Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: malgonia »

W tych sanatoriach w których byłam czyli 7 razy, wyżywienie różniło sie zasadniczo.Komercja co innego, cukrzycowi inna dieta, lekkostrawna i 1200 kal.Oczywiscie zabiegów dla ZUS tez jest zdecydowanie więcej, oraz badań lekarskich tez więcej i nawet wypis baardzo obszerny.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Rachel, miałaś szczęście z tym wyjazdem wcześniejszym, bo teraz większość o ile nie wszystkie sanatoria pobierają opłaty za wcześniejszy wyjazd. Stawki są różne.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

malgonia pisze:W tych sanatoriach w których byłam czyli 7 razy, wyżywienie różniło sie zasadniczo.Komercja co innego, cukrzycowi inna dieta, lekkostrawna i 1200 kal.Oczywiscie zabiegów dla ZUS tez jest zdecydowanie więcej, oraz badań lekarskich tez więcej i nawet wypis baardzo obszerny.
Nie byłam NIGDY z ZUS, a miesiąc temu wybroniłam się będąc na komisji, gdy orzecznik chciał mnie skierować właśnie do sanatorium dlatego nie mam aż takiej wiedzy, ale mąż mój był aż 2 razy i za każdym razem tylko 21 dni. Skoro jest tak jak piszesz to nic dziwnego, że aż 7 razy skorzystałaś z Zusowskiego "przydziału". Chyba nie pomylę się gdy napiszę iż jesteś jak "nowo narodzona"? :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

emik pisze:Rachel, miałaś szczęście z tym wyjazdem wcześniejszym, bo teraz większość o ile nie wszystkie sanatoria pobierają opłaty za wcześniejszy wyjazd. Stawki są różne.
Czy miałam szczęście? No nie wiem czy można to szczęściem nazwać. Zapytałam na samym początku czy jest możliwość wcześniejszego wyjazdu bez wnoszenia dodatkowej opłaty. Otrzymałam odpowiedź, że nie ma żadnych problemów jeśli wszystkie zabiegi wykorzystam. Nawet gdybym wszystkich nie wykorzystała a chciałabym wyjechać to i tak bym to zrobiła. Okazuje się, że to też zależy od uzdrowiska. W sąsiednich uzdrowiskach mowy nie było o wcześniejszym wyjeździe. A swoją drogą to nie mogę tego pojąć. Co innego sanatorium z ZUS, ale z NFZ? W końcu płaci się wcale nie małe pieniądze, oczekuje też nie krótko bo zwykle 24 miesiące.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Rachel, ja nigdzie nie pisałam że byłam 7 razy z ZUSu.Póki co byłam dwa razy z Zus a teraz jade kolejny raz .Reszta to wyjazdy komercyjne i z NFZ dlatego mam porównanie.Oczywiście trudno jest porównywać ośrodki, bo to jest zależne od obiektu, dyrektora zrządzajacego, chęci , woli pracowników.Sanatoria zusowskie są po to aby podreperować na tyle zdrowie delikwenta coby mógł pracowac jak wół do 67 roku życia a potem najlepiej odszedł z tego świata bez pobierania emerytury.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

"Istotnie mąż był w Perle Bałtyku na przełomie marca i kwietnia 2013. Wysłał tam jego nie kto inny jak ZUS. "Prewencja rentowa" tak to się nazywa i ta prewencja trwała nie więcej jak 21 dni."
Cytat z wypowiedzi Rachel

Pozwoliłem Sobie na sprawdzenie kilkunastu POSTÓW od Naszych forumowiczów i WSZYSCY dotychczas BYLI co i potwierdzają wpisami byli dni 24 !!

NIE MA MOŻLIWOŚCI chyba ,że JEST się "Prezesem" oddziału ZUS lub innym "notablem " na skrócenie tego terminu w ostatnim dniu wydawane są wypisy Bardzo obszerne , zwolnienia etc a DODATKOWO zawsze w tym dniu jest pracownik oddziału ZUS ,który rozlicza PROMESĘ za pobyt !i z automatu ROZSYŁA sugestie dot dalszej Rehabilitacji-LECZĄCEGO

Oczywiście ISTNIEJE możliwość skrócenia pobyt -Jedynie na Wypadek WAŻNYCH zdarzeń losowych -śmierć , sąd lub imunitet sędziowski lub i poselski .

