Coś smacznego i dobrego czyli...

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: FORUMOWY T-SHIRT

Post autor: biedroneczka »

Admin czuwa :!: Przeniósł nasze posty do działu o smakołykach. I słusznie ;) Pozdrawiam :)
forumowicz

Re: Coś smacznego i dobrego czyli...

Post autor: forumowicz »

103118_kieliszki_drinki_wisienki.jpg
By się adminowi miło czuwało ;) bardzo proszę :)
forumowicz

Wiolet, podzielam Twoją opinię w sprawie miodunki, ale śliwowica beskidzka też niczego sobie. Bez porządnej zakąski zwala z nóg. Doświadczyłam tego podczas Dni Kultury Beskidzkiej, jakiś czas temu... ale zabawa była :lol: :lol: :lol:
Yoko91
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 cze 2012 18:08

Post autor: Yoko91 »

Próbowaliście Śliwowicy Łąckiej? Ja tak, to dopiero zjazd.Od tego czasu nie piję z góralami. :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Karkóweczka :D
co najmniej 1 kg karkówki natrzyj przyprawami tak jak lubisz i zostaw na noc (może być i krócej). Rano obsmaż na oleju ze wszystkich stron i przełóż do brytfanny. Obłóż kiszoną kapustą, 1 kg albo trochę więcej jeśli lubicie, puszkę ananasa z sokiem wylać do kapusty, przemieszać i dusić na małym ogniu po przykryciem, obrócić co jakiś czas. Obserwować poziom sosu, żeby się nie przypaliło. Gdy karkówka będzie miękka (tak dusić aby się nie rozpadła) ułożyć na półmisku, pokroić na porcje, i obłożyć uduszoną kapustą. Sama kapusta to pychota, świetna na przystawkę. Polecam do tego kaszę lub ryż, ziemniaczki też ujdą. Smacznego :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Witaj Basiu :)
Dzisiaj to zrobię - zobaczymy jak wyjdzie , z opisu wynika , że musi być bardzo dobre .
POZDRAWIAM
forumowicz

Margot, danie jest pyszne, zapewniam, ale gdzie Ty dzisiaj nabyłaś karkówkę. Wszak handel świętuje, pozdrawiam :) :) :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Basiu ja zawsze mam różne mięska zamrożone , robię takie zakupy raz w tygodniu więc wczoraj już wyjęłam sobie do rozmrożenia i dzisiaj rano przyprawiłam .Myślę , że do 12 wystarczy jej leżakowanie w przyprawach , a później pozostaje oczekiwać na efekt końcowy. :) :) :)
POZDRAWIAM
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Nie ma jak potrawy własnoręcznie przygotowywane. Kupując wysokoprzetwożone nigdy nie dowiemy się
ile było np % mięsa w mięsie. O dodatkach typu benzoesany, siarczyny, kwasy sorbowe już nie wspominam.
Jedyny polepszacz smakowy to tylko domowe pichcenie :).
forumowicz

Papryka faszerowana:

Równe wielkoscią papryki czerwone
Ryż
Cebula
Pieczarki
Jajo gotowane
Natka
Koper swieże,przyprawy
Papryki wydrążyć odciąc kapturek /zachować/
Ryz ugotowć ,na sypko,cebulę zeszklić ,pieczarki podsmazyć, jajo ugotować/połaczyć składniki ,dodac przyprawy według gustu,koper natkę ./
Nadziewac paprykę ,ustawic ciasno w brytwance ,przykryć kapturkami ,podlać wywarem rosołowym piec w piekarniku w tem 150-200 ;) około 25 min.
Podawac z sosem np pomidorowym ;) obficie posypanym koperkiem na goraco.
Smacznego :)
Zablokowany