych prysznicy :!:
Nagle zniknęło Wi-Fi sanatoryjne i awaria trwała do dwóch dni przed końcem turnusu.
Gdy wróciłem o godz. 22.04 pod drzwi sanatorium zastałem je zamknięte w tle z pielęgniarką która zbeształa mnie chłodno za spóźnienie 4 minutowe.
Wypadałoby tu narzekać, biadolić i obiecywać sobie, że nigdy więcej.......
Jednak rekompensatą było dobre położenie sanatorium, dobre posiłki, pozostały personel miły, pokoje w dobrym stanie-parter(łóżko miekkie), kontrole w pokojach rzadkie i nieszablonowe skierowane czy komuś coś dolega a nie sprawdzeniu obecności.
To w dużym skrócie kulturalny opis sanatorium z elementami survivalu 8-)
Czy to ja mam tylko takie szczęście do przygód sanatoryjnych, czy u Was też są takie eskalacje i emocje E&E :P
Załączniki
młynarz.jpg
młynarz.jpg (116.93 KiB) Przejrzano 612 razy
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:lol: :lol: no to fajne to sanatorium, takie trochę z przygodami aż sie mina uśmiecha :) jak się czyta choć Tobie w tamtych momentach pewnie nie było do śmiechu. Ciekawe czym tłumaczyli brak wifi :?: wiatrami? :lol: Jak tam na dancingach? I jak z :serce:
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Będąc Szczawnie Zdroju nie mogłem ominąć i przetestować miejsc spotkań kuracjuszy lubiących poznawać drugiego człowieka na parkiecie miejscowych dancingów.
Z trzech opcji wybrałem do testu te najlepsze dla kuracjuszy czyli czynne do 22.00 i mieszczące się w budynku Domu Zdrojowego.
Po wejściu do Cafe Astor na moją uwagę zwrócił piękny stylowy bar, krzesła barowe i uprzejmość pana i pań z obsługi, tu załatwiłem rezerwację w ciemno dla siebie. Warto robić rezerwacje, bo mankamentem tego dancingu jest zbyt mała powierzchnia i wiele osób wieczorem bez rezerwacji zwyczajnie nie wejdzie z braku miejsc,
Gdy przyszedłem przy moim stoliku siedziała już pani w moim wieku z okolic Szczawna(Aga pozdrawiam ciepło) która bywa tam raz-dwa razy w tygodniu, bardzo miła osoba ale tu jest haczyk....., zazwyczaj tańczy ze swoim znajomym(miejscowy) który trochę groźnie wygląda ale to spokojny człowiek lubiący tańczyć niemal codziennie. Ludzi miejscowych jest tam więcej i czasami są w parach widocznych po pewnej obserwacji i w razie natarczywych zaczepek pań można dostać po uszach. Bardziej groźni mogą być obcy(nie kuracjusze) z głębi kraju, zaobserwowałem stolik kilku "gangusów" z paniami od których trzymałem się z daleka, byli też zwykli turyści którzy zachowywali się jakby parkiet należał tylko do nich na wyłączność. Sympatyczny pan Rysio(miejscowy) tańczący z kuracjuszką panią Krysią zwrócił im uwagę za co dostał z główki w twarz i kilka ciosów w twarz. Po chwili złapali się za bary i runęli na parkiet, sytuację opanował barman wynosząc młodego turystę z lokalu. Jednak na parkiecie polała się krew i pana Rysia przez kilka dni nie było na dancingach, musiał odcierpieć walkę o kulturę na parkiecie. Z dancingu zwinęła się też cała ekipa młodego turysty. Osobiście nie widziałem aby miejscowi byli agresywni wobec kuracjuszy, lubią klimaty dancingu i nawet samo siedzenie przy muzyce sprawia niektórym przyjemność.
To tyle o miejscowych na dancingach, a o kuracjuszach może innym razem...... 8-)
Załączniki
Dom zdr..jpg
Dom zdr..jpg (56.98 KiB) Przejrzano 133 razy
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 80 razy
Podziękowano: 78 razy

Post autor: Bibi2 »

Dzięki Sniper,
ja nie czułabym się bezpiecznie w takich warunkach.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 290 razy
Podziękowano: 146 razy

Post autor: GIENIA »

:shock:
To samo pomyślałam co Bibi , czytając opis dansingu :?
ODPOWIEDZ