Co zaś TYCZY się OPŁAT za skrócenie POBYTU w ośrodku Sanatoryjnym.
Były tutaj na tym Forum cytowane akty i paragrafy dotyczące opłat za WCZEŚNIEJSZĄ rezygnację z pobytu i Wież mi lub NIE ale Żaden Ordynator , Dyrektor NIE WYRAZI ZGODY na wcześniejsze Opuszczenie budynku
W roku 2013 będąc w Perle Bałtyku kilku kuracjuszy czekało do godz 22,00 na pociąg gdy MOGLI wyjechać wcześniej BARIERA OPŁATA bo NFZ -PŁACI i SPRAWDZA a kasa musi się zgadzać -dodatkowy Aspekt to ta wyimaginowana ODPOWIEDZIALNOŚĆ czyli tzw OC ,które wykupuje sanatorium za Kuracjusza za Dni i godz kiedy Jest on Gościem obiektów .

..stąd tez OFICJALNE GODZINY

..ROZPOCZĘCIA TURNUSU od godz 12,00 i godz ZAKOŃCZENIA 10,00
Myślę tutaj o czasie trwania Turnusu NIE 21 dni tylko ..22 doby !!
Przede mną zresztą leży nawet Zaproszenie na Pobyt
Termin leczenia 2014-06-23 godz 14,00 do 2014-07-14 godz 12,00
jest to skierowanie z NFZ
natomiast ZUS-wskie są o 3 dni DŁUŻSZE co zapewne POTWIERDZĄ FORUMOWICZE
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Potwierdzam, wyjeżdżam po raz trzeci z ZUS i za każdym razem były i są to turnusy 24-dniowe.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze:"Istotnie mąż był w Perle Bałtyku na przełomie marca i kwietnia 2013. Wysłał tam jego nie kto inny jak ZUS. "Prewencja rentowa" tak to się nazywa i ta prewencja trwała nie więcej jak 21 dni."
Cytat z wypowiedzi Rachel

Pozwoliłem Sobie na sprawdzenie kilkunastu POSTÓW od Naszych forumowiczów i WSZYSCY dotychczas BYLI co i potwierdzają wpisami byli dni 24 !!

NIE MA MOŻLIWOŚCI chyba ,że JEST się "Prezesem" oddziału ZUS lub innym "notablem " na skrócenie tego terminu w ostatnim dniu wydawane są wypisy Bardzo obszerne , zwolnienia etc a DODATKOWO zawsze w tym dniu jest pracownik oddziału ZUS ,który rozlicza PROMESĘ za pobyt !i z automatu ROZSYŁA sugestie dot dalszej Rehabilitacji-LECZĄCEGO

Oczywiście ISTNIEJE możliwość skrócenia pobyt -Jedynie na Wypadek WAŻNYCH zdarzeń losowych -śmierć , sąd lub imunitet sędziowski lub i poselski .

Co zaś TYCZY się OPŁAT za skrócenie POBYTU w ośrodku Sanatoryjnym.
Były tutaj na tym Forum cytowane akty i paragrafy dotyczące opłat za WCZEŚNIEJSZĄ rezygnację z pobytu i Wież mi lub NIE ale Żaden Ordynator , Dyrektor NIE WYRAZI ZGODY na wcześniejsze Opuszczenie budynku
W roku 2013 będąc w Perle Bałtyku kilku kuracjuszy czekało do godz 22,00 na pociąg gdy MOGLI wyjechać wcześniej BARIERA OPŁATA bo NFZ -PŁACI i SPRAWDZA a kasa musi się zgadzać -dodatkowy Aspekt to ta wyimaginowana ODPOWIEDZIALNOŚĆ czyli tzw OC ,które wykupuje sanatorium za Kuracjusza za Dni i godz kiedy Jest on Gościem obiektów .

