Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Aaadam65
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 31 sty 2024 15:17
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Post autor: Aaadam65 »

Napisałem jedną odpowiedz, Chyba nie poszła, bo może podchodze do tego zbyt emocjonalnie. Pisze więc jeszcze raz.To już moje drugie podejście do sanatorium. Do grudnia jeszcze pracowałem. Teraz jestem na emeryturze. W tamtym roku od kilkunastu miesięcy czekałem na mój pierwszy wyjazd do Sanatorium z NFZ. Nigdy nie było czasu jechać, bo zawsze na pierwszym miejscu była praca (uroki własnej działalności po trzeba zarobić na ZUSy, wynagrodzenia pracowników, żeby nie stracić petentów, itp)Z ostrożności napisałem pismo do NFZ aby nie wyznaczyli mi terminu na maj bo mam w maju bardzo ważne kilkudniowe szkolenie zawodowe, na którym mi bardzo zależy. Jako załącznik wysłałem przy tym kserokopie zaproszenia na szkolenie. Jak na ironie po kilkunastu dniach od tego pisma wyznaczono mi termin właśnie na majz prawie czteromiesięcznym wyprzedzeniem, do tego tak aby szkolenie wypadło w środku turnusu (gdyby inaczej to można by się było spóżnić lub wcześniej wyjechać). Po tym wysłałem dwa pisma, prośby o przełożenie terminu w sanatorium (argumentując nie tylko szkoleniem ale i tym że to mój pierwszy wyjazd , że płace duże składki na ZUS, nie tylko za siebie, ale i za kilku zatrudnionych przeze mnie pracowników). Na żadne z pism nie otrzymałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Wobec powyższego zrezygnowałem z sanatorium i w lipcu ustawiłem się w ponowną kolejkę sanatoryjną. Więc teraz wysyłają mnie w pierwszy dzień świąt. Znając życie , w święta nie będzie zadnego lekarza, żadnych zabiegów. Liczy się aby sanatorium otrzymało kasę. Kuracjusz się nie liczy. Jeszcze się zastanowie. W końcu sanatorium to nie majątek. Można pojechać i prywatnie, kiedy się chce i gdzie się chce.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 14 razy

Post autor: malgonia »

Ja kilka lat temu dostałam sanatorium na Swieta Bożego Narodzenia, oddałam i potem mi na złośc dano na świeta Wielkanocne. W pandemii tez miałam na świeta i całkiem dobrze wspominam, rodzina przyjechała nad morze i bylismy raem w świeta. Dlatego może prosze nie rezygnować
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: berbla65 »

Zadzwoń lub napisz do swojego NFZ u może uda się przełożyć wyjazd do sanatorium a jak nie to zrezygnuj z niego. Złóż nowy wniosek ...jak otrzymasz numer to wtedy staraj się o zwrot . Pomyślnego załatwienia sprawy👍. Pozdrawiam :kwiat:
Aaadam65
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Berbla. Dziękuje za porady. Również Cię pozdrawiam
Aaadam65
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Również Cię pozdrawiam i dziękukujee za porady
kazimierz1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 cze 2013 20:31
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kazimierz1 »

Pięknie leci od 12 stycznia do dziś ubyło 4950 numerków...oby tak dalej zostało 32550 wakacje moje tak myślę...2 razy miałem zimę.Pozdrawiam oczekujących
Gość

Post autor: Gość »

Witaj dawno nie widziany imienniku :)
Nie jesteś aby zbytnim optymistą? Podobno na Mazowszu czas oczekiwania to obecnie 10-11 miesięcy, więc skoro czekasz od stycznia...
Ja mam w tej chwili na liczniku około 24 000, spodziewam się przydziału na październik (czekam od listopada 2023). Tempo spadku numerków nie jest do końca miarodajne, raczej trzeba się trzymać zapowiedzianego czasu oczekiwania.
Tak sądzę.
Pozdrawiam Ciebie i pozostałych oczekujących z mazowieckiego.
kazimierz1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 cze 2013 20:31
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kazimierz1 »

Zobaczymy mam taką nadzieję....trochę zależy jaka choroba?są różne kolejki.
Gość

Post autor: Gość »

To prawda...
Tak czy inaczej życzę Ci dobrego terminu i miejsca kuracji :)
Awatar użytkownika
Elisabetha
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 lis 2018 17:51
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Elisabetha »

Witam.
Jaki termin kuracji rozdaje obecnie nasz oddział NFZ?
ODPOWIEDZ