ŚLĄSKI - NFZ kolejka
Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka
pozdrawiam
-
nusia
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 04 sty 2012 21:04
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 9
Śląski NFZ jest jedyny w swoim rodzaju!
18 miesięczny okres mojego oczekiwania w kolejce upłynął w październiku 2014, a wniosek do weryfikacji dotarł 23 grudnia. 7 stycznia otrzymałam pismo informacyjne z NFZ, datowane 9 grudnia 2014. Niemal miesiąc "szedł" na odległość 50 km.
Koleżanki, z którymi byłam w sanatorium w styczniu 2012r., zaliczyły już kolejny pobyt i aktualnie oczekują w kolejce na następny wyjazd. Wniosek? Są równi i równiejsi, państwo w państwie!
Pozdrawiam serdecznie!
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
Pozdrawiam
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Witaj,nusia pisze:
Śląski NFZ jest jedyny w swoim rodzaju!
18 miesięczny okres mojego oczekiwania w kolejce upłynął w październiku 2014, a wniosek do weryfikacji dotarł 23 grudnia. 7 stycznia otrzymałam pismo informacyjne z NFZ, datowane 9 grudnia 2014. Niemal miesiąc "szedł" na odległość 50 km.Wykonałam telefon do NFZ i poinformowani mnie, że pojadę jesienią 2015. Sumując: 12miesięcy oczekiwania na złożenie wniosku po ostatnim pobycie + ok. 28 miesięcy oczekiwania w kolejce = 40 miesięcy!!!
Twoja wypowiedź jest potwierdzeniem ( toczka w toczkę ) mojej sytuacji ...
A dedykuję ją Dziadkowi Zbyszkowi - mieszkańcowi podkarpackiego regionu ...
Niezbyt mnie do tej pory wierzącemu ...
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Witajmanus pisze:Mam takie pytanie do znawców – ja początkujący – jak miałem w papierach do weryfikacji napisane Kołobrzeg, a chodzi o kręgosłup, czyli reumatoidalne… to śląski NFZ do jakiego uzdrowiska najczęściej wysyła…? Moja pani doktor powiedziała mi tylko: Kołobrzeg… Czy to jest równoznaczne z Uzdrowisko Kołobrzeg, czyli Muszelka i Mewy ? Czy może jeszcze coś innego ?
pozdrawiam
W skład uzdrowiska Kołobrzeg wchodzi jeszcze Perła Bałtyku .
Musiałbyś jeżeli Ci zależy po prostu obdzwonić ,ale czy jest sens po kołobrzeskich ośrodkach wiem ,że wiele z nich nie przyjmuje kuracjuszy ze śląska np San czy Verano czy też Bałtyk ,ale mogę się mylić.
w zeszłym 2014 roku znajomy z Rudy Śląskiej na podobne schorzenie miał przyznaną Megę na Kościuszki w wylądował w ..Arce .
Na Twoim miejscu gdy jesteś już po weryfikacji nie pozostaje nic innego jak po woli zastanawiać się nad forma dojazdu do Kołobrzegu.
Czy wybrać całodzienną podróż z opcją dokupienia noclegu ze śniadaniem czy opcje z przesiadką w Szczecinie i pojawienie się okolo 10 rano
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
nusia pisze:Sumując: 12miesięcy oczekiwania na złożenie wniosku po ostatnim pobycie + ok. 28 miesięcy oczekiwania w kolejce = 40 miesięcy!!!
jacky6 pisze:Witaj,
Twoja wypowiedź jest potwierdzeniem ( toczka w toczkę ) mojej sytuacji ...
A dedykuję ją Dziadkowi Zbyszkowi - mieszkańcowi podkarpackiego regionu ...
Niezbyt mnie do tej pory wierzącemu ...
I nadal niezbyt Ci wierzy.jacky6 pisze:bo rachunek wygląda tak:
28 miesięcy od złożenia wniosku... realizacja ( oby w przyrzeczonym terminie )
18 miesięcy odczekiwania po powrocie z kuracji....
złożenie kolejnego wniosku i oczekiwanie - co najmniej kolejnych 28 miesięcy...
28+18+28=74 miesięcy między kuracjami...
Bo w tych wyliczeniach (nusia - jacky6) występuję lekka niezgodność,
bagatela tylko 34 miesiące, a to bez mała, prawie trzy lata.
Chyba, że są dwa NFZ-ty na Śląsku, w jednym czeka się 12 m-cy (nusia)
na złożenie wniosku, a w drugim 18 m-cy.(jacky6) Czy to nie jest dziwne?
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Z tematu: "Latem czy zimą do sanatorium? Jaką porę wolicie?"
ewasz podlega też pod Śląski NFZ.ewasz pisze:(...)Mogę raz na 40 miesięcy (...)
Wnioski: nusia 40,
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
ŚLĄSKI - NFZ kolejka zamrażalnikowa ...
"Przewidywany czas oczekiwania na realizację skierowania na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych wynosi obecnie około 28 miesięcy. Skierowania po wymaganej przepisami prawa weryfikacji wracają do tej samej kolejki i są potwierdzane z uwzględnieniem czasu oczekiwania.
Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego biorąc pod uwagę:
a.wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej,
b.w przypadku dorosłych – zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy (co nie oznacza, że można korzystać z tej formy leczenia co 18 miesięcy, gdyż możliwości finansowe Oddziałów Wojewódzkich NFZ są różne, a co za tym idzie różnie kształtuje się częstotliwość wyjazdów do sanatoriów – raz na półtora roku do jednego wyjazdu raz na ponad trzy lata)."
a więc mamy wyjaśnione owe 18 miesięcy...
( 12 miesięcy o których pisze Niusia jest już nieaktualne )
ponadto ...
powtarzam - ja piszę...
o całym okresie od złożenia pierwszego wniosku do realizacji drugiego wniosku...
...
ponadto proszę zwrócić uwagę na funkcjonowanie "zamrażalnika" w postaci bardzo długiego wędrowania korespondencji podczas której kolejka stoi w miejscu...
czas obiegu korespondencji w katowickim NFZ ma tempo nawet nie dziecięcej hulajnogi...
PS - zwracam także uwagę na fakt, że na Śląsku i w Zagłębiu wnioski wystawiają tylko POZ, specjaliści odmawiają - bo nie mają za to kasy, chyba, że w innych regionach są inne uregulowania i układy...
pozdrawiam