O wszystkim i o niczym

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: O wszystkim i o niczym

Post autor: malgorzatas »

O to kolekcję z przyjemnością zobaczę :D
Miłego spaceru.......
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Ma, ma Princusia tych kubeczków... 😄
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Witam 😊🌞🍀
Ranek przywitał nas lodowatym powietrzem i ☔ a za 2 godziny niebo przepięknego niebieskiego kolorku bez jednej chmureczki 😊
Dzisiaj była moja przeprowadzka do innego lokum, będzie bliżej do Felice i na balety 😊
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

A u mnie pogoda super...ogarnę FARMĘ...i muszę się przygotować na macanie...aż się boję... ;)
Gość

Post autor: Gość »

Dzień dobry
Przypominam wszystkim wyjeżdżającym lada dzień, że dzisiaj nie wolno się pakować.
Jest piątek 13 i z pewnością czegoś zapomnicie 🙂🤔.
Życzę Wam dobrej pogody, a sobie deszczu zapowiadanego już od jakiegoś czasu.
Pozdrawiam
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

Oj, to co ja teraz zrobię ???? wybywam na dwa dni ! To mogłam wczoraj się spakować, a tak muszę czekać do północka :lol:
Gość

Post autor: Gość »

Jak ktoś chce zaryzykować - jego sprawa.
Ja ostrzegałem 🙂.
A tak poważnie to życzę udanych wyjazdów i szczęśliwych powrotów.
A ja jutro odkurzam grilla.
Skoro to już taka ponoć polska tradycja, to nie będę szedł pod prąd. Swoją drogą, to ognisk nie wolno palić, a do grillowania nikt się jeszcze nie czepia choć też dym w niebo leci🤔
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Kaziu dobrze, że ostrzegłeś, dzięki temu walizka jeszcze w szafie.
Są wyjazdy i są powroty. Powiem Wam, że w sumie szkoda wyjeżdżać, a to już za dwa dni nastąpi.
W tej chwili ostro zapowiada się burza, już pierwsze grzmoty słychać. Ale może to i dobry taki wymuszony reset…
Wieczorkiem Bałtyk, czyli przyjemne z pożytecznym…. ruch przy muzyce z widokiem na morze i jak burza przejdzie z zachodem słońca.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Gość pisze: 13 maja 2022 14:00 A ja jutro odkurzam grilla.
Skoro to już taka ponoć polska tradycja, to nie będę szedł pod prąd. Swoją drogą, to ognisk nie wolno palić, a do grillowania nikt się jeszcze nie czepia choć też dym w niebo leci🤔
Nie planuję kupować zwykłego grilla. Mam miejsce na ognisko i planuję zakupić ruszt na trójnogu. Palę ognisko dość często, bo bardzo lubię przy nim posiedzieć. Można to robić, tylko trzeba przestrzegać pewnych zasad:

"Ognisko w ogrodzie a przepisy prawa.
Zastanawiasz się, czy można palić ognisko na działce? Wiele osób zastanawia się też nad tym, czy w ogrodzie można palić liście. Wiedz, że nie zawsze palenie ogniska jest legalne. Wszystko zależy od celu, w jakim rozpalasz ogień.   
Ognisko w ogrodzie rozpalone w celu pozbycia się skoszonej trawy, liści lub gałązek to krok, za który możesz otrzymać grzywnę. W Ustawie o odpadach z grudnia 2012 r. znajdziesz odpowiedź, albowiem prawo zabrania spalania śmieci, które są objęte nakazem selektywnej zbiórki. Do nich między innymi zaliczają się pozostałości roślinne, a więc trawa, liście czy gałęzie.  
Organizacja paleniska w celach rekreacyjnych jest w pełni legalna. Przy ogniu rozpalonym w ogródku czy na działce można się i ogrzać, i upiec kiełbaski.  
Pamiętaj jednak, że paląc ognisko w ogrodzie, musisz zachować pewne zasady. Przede wszystkim używaj specjalnego drewna opałowego. W taki sposób ograniczysz ilość emisji zanieczyszczeń, które przedostaną się do atmosfery. Twoje ognisko nie może przeszkadzać sąsiadom - tu jest odwołanie do przepisów z art. 144 Kodeksu cywilnego.  

Czy można palić ognisko na własnej posesji? 
Zgodnie z logiką nie ma problemu, ale musi to być zgodne z prawem. Co mówią przepisy? Palenie ogniska na własnej posesji obwarowane jest przepisami rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.  

Według zapisów prawa ogniska nie wolno palić, gdy: 
- znajduje się w pobliżu materiałów łatwopalnych, 
- w odległości mniejszej niż cztery metry od sąsiedniej działki, 
- w odległości mniejszej niż dziesięć metrów od miejsca występowania tak zwanych omłotów i płodów rolnych, które łatwo mogą ulec spaleniu, 
- w odległości mniejszej niż 100 m od granicy z lasem.  
W każdym innym miejscu, oczywiście odpowiednio do tego przygotowanym, palenie ogniska jest dozwolone".  
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Princi »

Haj dzień dobry :) nareszcie w chałupie na doopie.....teraz herbatka, ciasteczko i można poczytać co w trawie (na forum) piszczy
Obrazek
ODPOWIEDZ