..stąd tez OFICJALNE GODZINY

..ROZPOCZĘCIA TURNUSU od godz 12,00 i godz ZAKOŃCZENIA 10,00
Myślę tutaj o czasie trwania Turnusu NIE 21 dni tylko ..22 doby !!
Przede mną zresztą leży nawet Zaproszenie na Pobyt
Termin leczenia 2014-06-23 godz 14,00 do 2014-07-14 godz 12,00
jest to skierowanie z NFZ
natomiast ZUS-wskie są o 3 dni DŁUŻSZE co zapewne POTWIERDZĄ FORUMOWICZE
Pozdrawiam
Ty Darku, jak nie od dziś wiadomo uwielbiasz przytaczać wypowiedzi, a także wszelkie przepisy. Paragraf goni paragraf, a uwierz mi na prawdę w życiu bywa różnie. Skoro jednak upierasz się przy swoim i bardzo, ale to bardzo jesteś upartym forumowiczem, którego nie satysfakcjonuje sprzeczna wypowiedź innego forumowicza, który to nie spocznie jak nie dopnie swego toteż podaję Tobie adres i nr telefonu ośrodka w którym miałam przyjemność "kurować się od 26.08.2013 - 16.09.2013 . Mój pobyt kończył się w niedzielę a ja już o 09:00 w sobotę mknęłam swoim samochodem do domu :) Sprawdź proszę telefonicznie czy istnieje możliwość wcześniejszego opuszczenia uzdrowiska będąc kuracjuszem skierowanym przez NFZ. Jeśli przypadkiem okaże się, że na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości to zapytaj proszę czy w terminie który podałam taka możliwość była. A potem napisz tu na forum coby inni forumowicze wiedzieli, że to nie ja a Ty jesteś "okropnie upartym" człowiekiem.
Co zaś tyczy się 21 lub 24 dni to napisałam iż ja NIGDY nie byłam w sanatorium z ZUS zaś mój mąż był 2 razy i jego pobyt także był 21-dniowy, ale może jego urok osobisty sprawił iż mógł opuścić ośrodek troszkę wcześniej (miał wyznaczony termin badania na które czekał pół roku).

Sanatorium Uzdrowiskowe "Przy Tężni"
ul. Przy Stawku 12
88-100 Inowrocław
Tel. 52/35-81-300
e-mail [email].pl
Fax 52/35-81-303

Drugi przykład to moje pierwsze sanatorium w Ciechocinku

30.07.2010 - 20.08.2010

Opuściłam uzdrowisko 18.08.2010 o godz. 10:00. Pozostało mi jeszcze 2 zabiegi, które to pielęgniarka przy wypisie mi "podstemplowała".

Sanatorium Uzdrowiskowe
87-720 Ciechocinek
ul. Stasica 8
+48(54) 283 42 81
e-mail [email].com.pl

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014 11:00 przez Rachel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Nie wiem jak to wygląda w przypadku ZUS bo jeszcze nie byłam , ale jeśli chodzi o NFZ to nie miałam żadnych trudności ze skróceniem pobytu o całe 2 dni. Sytuacja była bardzo ciekawa , bo jakimś cudem dwa turnusy zachodziły na siebie. Bardzo chętnie wiec pozbywano się kuracjuszy kończących pobyt. Wręcz nie na rękę było dyrekcji jak ktoś chciał zostać do końca. :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nika, miałam takie same sytuacje w dwu przypadkach. Także turnusy się "nakładały", wciąż ktoś przyjeżdżał i wyjeżdżał a zatem skrócenie o 2 dni nie było problemem. Gdy ostatnio wyjeżdżałam w sobotę o jeden dzień wcześniej i gdy chciałam skorzystać jeszcze z ostatniego zabiegu, który niestety miałam wyznaczony na 12:00 a ja chciałam już o 10:00 wyjechać, Panie z recepcji poprosiły mnie abym o 09:00 opuściła pokój i poczekała na ten zabieg w holu gdyż w tym czasie sprzątaczka miała przygotować pokój dla kolejnej osoby. Opuściłam pokój ale nie czekałam na zabieg, po prostu poprosiłam rehabilitantkę aby mi "podbiła" kartę i wyjechałam o 2 godziny wcześniej rezygnując z ostatniego zabiegu. Nie mam pojęcia jak jest z ZUS, ale to co opisuję ma miejsce gdy wyjeżdżamy z NFZ
ODPOWIEDZ