Planowana podwyżka za sanatorium
-
Wodniak1965
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 14 sie 2021 10:30
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 20 razy
Re: Planowana podwyżka za sanatorium
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 19 razy
- Podziękowano: 73 razy
Nie chcę już poruszać kwestii małżeństw, praktycznie wszystkie zrobiły z sanatorium wczasy. Jak mówi przedmówca często bez niepotrzebnych wydatków, co rozumiem patrząc na schorzenia i wysokość emerytury, jednak praktycznie wszystkie poznane pary po pierwsze nie przepadały za nazwijmy to integracją i zdecydowana większość po kolacji zapadała przed tv w zamkniętym pokoju. Dużo młodsi niż 75...
Dlatego nie wiem, mam dużo wątpliwości czy chcę jechać, tracić urlop, martwić się z kim wyląduję w pokoju no i gdzie i kiedy...owszem nie jestem samotna, pytanie czy w niektórych ośrodkach związki oficjalnie nie zalegalizowane nie będą przeszkodą w utrzymaniu wspólnego pokoju.
Pozdrawiam wszystkich życząc pięknego weekendu. Co ma być to będzie, najdzie mnie na złożenie wniosku złożę, dostanę paskudny okres w paskudnym miejscu nie pojadę i tyle. Muszę pomyśleć o takiej rehabilitacji ambulatoryjnej, NFZ płaci za zabiegi, ja noclegi. To też fajne rozwiązanie.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 8 razy
Babcie i dziadkowie 75+ nie są już potrzebni wnukom bo wnuki są już prawie dorosłe. Wreszcie mogą pojechać do sanatorium. Funduszowe i/lub komercyjne - co miesiąc odkładają sobie "na kupkę".Wodniak1965 pisze: 08 mar 2025 07:58
Teraz na turnusie to 70 procent stanowią małżeństwa 75+ , oczywiście że im się też należy pobyt w sanatorium w celu podratowania swojego zdrowia . Wygląda to teraz tak jakby młodsi i single nie chcieli wyjeżdżać do sanatorium.
Ja kilka dni temu wróciłem z sanatorium , pobyt prywatny i na turnusie prawie same małżeństwa właśnie 75+ i codziennie kłótnie na stołówce że zupa za zimna innym razem za gorąca .
Rozmawiałem z panią która prowadzi sklep z pamiątkami już 30 lat i mówiła że musi zwinąć interes bo jak zaczęły do sanatoriów przyjeżdżać prawie same małżeństwa to nie ma klientów.
W kawiarniach wieczorami też pustki , bo tacy kuracjusze po kolacji to idą spać.
Koszt pobytu kuracjusza z NFZ i komercyjnego jest taki sam i dziwi mnie dlaczego jest różnica w wyżywieniu , zdarzają się sanatoria że wszyscy są traktowani tak samo i tak powinno być
Młodsi muszą teraz solidnie zap.....ć i pilnować roboty, bo większość firm jest prywatna. Pracodawcy nie lubią kurujących się. Jak się młodsi zestarzeją to dopiero wtedy zaczną jeździć.
W ostatnich 10 latach byłem 4-kroć na pobycie pełnopłatnym i nie dostrzegłem przenigdy kłótni na jadalni.
Pamiątki z wyjazdów przeszły do historii, jeszcze można kupić magnes na lodówkę ale nie każdy młodszy je lubi.
Lubimy się bawić a frekwencja w kawiarniach zależy od jakości lokalu.
1,5 roku temu chciałem do skierowania NFZ dokupić lepsze zakwaterowanie ( pełnopłatne), były wolne miejsca ale uzdrowisko uzależniło to od uzyskania zgody wojewódzkiego NFZ, które oczywiście odmówiło.
Pół roku temu bawiąc na pełnopłatnej kuracji w znanym uzdrowisko zauważyłem zapis w regulaminie na stronie www, że kuracjusz z NFZ może sobie wykupić pobyt w "ulepszonym" komforcie.
Idą zmiany w kierunku pełnej prywatyzacji ?
PS - za 4 tygodnie stuknie mi 75 krzyżyk. A bo co.
Jutro wyjeżdżamy na pełnopłatną kurację do Ciecha.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
w wielu kwestich się nie zgadzamy min polityki
Ale wież mi lub NIE .
