Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: forumowicz »

bo nie można jechać na prewencję po ustaniu tytułu ubezpieczenia dlatego przedłużono świadczenie rehabilitacyjne. Widocznie w poprzednim świadczeniu rehabilitacyjnym się "nie zmieściła" - czego pewnie orzecznik przy orzekaniu nie zauważył-. No to znaleźli wyjście z sytuacji i nie musieli uchylać orzeczenia o prewencji co by źle wpłynęło na statystykę. ;)
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

Nie bardzo rozumiem tego co piszecie . Ludzie nie bedacy na l4 bądź świadczeniu rehabilitacyjnym i dostaja potrzebe rehabilitacji. Ja poprzednim razem bylam na l4 przyznali mi rehabilitacje w miedzy czasie wrocilam do pracy i po 2 i pol miesiaca dopiero pojechalam .
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2015 18:44
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: zaba-12 »

ja nie jestem na rencie w tej chwili, pracuję na otwartym rynku pracy ale miałam częściową niezdolność do pracy stwierdzoną przez ZUS-w tej chwili jej nie mam, tu również czekam na komisję :D mają za mało pracy...
forumowicz

Kuracjuszka_08 pisze: 27 lut 2018 21:26 Nie bardzo rozumiem tego co piszecie . Ludzie nie bedacy na l4 bądź świadczeniu rehabilitacyjnym i dostaja potrzebe rehabilitacji. Ja poprzednim razem bylam na l4 przyznali mi rehabilitacje w miedzy czasie wrocilam do pracy i po 2 i pol miesiaca dopiero pojechalam .
byłaś w trakcie stosunku pracy. Czyli tytułu ubezpieczenia nie ustał. To że wróciłaś do pracy nie ma znaczenia bo byłaś ubezpieczona.
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

Aha ,ok ., no to teraz rozumiem . Dziękuję bardzo za wyjaśnienie . :)
forumowicz

Tojka pisze: 27 lut 2018 21:13 [dziewczynie przyznano turnus prewencyjny w czasie gdy nie byłaby już na świadczeniu rehabilitacyjnym, dlatego otrzymała wezwanie na powtórna komisję - przyznano jej świadczenie rehabilitacyjne i dopiero później prewencje :) jakos tak to było :)[/color]
a była w trakcie zatrudnienia czy po?
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

na L-4 (końcówka) w trakcie zatrudnienia (sory, wczesniej napisałam, że na przedlużenie świadzcenia, a powinno byc przynanie świadczenia)
ZUS ja wezwał nie na te komisje :D
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

zaba-12 pisze: 27 lut 2018 21:27 ja nie jestem na rencie w tej chwili, pracuję na otwartym rynku pracy ale miałam częściową niezdolność do pracy stwierdzoną przez ZUS-w tej chwili jej nie mam, tu również czekam na komisję :D mają za mało pracy...
trochę nie rozumiem (ale łepetyna mi dzisiaj pęka i moze dlatego ;) )
byłaś na rencie ?
teraz nie jestes, pracujesz, masz zlożony wniosek o rente, tak?
dlatego Cię wysyłaja na prewencje?
czy sama złożyłas o wyjazd wniosek, jako osoba pracująca?
forumowicz

Tojka czyli Twoja znajoma rzeczywiście była chora.Bo w trakcie zatrudnienia nie musiała być na świadczeniu, mogła wrócić do pracy i z pracy jechać. Skoro zgłosili zarzut i przyznali świadczenie to była chora , bo inaczej mogła wrócić do pracy i z pracy jechać jak większość zatrudnionych.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ale, że była chora ToJa wiem, nawet wiem na co :)
chodziło mi o podanie przykładu, dlaczego ZUS (bałagan mając) wzywa na powtórną komisje, pomimo przyznania turnusu z prewencji ;)
ODPOWIEDZ