Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Wodniak1965
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 sie 2021 10:30
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: Wodniak1965 »

Nie trzeba podnosić opłat ,bo te już są bardzo wysokie ,wystarczy żeby NFZ wysyłał tak jak to robił jeszcze kilka lat temu że na każdym turnusie było kilka małżeństw i w każdym przedziale wiekowym po kilku kuracjuszy. Teraz na turnusie to 70 procent stanowią małżeństwa 75+ , oczywiście że im się też należy pobyt w sanatorium w celu podratowania swojego zdrowia . Wygląda to teraz tak jakby młodsi i single nie chcieli wyjeżdżać do sanatorium Ja kilka dni temu wróciłem z sanatorium , pobyt prywatny i na turnusie prawie same małżeństwa właśnie 75+ i codziennie kłótnie na stołówce że zupa za zimna innym razem za gorąca . Rozmawiałem z panią która prowadzi sklep z pamiątkami już 30 lat i mówiła że musi zwinąć interes bo jak zaczęły do sanatoriów przyjeżdżać prawie same małżeństwa to nie ma klientów. W kawiarniach wieczorami też pustki , bo tacy kuracjusze po kolacji to idą spać. Koszt pobytu kuracjusza z NFZ i komercyjnego jest taki sam i dziwi mnie dlaczego jest różnica w wyżywieniu , zdarzają się sanatoria że wszyscy są traktowani tak samo i tak powinno być
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Mój ostatni pobyt kosztował luty, sanatorium o średnim standardzie) prawie 3.700 złotych. Dopłaciłam około 700 złotych jeżeli dobrze pamiętam. Teraz płacę w maju 3800 za dwa tygodnie ale full wypas jak się mówi. W lutym byłoby to 2800 do 3000 tysięcy, owszem za dwa tygodnie, ale w jedyneczce bez łaski, z trzema fantastycznymi posiłkami, karnetami na basen. Jedyne co wiadomo zabiegów dużo mniej. Ale...ośrodki np nad morzem , w mało popularnych miejscowościach walczą o przetrwanie od połowy listopada do połowy grudnia oraz połowy stycznia do połowy marca, ośrodki że skierowaniami NFZ, na zbiorowym żywieniu mają pełne obłożenie cały rok. I to robi biznes.
Nie chcę już poruszać kwestii małżeństw, praktycznie wszystkie zrobiły z sanatorium wczasy. Jak mówi przedmówca często bez niepotrzebnych wydatków, co rozumiem patrząc na schorzenia i wysokość emerytury, jednak praktycznie wszystkie poznane pary po pierwsze nie przepadały za nazwijmy to integracją i zdecydowana większość po kolacji zapadała przed tv w zamkniętym pokoju. Dużo młodsi niż 75...
Dlatego nie wiem, mam dużo wątpliwości czy chcę jechać, tracić urlop, martwić się z kim wyląduję w pokoju no i gdzie i kiedy...owszem nie jestem samotna, pytanie czy w niektórych ośrodkach związki oficjalnie nie zalegalizowane nie będą przeszkodą w utrzymaniu wspólnego pokoju. 😏 Trudne tematy ale dla mnie to nie koniec świata , wolę jechać raz na dwa lata gdzie chcę i kiedy chcę niż wrócić bardziej zmęczona niż pojechałam. Jeszcze kilka lat temu nie miałam takich przemyśleń.
Pozdrawiam wszystkich życząc pięknego weekendu. Co ma być to będzie, najdzie mnie na złożenie wniosku złożę, dostanę paskudny okres w paskudnym miejscu nie pojadę i tyle. Muszę pomyśleć o takiej rehabilitacji ambulatoryjnej, NFZ płaci za zabiegi, ja noclegi. To też fajne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Wodniak1965 pisze: 08 mar 2025 07:58
Teraz na turnusie to 70 procent stanowią małżeństwa 75+ , oczywiście że im się też należy pobyt w sanatorium w celu podratowania swojego zdrowia . Wygląda to teraz tak jakby młodsi i single nie chcieli wyjeżdżać do sanatorium.

Ja kilka dni temu wróciłem z sanatorium , pobyt prywatny i na turnusie prawie same małżeństwa właśnie 75+ i codziennie kłótnie na stołówce że zupa za zimna innym razem za gorąca .

Rozmawiałem z panią która prowadzi sklep z pamiątkami już 30 lat i mówiła że musi zwinąć interes bo jak zaczęły do sanatoriów przyjeżdżać prawie same małżeństwa to nie ma klientów.

W kawiarniach wieczorami też pustki , bo tacy kuracjusze po kolacji to idą spać.

Koszt pobytu kuracjusza z NFZ i komercyjnego jest taki sam i dziwi mnie dlaczego jest różnica w wyżywieniu , zdarzają się sanatoria że wszyscy są traktowani tak samo i tak powinno być
Babcie i dziadkowie 75+ nie są już potrzebni wnukom bo wnuki są już prawie dorosłe. Wreszcie mogą pojechać do sanatorium. Funduszowe i/lub komercyjne - co miesiąc odkładają sobie "na kupkę".
Młodsi muszą teraz solidnie zap.....ć i pilnować roboty, bo większość firm jest prywatna. Pracodawcy nie lubią kurujących się. Jak się młodsi zestarzeją to dopiero wtedy zaczną jeździć.

W ostatnich 10 latach byłem 4-kroć na pobycie pełnopłatnym i nie dostrzegłem przenigdy kłótni na jadalni.

Pamiątki z wyjazdów przeszły do historii, jeszcze można kupić magnes na lodówkę ale nie każdy młodszy je lubi.

Lubimy się bawić a frekwencja w kawiarniach zależy od jakości lokalu.

1,5 roku temu chciałem do skierowania NFZ dokupić lepsze zakwaterowanie ( pełnopłatne), były wolne miejsca ale uzdrowisko uzależniło to od uzyskania zgody wojewódzkiego NFZ, które oczywiście odmówiło.
Pół roku temu bawiąc na pełnopłatnej kuracji w znanym uzdrowisko zauważyłem zapis w regulaminie na stronie www, że kuracjusz z NFZ może sobie wykupić pobyt w "ulepszonym" komforcie.
Idą zmiany w kierunku pełnej prywatyzacji ?

PS - za 4 tygodnie stuknie mi 75 krzyżyk. A bo co.
Jutro wyjeżdżamy na pełnopłatną kurację do Ciecha.

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

JACKU

w wielu kwestich się nie zgadzamy min polityki

Ale wież mi lub NIE .
Wystarczyło kilka lat temu dziś to już prawie 10
Znowelizować tak ZNOWELIZOWAĆ
Wyjazdy santoryjne
wprowadzić opcję niemiecką czy austryjacką

SENIOROM
Parom czy Singlom umożliwić14 dniowe turnusy rehabilitacyjne
Nie santoria z budżetu NDZ tylko turnusy
LUB dać każdemu Vocher w wysokości kwoty X
Do wykorzystania gdzieś w europie -Polska Litwa Ukraina( ok tam wojna) Słowacja Czechy Austria

Voucher
Byłby takim dodatkiem ja 13 czy 14 emerytura
Do wykorzystania 1 x na 24 miesiące lub likwidacja 13 i 14 wtedy co 12 miesiecy

W tym kraju jest bardzo duzo Osrodków z pelna bazą rehabilitacyjną -Nie wykorzystywanych przez 12 miesięcy
BO BRAK chetnych w pażdzierniku,listopadzie ,lutym ,marcu

Wystarczyło by Usiąść i POROZMAWIAĆ

NAWET poprzednio rządzący coś wspominali o Bonie Wakacyjnym dla SENIORA

Pamietacie
..UMARŁO

Przez lata w zamrażarce BYŁA RENTA WDOWIA

W Lipcu Wielu z portalowiczów Coś ..dostanie
Fakt na poczatek 5% Po Partnerze
ALE Coś Dostanie

FAKT będę OGRANICZENIE aby łaczna kwota nie była zbyt wysoka chyba 3x minimalna Emerytura

Dlaczego Związek emerytów i rencistów

Nie wystosuje petycji
Może to być Nawet projekt obywatelski

Aby utworzyć Turnusy Rehabilitacyjne dla SENIORA

Wtedy gdyby cos takiego powstało
80% sanatoriów Swe zyski musiało by przezucić na podwyższenie Standardu Obiektu
Zminiejszenia masowości pokoi
Wtedy 2 z powrotem stały by się pokojami 2 osobowymi

pomijając już wszystko
Znajomi we wrześniu udali się do pewnego sanatorium gdzieś na północy Polski
Nazwy nie podam BO TO ANTY REKLAMA

Są w związku chyba z 35 lat
Mają dzieci
Mają wnuki
W tym obiekcie jest duzo pokoi 2 osobowych

Jednak Pani uznała w Recepcji ,że nie moga być razem bo Mają inne Nazwiska
Niestety znajomi na poczatku nie mogli udowodnić ,że są Parą
Bo w dowodach brak adresu
Uratowała ich chyba po 2-3 bojach Koperta z NFZ z Adresem
Fakt oboje dostali pokoje w 2 ale z innymi osobami
skończyło sie dla Nich szczęsliwie
Choć kolega Stwierdził że fajnie było by byc Niby Razem ale Osobno

Obiecał że kolejny wniosek złoży osobno

Co zaś Tyczy się podwyżek
Niestety w firmach jest indeksacji Plac
ZUS również podnosi świadczenia
DLACZEGO dziwimy się ,że NFZ chce podnieść dodatkową opłatę za pobyt
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Genever w całości popieram Twój wpis, bo myślimy podobnie, ale ja po ostatnim pobycie w Kołobrzegu na razie zrezygnuje z wyjazdów do sanatorium, chyba, że do dwójki z partnerką, bo pary są uprzywilejowane. Nigdy więcej dwójki, trójki, czwórki z osobami n/n.
Oczywiście jeżdżę tylko nad morze, ale chyba będę jeździł trochę bliżej, bo za daleko i drogie parkingi.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Uważam, że wpis Genever powyżej jest jednym z bardziej wartościowych postów w tym temacie.
Bardzo powściągliwie wyrażone myśli dotyczące małżeństw na pobytach. Więcej tej myśli nie będę
rozwijał, ale wspólne wyjazdy to nie tylko schorzenia i wysokość emerytury. Są inne aspekty też.
Wracając do tematu, w chwili obecnej /oraz kilka lat wstecz/ tylko i wyłącznie wyjazdy prywatne.
Drogo to fakt, ale póki co sam decyduję o tym gdzie kiedy i na jakich warunkach. Wracam z takiego
pobytu jak młody Bóg, a nie zdołowany psychicznie i z traumą, jak po ostatnim pobycie, Zbyszek.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Z jednej strony głos, że opłaty w sanatoriach są już za wysokie, z innej, że to tanie wczasy. :? Jak widać wszystko jest względne i zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości człowieka. Podobnie jest ze sposobem spędzania wolnego czasu w sanatorium, każdy ma swoje potrzeby i oczekiwania. Byłam tylko dwa razy, więc niewiele może wiem, ale... nie mam 70 lat i nie byłam tam z mężem, a nie korzystałam z parkietoterapii, nie oglądałam tv (nawet jej nie wykupiłam), nie biegałam po sklepach z pamiątkami. :o :shock: Nie są to rozrywki w moim guście, ale nie zamierzam mówić innym, że mają postępować tak jak ja, czy stosować porównań w stylu: "wyjazd do sanatorium to nie imprezownia na Ibize", "konsumpcjonizm jest passe".
Jak widać, czasem single też mogą przyczyniać się do upadku biznesów w uzdrowiskach. ;)
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2023 23:26

Post autor: Ciri »

edwardo pisze: 07 mar 2025 15:01
Dopłaciłbym każde pieniądze , aby mogła mieszkać w jedynce .
jak każde to wyślij Mamę prywatnie. Ja jestem za podniesieniem opłat za pobyt sanatoryjny ale w granicach rozsądku, max 100% ale każde pieniądze to nie. Za kazde to mogę pojechać gdzie chce i kiedy chce bez łaski NFZ,
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Czy Wy naprawdę myślicie, że podwyżki dopłat za wyjazdy sanatoryjne mają służyć poprawie warunków?
aż nie chce mi się wierzyć :roll:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Bibi2 też tak myślę,że podwyżka raczej niebędzie służyć poprawie warunków bytowych kuracjuszy ale będzie wyższa dlatego,że ceny żywności,pradu,wody itp.poszły w górę a wiadomo,że lepiej obciążyć kuracjusza :roll:
ODPOWIEDZ