Poczekalnia na wyjazd w roku...2021

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Re: Poczekalnia na wyjazd w roku...2021

Post autor: Samosia »

Zbigniew dlatego wcześniej napisałam,że mój prowadzący lekarz powiedział,że na szybką szczepionke mam nie liczyć :( W moim mieście mają być trzy punkty szczepień i stwierdziłam,że najlepiej będzie zapytać u żródła i wtedy będe wiedzieć czy szykować się na test czy na szczepienie aby skorzytać ze zwrotów🤔
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Samosia ja będę dzwonił po zwrot po tygodniu od otwarcia uzdrowisk, bo trzeba dać czas tym osobom bojącym się jechać na zwrot skierowań do NFZ, a że tacy będą, to na 100%. Będąc ostatnio w markiecie w godzinach dla seniorów często słyszę dyskusję, że nie pojadą do sanatorium, bo się boją przywleczenia wirusa.
Nawet ozdrowieńcy boją się jechać na rehabilitację po przejściu Cowida, którą mają zapewnioną przez NFZ.
Pojadę bez względu na to, czy się zaszczepię, czy będę musiał zrobić test oczywiście ze skierowania z NFZ, bo jest opcja, że Ci, którzy zgodnie z peselem powiedzą szczepieniu się-" nie" będą pokrywać koszty testu ze swojej kieszeni. Czy tą opcję wprowadzą, to życie pokaże.
Test przed wyjazdem do Świnoujścia, który nie doszedł do skutku robiłem w Kołobrzegu, gdzie byłem na pobycie prywatnym.
Pewnie też uda się zaszczepić jak przyjdzie termin w miejscu pobytu w sanaatorium.
W każdym razie jak coś będę wiedział, to na pewno w tym temacie napiszę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wiem,że wśród osób starszych ,,seniorów". są tacy,którzy mówią ,,nie" szczepionce i usłyszałam też,że nawet gdy dostaną zaproszenie i okres 60dni aby się zaszczepić to nie chcą nawet informować o tym punktu szczepień i to jest trochę wkurzające bo człowiech chce przyjąć szczepionkę a niemoże bo musi czekać🥺😕
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Samosia poczytaj sobie na naszym forum temat "Szczepiuonki na koronawirusa" to zobaczysz ile osób jest przeciwnych szczepieniu si,ę, ale każda z nich czeka na zniesienie obostrzeń i wyjazd do sanatorium.
Jestem w tym temacie cały czas atakowany za propagowanie szczepienia się jak najszybciej.
Dlatego w tamtym temacie nie piszę już o szczepieniach i nie odpowiadam forumowiczom będących przeciwnikami szczepienia się.
Pozdrawiam i czekamy na zaszczepienie się. :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Zbyszku ,przestań z siebie robić cierpiętnika bo robi się to......niesmaczne :roll:
Awatar użytkownika
Pota
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2020 07:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Pota »

Zbyszku nie przejmuj się ludźmi, którzy są negatywnie do wszystkiego nastawieni.
Każdy ma prawo do własnego zdania i nikomu nie wolno go oceniać. "....szanuj bliźniego swego jak siebie samego..."
Do rzeczy, jestem już zaszczepiona i cieszę się, że nie przyczynię do narażenia innego człowieka na chorobę lub śmierć. Dla informacji nic mi nie wyrosło, nie biegam po suficie, czuję się dobrze i mam nadzieję, że ludzie nieodpowiedzialni będą się trzymać ode mnie z daleka, ponieważ nie ma całkowitej gwarancji, że się nie zarażę. Dlatego też, jestem za tym, aby wyjazd do sanatorium był obostrzony kartą szczepienia.
Robienie testów przed wyjazdem jest bezsensowne, bo można zarazić się w podróży a wystarczy tylko jedna osoba w sanatorium i cały turnus gotowy.
Zatem czekajmy na rozsądne uruchomienie ośrodków. :kwiat:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Pota dzięki, że się odezwałaś i to tak pozytywnie w temacie szczepienia się. :kwiat:
Też podobnie jak Ty jestem za wysyłaniem do sanatorium ludzi zaszczepionych, lub ozdrowieńców, którzy posiadają jeszcze przeciwciała.
Trzeba się cieszyć, że już jest więcej osób o takich poglądach jak nasze w temacie szczepień i związanych z tym wyjazdów do sanatorium.
Czekam na ogłoszenie o otwarciu gastronomi i hoteli, bo może wybiorę się przed sanatorium prywatnie do Świnoujścia, chociaż na 8 dni, bo już mam dosyć siedzenia w domu. :)
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witajcie....W roku ubiegłym gdy uruchomili w czerwcu sanatoria to przed wyjazdem trzeba było robić test na koronowirusa a więc może gdy teraz otworzą to przy skierowaniu będzie info aby np. pójść się zaszczepić :roll: :roll: :roll: o ile dobrze pamięta skierowanie przychodziło 3-4 tygodnie przed wyjazdem a więc można będzie przyjąć dwie dawki szczepionki.....tylko wtedy ciężko będzie starać się o zwrocik bo wyjazd czasem był w ciągu tygodnia od momentu przyjęcia i chęci wyjazdu :( :( :(
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Samosia myślę, że jak nas wprowadzą do systemu i się zarejestrujemy się do szczepienia, to będzie się można zaszczepić będąc np. w sanatorium. Trzeba będzie tylko zmienić miejsce szczepienia i z tym pewnie nie będzie problemu.
Ja zrobiłem test przed mającym nastąpić wyjazdem do sanatorium będąc prywatnie w Chalkozynie w Kołobrzegu. Było to w październiku 2020 r i nie było problemu, a test zrobiłem w Szpitalu Miejskim w Kołobrzegu.
Wyjazd nie doszedł do skutku, bo zamknęli sanatoria na 4 dni prze rozpoczęciem turnusów, ale test wyszedł negatywny i byłem gotowy do wyjazdu do Adama i Ewy w Świnoujściu. :)
Awatar użytkownika
Pota
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2020 07:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Pota »

Witam zainteresowanych, na szczepienie w sanatorium bym nie liczyła bo jest to niemożliwe z przyczyn logistyczni technicznych. Ja za tydzień druga dawka i tylko czekanie na normalne życie. Myślę, że uda mi się pojechać w pierwszej kolejności, czego wszystkim życzę. Obstawiam odmrożenie wyjazdów w kwietniu :kwiat:
ODPOWIEDZ