Wystarczyło kilka lat temu dziś to już prawie 10
Znowelizować tak ZNOWELIZOWAĆ
Wyjazdy santoryjne
wprowadzić opcję niemiecką czy austryjacką
SENIOROM
Parom czy Singlom umożliwić14 dniowe turnusy rehabilitacyjne
Nie santoria z budżetu NDZ tylko turnusy
LUB dać każdemu Vocher w wysokości kwoty X
Do wykorzystania gdzieś w europie -Polska Litwa Ukraina( ok tam wojna) Słowacja Czechy Austria
Voucher
Byłby takim dodatkiem ja 13 czy 14 emerytura
Do wykorzystania 1 x na 24 miesiące lub likwidacja 13 i 14 wtedy co 12 miesiecy
W tym kraju jest bardzo duzo Osrodków z pelna bazą rehabilitacyjną -Nie wykorzystywanych przez 12 miesięcy
BO BRAK chetnych w pażdzierniku,listopadzie ,lutym ,marcu
Wystarczyło by Usiąść i POROZMAWIAĆ
NAWET poprzednio rządzący coś wspominali o Bonie Wakacyjnym dla SENIORA
Pamietacie
..UMARŁO
Przez lata w zamrażarce BYŁA RENTA WDOWIA
W Lipcu Wielu z portalowiczów Coś ..dostanie
Fakt na poczatek 5% Po Partnerze
ALE Coś Dostanie
FAKT będę OGRANICZENIE aby łaczna kwota nie była zbyt wysoka chyba 3x minimalna Emerytura
Dlaczego Związek emerytów i rencistów
Nie wystosuje petycji
Może to być Nawet projekt obywatelski
Aby utworzyć Turnusy Rehabilitacyjne dla SENIORA
Wtedy gdyby cos takiego powstało
80% sanatoriów Swe zyski musiało by przezucić na podwyższenie Standardu Obiektu
Zminiejszenia masowości pokoi
Wtedy 2 z powrotem stały by się pokojami 2 osobowymi
pomijając już wszystko
Znajomi we wrześniu udali się do pewnego sanatorium gdzieś na północy Polski
Nazwy nie podam BO TO ANTY REKLAMA
Są w związku chyba z 35 lat
Mają dzieci
Mają wnuki
W tym obiekcie jest duzo pokoi 2 osobowych
Jednak Pani uznała w Recepcji ,że nie moga być razem bo Mają inne Nazwiska
Niestety znajomi na poczatku nie mogli udowodnić ,że są Parą
Bo w dowodach brak adresu
Uratowała ich chyba po 2-3 bojach Koperta z NFZ z Adresem
Fakt oboje dostali pokoje w 2 ale z innymi osobami
skończyło sie dla Nich szczęsliwie
Choć kolega Stwierdził że fajnie było by byc Niby Razem ale Osobno
Obiecał że kolejny wniosek złoży osobno
Co zaś Tyczy się podwyżek
Niestety w firmach jest indeksacji Plac
ZUS również podnosi świadczenia
DLACZEGO dziwimy się ,że NFZ chce podnieść dodatkową opłatę za pobyt
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 49 razy
- Podziękowano: 62 razy
Oczywiście jeżdżę tylko nad morze, ale chyba będę jeździł trochę bliżej, bo za daleko i drogie parkingi.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Bardzo powściągliwie wyrażone myśli dotyczące małżeństw na pobytach. Więcej tej myśli nie będę
rozwijał, ale wspólne wyjazdy to nie tylko schorzenia i wysokość emerytury. Są inne aspekty też.
Wracając do tematu, w chwili obecnej /oraz kilka lat wstecz/ tylko i wyłącznie wyjazdy prywatne.
Drogo to fakt, ale póki co sam decyduję o tym gdzie kiedy i na jakich warunkach. Wracam z takiego
pobytu jak młody Bóg, a nie zdołowany psychicznie i z traumą, jak po ostatnim pobycie, Zbyszek.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowano: 52 razy
Jak widać, czasem single też mogą przyczyniać się do upadku biznesów w uzdrowiskach.
jak każde to wyślij Mamę prywatnie. Ja jestem za podniesieniem opłat za pobyt sanatoryjny ale w granicach rozsądku, max 100% ale każde pieniądze to nie. Za kazde to mogę pojechać gdzie chce i kiedy chce bez łaski NFZ,
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy