ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: stokrotka »

U mnie te trzy siódemeczki po 8 msc. od złożenia wniosku-pozdrawiam i może za rok ? choć szybciej za 1.5 roku coś się wyklaruje z wyjazdem :kwiat: :kwiat:
manus
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2014 13:43

Post autor: manus »

Mam takie pytanie do znawców – ja początkujący – jak miałem w papierach do weryfikacji napisane Kołobrzeg, a chodzi o kręgosłup, czyli reumatoidalne… to śląski NFZ do jakiego uzdrowiska najczęściej wysyła…? Moja pani doktor powiedziała mi tylko: Kołobrzeg… Czy to jest równoznaczne z Uzdrowisko Kołobrzeg, czyli Muszelka i Mewy ? Czy może jeszcze coś innego ?
pozdrawiam
nusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 21:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: nusia »

Witam cierpliwie oczekujących!
Śląski NFZ jest jedyny w swoim rodzaju!
18 miesięczny okres mojego oczekiwania w kolejce upłynął w październiku 2014, a wniosek do weryfikacji dotarł 23 grudnia. 7 stycznia otrzymałam pismo informacyjne z NFZ, datowane 9 grudnia 2014. Niemal miesiąc "szedł" na odległość 50 km. :D Wykonałam telefon do NFZ i poinformowani mnie, że pojadę jesienią 2015. Sumując: 12miesięcy oczekiwania na złożenie wniosku po ostatnim pobycie + ok. 28 miesięcy oczekiwania w kolejce = 40 miesięcy!!!
Koleżanki, z którymi byłam w sanatorium w styczniu 2012r., zaliczyły już kolejny pobyt i aktualnie oczekują w kolejce na następny wyjazd. Wniosek? Są równi i równiejsi, państwo w państwie! :lol:
Pozdrawiam serdecznie! :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

No niestety "nusia" to jest państwo w państwie i każdy stosuje przepisy podług siebie. Przepisy są tak napisane, że ile osób je czyta to tyle jest interpretacji. Wszystko zależy więc od osób zawiadujących daną instytucją w województwie. Nie bez znaczenia jest również i to, że pula miejsc jest przydzielana procentowo nie biorąc pod uwagę zaludnienia danego województwa. Reasumując: tam gdzie ludności jest mniej to terminy są krótsze a w regionach o wysokim zaludnieniu niestety terminy są dłuższe. Nic to nie znaczy, że Śląskie najwięcej daje kasy do funduszu :twisted:
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

nusia pisze:
Śląski NFZ jest jedyny w swoim rodzaju!
18 miesięczny okres mojego oczekiwania w kolejce upłynął w październiku 2014, a wniosek do weryfikacji dotarł 23 grudnia. 7 stycznia otrzymałam pismo informacyjne z NFZ, datowane 9 grudnia 2014. Niemal miesiąc "szedł" na odległość 50 km. :D Wykonałam telefon do NFZ i poinformowani mnie, że pojadę jesienią 2015. Sumując: 12miesięcy oczekiwania na złożenie wniosku po ostatnim pobycie + ok. 28 miesięcy oczekiwania w kolejce = 40 miesięcy!!!
Witaj,
Twoja wypowiedź jest potwierdzeniem ( toczka w toczkę ) mojej sytuacji ...
A dedykuję ją Dziadkowi Zbyszkowi - mieszkańcowi podkarpackiego regionu ...
Niezbyt mnie do tej pory wierzącemu ...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

manus pisze:Mam takie pytanie do znawców – ja początkujący – jak miałem w papierach do weryfikacji napisane Kołobrzeg, a chodzi o kręgosłup, czyli reumatoidalne… to śląski NFZ do jakiego uzdrowiska najczęściej wysyła…? Moja pani doktor powiedziała mi tylko: Kołobrzeg… Czy to jest równoznaczne z Uzdrowisko Kołobrzeg, czyli Muszelka i Mewy ? Czy może jeszcze coś innego ?
pozdrawiam
Witaj

