Szczepionki na korona wirusa

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy zaszczepisz się przeciwko koronawirusowi SARS-COV2?

TAK
70
72%
NIE
22
23%
NIE WIEM
5
5%

Liczba głosów: 97

forumowicz

Re: Szczepionki na korona wirusa

Post autor: forumowicz »

czyli wg tych sondazy co piszecie,60-85% Polaków to antyszczpionkowcy,ale jaja
a czytali Wy koniec ulotki,zakończenie badań nad tą szczepionką grudzień 2023!?
Awatar użytkownika
Jankaa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 wrz 2020 08:19
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Jankaa »

Atina pisze: 26 gru 2020 11:44 Osobiście jestem ciekawa czy przeciwnicy szczepionki szczepili się na grypę :roll:...
Czekam na rozwój wydarzeń ,ale jestem bardziej na tak.
Nie nie szczepię się i nie choruję ,a jak się zdarzyło to antybiotyk i łóżko i dlatego nie dla wariactwa farmaceutycznego .Mieli ją tworzyć chyba mówili wodzowie nieomylni 1,5 roku i testować ,ale już jest .Więc nie.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Ludzie łykają tonami wszelkie suplementy .tak do końca nie wiedzą co . często kupują z internetu i się nie boją :o . Wszelakie leki zapisane przez lekarzy również bierzemy . W każdej ulotce leku są napisane efekty nie pożądane. Ja osobiście mając tyle chorób (łącznie z POCHP) będę się szczepił choć by pierwszy .Nie słychać aby ktoś kto przyjął szczepionkę zszedł z tego świata. Gdzie są Ci wszyscy którzy twierdzili ,że COVIDu nie ma ,większość już przechorowała z różnym skutkiem . Kto chce niech się szczepi a kto nie chce nie musi . Firma która wypuściła szczepionkę (Pfajzer) również jako pierwsza wynalazła szczepionkę na Polio i co była obowiązkowa można by wiele wymieniać . Jakoś do dziś są nie które obowiązkowe. Zachęcam SZCZEPMY SIĘ bo nigdy to się nie skończy.
Polecam wywiad z Prof. Simonem :

[link]
Ostatnio zmieniony 27 gru 2020 23:29 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 5 razy

Post autor: bardzyk2 »

Max-R :kwiat:

Teraz na poważnie.

Oczywiście, że to nie koniec badań. Przecież nikt nie ukrywa, że nie przebadano jeszcze wpływu na kobiety w ciąży i na ich urodzone dzieci, bo się jeszcze nie zdążyły urodzić po szczepieniu i pożyć na tym świecie chociaż rok. Na to więc trzeba rok-dwa, żeby mieć jakieś wyniki.

Nie przebadano wpływu szczepienia na zdrowie dzieci na różnych etapach rozwoju, bo dzieci jeszcze nie badano, a rzetelna ocena tego wpływu wymaga dłuższego czasu, więc dzieci się nie szczepi. (Tu dygresja własna. Mój wnuk ma bardzo silny trądzik, a jego nasilenie jeszcze wzmocnił niedawno przebyty Covid-19. Jest podobno jakiś nowy, skuteczny lek ale dermatolog powiedziała, że ze względu na skutki uboczne stosuje się go powyżej 18 roku życia. Czy to znaczy, że lek jest słabo przebadany? Nie, ma wszelkie dopuszczenia w Unii).

Nie przebadano pewnie innych rzeczy, ale szczepionka to nie lek brany w sposób ciągły przez wiele lat jak insulina, leki na nadciśnienie czy statyny.
To tylko zastrzyk (dwa zastrzyki) jak każda szczepionka. Pewne leki można będzie na czas szczepienia odstawić i lekarz może będzie o to przed szczepieniem pytał tak, jak anestezjolog pyta i każe odstawić pewne leki przed planowa operacją (jak ktoś miał takową, to wie ;) ).
To są sprawy oczywiste i nikt z tego nie robi sensacji, choć może znaleźli by się tacy, którzy proponowaliby raczej operację "na żywca" z kołkiem w zębach :mrgreen:

