Wirusologiem oczywiście nie byłam i nie jestem, ale bardzo dziwi mnie fakt, jak łatwo oceniają osiągnięcia naukowe nawet osoby, które mają na co dzień problem z odpowiedzią na proste pytanie z biologii, chemii, itp. na poziomie szkoły średniej.
Słyszałam np. wypowiedź pewnej miłej, młodej pani mniej więcej taką:
Podobno powszechne szczepienie na ospę spowodowało, że wirus praktycznie zniknął a przecież dzieci dalej na ospę chorują
Powiedziane to było z dużą pewnością siebie, ale widać z tego, że o ospie prawdziwej, zwanej inaczej czarną ospą się po prostu nigdy nie słyszało i z tzw. wietrzną ospą z lekka pomyliło

.
Wiele wypowiedzi przeciwników szczepień jest opartych właśnie na takich zasobach wiedzy jakie posiada ta Pani.
No i co z tego, skoro się jest pewnym własnej wiedzy i mądrości ? Wie się np. bardzo dokładnie jakie badania naukowe należy wykonać i ile mają trwać aby produkt medyczny był dokładnie przebadany.
Bardzo dobry przykład podał ktoś w telewizji: wymiana opon z kołami w warsztacie trwa około 20 minut, a na torze F1 kilkanaście sekund. Pierwszą wykonują mechanicy, a drugą najlepsi mechanicy na świecie bo każda sekunda to duuuuża kasa. Ale czy to znaczy, że jazda na tych wymienionych kołach w F1 jest mniej bezpieczna?
Natomiast nie dziwi mnie to, że profesorowie krytykują innych profesorów, ale nie zdziwi się nikt, kto z tym środowiskiem miał do czynienia na co dzień, zwłaszcza jako obserwator.
No cóż, oczywiście, że każdy zrobi jak uważa, zaszczepi się lub nie. Trzeba jednak mieć świadomość, że to nie tylko jego sprawa niestety. Dopiero wysokie wyszczepienie daje nadzieję na stłamszenie wirusa w populacji. Tak jak powszechne szczepienie przed zabiegowe na żółtaczkę typu B w moim pokoleniu pokonało ten strach, żeby się w szpitalu nie zarazić, a to choroba ciężka a nawet czasem śmiertelna (śpiączka wątrobowa, marskość, nowotwór). I nikt jakoś nie wydziwiał, miał planowany zabieg to się musiał zaszczepić i tyle.
Zbyszku, ja się chyba wepchnę przed Ciebie do tej kolejki, ze względu na PESEL
. Ale dzięki za numer infolinii
Pozdrawiam Wszystkich nadal świątecznie