W skład uzdrowiska Kołobrzeg wchodzi jeszcze Perła Bałtyku .
Musiałbyś jeżeli Ci zależy po prostu obdzwonić ,ale czy jest sens po kołobrzeskich ośrodkach wiem ,że wiele z nich nie przyjmuje kuracjuszy ze śląska np San czy Verano czy też Bałtyk ,ale mogę się mylić.
w zeszłym 2014 roku znajomy z Rudy Śląskiej na podobne schorzenie miał przyznaną Megę na Kościuszki w wylądował w ..Arce .
Na Twoim miejscu gdy jesteś już po weryfikacji nie pozostaje nic innego jak po woli zastanawiać się nad forma dojazdu do Kołobrzegu.
Czy wybrać całodzienną podróż z opcją dokupienia noclegu ze śniadaniem czy opcje z przesiadką w Szczecinie i pojawienie się okolo 10 rano
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

nusia pisze:Sumując: 12miesięcy oczekiwania na złożenie wniosku po ostatnim pobycie + ok. 28 miesięcy oczekiwania w kolejce = 40 miesięcy!!!
jacky6 pisze:Witaj,
Twoja wypowiedź jest potwierdzeniem ( toczka w toczkę ) mojej sytuacji ...
A dedykuję ją Dziadkowi Zbyszkowi - mieszkańcowi podkarpackiego regionu ...
Niezbyt mnie do tej pory wierzącemu ...
jacky6 pisze:bo rachunek wygląda tak:
28 miesięcy od złożenia wniosku... realizacja ( oby w przyrzeczonym terminie )
18 miesięcy odczekiwania po powrocie z kuracji....
złożenie kolejnego wniosku i oczekiwanie - co najmniej kolejnych 28 miesięcy...
28+18+28=74 miesięcy między kuracjami...
I nadal niezbyt Ci wierzy. :(
Bo w tych wyliczeniach (nusia - jacky6) występuję lekka niezgodność, :?
bagatela tylko 34 miesiące, a to bez mała, prawie trzy lata.

Chyba, że są dwa NFZ-ty na Śląsku, w jednym czeka się 12 m-cy (nusia)
na złożenie wniosku, a w drugim 18 m-cy.(jacky6) Czy to nie jest dziwne? :roll:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

I jeszcze taka ciekawostka:
Z tematu: "Latem czy zimą do sanatorium? Jaką porę wolicie?"
ewasz pisze:(...)Mogę raz na 40 miesięcy (...)
ewasz podlega też pod Śląski NFZ.
Wnioski: nusia 40, :( ewasz 40, :( jacky6 74. :?:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

ŚLĄSKI - NFZ kolejka zamrażalnikowa ...

Post autor: jacky6 »

na stronie NFZ Katowice czytamy:

"Przewidywany czas oczekiwania na realizację skierowania na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych wynosi obecnie około 28 miesięcy. Skierowania po wymaganej przepisami prawa weryfikacji wracają do tej samej kolejki i są potwierdzane z uwzględnieniem czasu oczekiwania.

Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego biorąc pod uwagę:
a.wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej,
b.w przypadku dorosłych – zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy (co nie oznacza, że można korzystać z tej formy leczenia co 18 miesięcy, gdyż możliwości finansowe Oddziałów Wojewódzkich NFZ są różne, a co za tym idzie różnie kształtuje się częstotliwość wyjazdów do sanatoriów – raz na półtora roku do jednego wyjazdu raz na ponad trzy lata)."

a więc mamy wyjaśnione owe 18 miesięcy...
( 12 miesięcy o których pisze Niusia jest już nieaktualne )
ponadto ...
powtarzam - ja piszę...
o całym okresie od złożenia pierwszego wniosku do realizacji drugiego wniosku...

...
ponadto proszę zwrócić uwagę na funkcjonowanie "zamrażalnika" w postaci bardzo długiego wędrowania korespondencji podczas której kolejka stoi w miejscu...
czas obiegu korespondencji w katowickim NFZ ma tempo nawet nie dziecięcej hulajnogi...

PS - zwracam także uwagę na fakt, że na Śląsku i w Zagłębiu wnioski wystawiają tylko POZ, specjaliści odmawiają - bo nie mają za to kasy, chyba, że w innych regionach są inne uregulowania i układy...

:mrgreen: :ugeek:
manus
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2014 13:43

Post autor: manus »

Dzięki za info. Darku... Z tym dojazdem ze Śląska to jest problem... ale może jakoś sobie poradzę.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