No i to by było na tyle. Zdrowia życzę i spokojnych, naprawdę przemyślanych decyzji i szczęśliwego, normalnego Nowego Roku :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Ja nie jestem antyszczepionkowcem, jednakże zgodnie z zaleceniem lekarza nie szczepiłam się na grypę, żółtaczkę, nie podają mi kontrastu... nie sądzę by w kwestii tej szczepionki lekarz zmienił zdanie. Gdyby zalecił, to zaszczepię się.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Również nie jestem antyszczepionkowcem ale wiem , że mi lekarz nie zezwoli na tę szczepionkę , poza tym sama na pewno nie będę się o nią zabiegać .
Bardzyku :kwiat: , piszesz , że to tylko zastrzyk ale w tym aspekcie nie zgodzę się z Tobą . Owszem , może i zastrzyk ale może być dla niektórych osób śmiercionośny , nie przebadany , nic nie wiemy na jego temat i lepiej uważać . Owszem , kto chce - zaszczepi się , kto nie chce - nie , kto nie może również nie .
Tak to wygląda , niestety a zanim co - poczekajmy , pozdrawiam :serce: .
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 5 razy

Post autor: bardzyk2 »

Dani, ja to doskonale rozumiem i wiem, że będą tacy, którym szczepić się nie będzie wolno ze względu na stan zdrowia !

Nie dlatego pisałam, aby podważać zalecenia lekarskie!!!. Sama jestem uczulona na penicylinę a w moim dzieciństwie to był jedyny chyba w Polsce antybiotyk. Miałam nawracające zapalenie ucha i do dziś pamiętam wielotygodniowe walki z bólem.
Odpisałam jedynie komuś, kto napisał, że w ulotce szczepionki pisze, że badania zakończą się w 2023 roku. Owszem, jest pewnie wiele jeszcze obszarów do przebadania i dlatego nie będzie się na razie szczepić ciężarnych, matek karmiących, dzieci do lat 16. Na te badania trzeba po prostu więcej czasu. Z drugiej strony zmarło już dużo ludzi na covid i na inne choroby spowodowane paraliżem służb medycznych, nie tylko w Polsce ale na całym świecie (no może za wyjątkiem Korei Pn :twisted: ).

Jeśli chodzi o interakcje z innymi lekami, to szczepionka tym różni się od leków branych długoterminowo, że jest podawana jednorazowo (lub dwa razy, zależy którego producenta) i jeśli podejrzewa się , że czegoś nie można łączyć, to na czas szczepienia może trzeba te leki odstawić, oczywiście ze wskazaniem lekarza. Ja musiałam np. odstawić aż na 8 dni pewne leki przed operacją, nawet przesunięto mi z tego powodu termin, bo wcześniej nikt mnie nie poinformował, dopiero anestezjolog na wywiadzie w szpitalu. To są normalne procedury, trzeba ich przestrzegać, ale dzięki operacji żyję do dziś. I nie musiałam jej przejść "na żywca" :mrgreen:

Ja naprawdę nikogo nie namawiam, rozumiem obawy, sama je mam, boję się, że zaszczepią mnie szczepionką o niższej skuteczności bo jest tańsza.

Ale niektóre argumenty zwalają mnie z nóg choć nie jestem ani lekarzem ani wirusologiem tylko niestety wielokrotnym pacjentem :evil: .
Jak pewnie większość na tym sanatoryjnym Forum ;)

Na osłodę, w Wigilię, jako prezent od NFZ zatwierdzono moje nowe skierowanie sanatoryjne, kierunek reumatologia, termin około 35 miesięcy :lol: :lol: :lol: . Jest więc po co się szczepić, walizkę pakować i w drogę w nowej bez covidowej rzeczywistości :D

Miłego wieczoru :serce: :kwiat: :serce:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Bardzyk2 moim zdaniem nie ma co jak to się mówi "kopać z koniem " w sprawie szczepienia się.
Poczekamy na rozwój sytuacji w sprawie szczepień i wtedy zobaczymy jakie będą warunki do uzyskania skierowania do sanatorium, na pobyty szpitalne i rehabilitacje stacjonarne.
My po zaszczepieniu się będziemy gotowi do dyskusji z tymi niewierzącymi w szczepionki i możemy ubiegać się o pobyt sanatoryjny w pierwszej kolejności bez robienia testów na Cowid 19 oraz korzystać z innych przywilejów, które już są, a zapowiadają dalsze udogodnienia dla zaszczepionych. :)
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Oj Basiu , Basiu .. :D , jesli możesz i wierzysz w to , że Ci pomoże to szczep się .
Odnośnioe sanatorium to faktycznie - dostałaŚ ,,niezły '' termin :shock: :evil: . 35 miesięcy , to straszne moja droga , nie wiadomo co powiedzieć... Buziole :serce: .
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Bardzyk, a kiedy byłaś w sanatorium ostatnio z NFZ :?:
ODPOWIEDZ