IWONICZ ZDRÓJ WATRA,ŚWIATOWID,GARDENIA OD 20.01. do 03.02.2024 r
- Smerfetkaa
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 mar 2017 00:14
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękowano: 1 raz
Re: IWONICZ ZDRÓJ WATRA,ŚWIATOWID,GARDENIA OD 20.01. do 03.02.2024 r
- Smerfetkaa
- Super Kuracjusz

Dzia_dku bardzo dziękuję za garść świeżych informacji o obiektach. Pozdrawiam.Dzia_dek pisze: 07 sty 2024 17:36 Dla wielu osób na tym forum nie jest tajemnicą, że Iwonicz Zdrój jest jednym z "moich miejsc na ziemi".
Między innymi z tego tez powodu obserwuję Wasz temat, czytam informacje, które podajecie, no i co za
tym idzie po cichutku Wam kibicuję. Mam nadzieję, że pobyt będzie należał ze wszech miar do udanych
czego oczywiście Wam życzę. Będąc ostatnio w Zdroju (29 grudnia) poszedłem z ciekawości zobaczyć miejsce,
do którego się wybieracie. Zauważyłem sporo zmian po moim ostatnim pobycie, oczywiście nie jako mieszkaniec
tych ośrodków. W zimie zazwyczaj czynny był tylko "Światowid", który teraz zyskał nowy wygląd zewnętrzny ...
Światowid.jpg
... a teraz czynne były również dwa pozostałe obiekty czyli "Gardenia"
Gardenia.JPG
oraz leżąca najniżej "Watra".
Watra.JPG
Zajrzałem tam również wieczorem przed wyjazdem i zaskoczeniem były rozświetlone okna, a raczej ich ilość,
która świadczyła o tym, że turnus świąteczno - noworoczny cieszył się sporym zainteresowaniem, a rejestracje
samochodów stojących na parkingach to przegląd prawie wszystkich województw. Była nawet taka z ZSW.....
Sporym utrudnieniem w tym okresie może być dojazd do tych ośrodków, szczególnie do tych 2 wysoko położonych.
Mam na myśli opady śniegu lub marznącego deszczu. W Iwoniczu od wielu lat nie używa się środków chemicznych
(sól, chlorki) tylko piasku lub żużla no i w takich warunkach podjazd pod ośrodki jest nieco kłopotliwy tym bardziej,
że droga dojazdowa wykonana jest z kostki brukowej, na której jest jeszcze mniejsza przyczepność niż na asfalcie.
Wyjazd z ul. Winiarskiej jest również niebezpieczny ponieważ ze sporej stromizny wyjeżdża się na drogę główną,
(Zdrojowa) na której obok wyjazdu jest przejście dla pieszych.
pod górkę.JPG
Poniżej widok na ul. Winiarską z poziomu "Gardenii".
z górki.JPG
Proszę zwrócić uwagę na nachylenie terenu oraz na spore ilości piasku leżące przy krawężnikach.
Tak więc dobre opony zimowe (nie marka, ale jakość bieżnika) to podstawa na poruszanie tam
w okresie zimowym, podczas lub po opadach śniegu.
p.s. resztę dopiszę za chwilkę żeby mój post nie "poleciał w kosmos"![]()
-
Arker
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękował: 87 razy
- Podziękowano: 50 razy
Noo na postarunku bylem ,trzezwosc sprawdzic pzed wyjazdemGIENIA pisze: 06 sty 2024 19:12 Zbyszku , bo nie było Ci tam nigdzie po drodze ... chyba , że na posterunek policji![]()
![]()
Wjeżdżając do Iwonicza Zdroju , ok 200 metrów przed stacją benzynową , po tej samej stronie , stoi przy ulicy taki charakterystyczny zielony , parterowy domek . Skręcasz przy nim w prawo , tuż za nim jest Watra , kolejny budynek to Gardenia i następny Światowid![]()
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowano: 71 razy
Będąc wewnątrz " Światowida" zwróciłem uwagę na temperaturę panującą w środku i tutaj spore zaskoczenie
bo w ośrodku było wyjątkowo ciepło. Na tablicy ogłoszeń jest informacja o tym, że posiłki są w dwóch turach;
pierwsza o 8, 13 i 17, druga godzinę później czyli 9, 14 i 18. Z drugiej tury może być mały poślizg w wyjściu na
rozrywki.
a w weekendy od 7;00. Myślę, że to osoba, która świadczy usługi transportowe dla kuracjuszy tych ośrodków.
Niestety z powodu różnicy temperatur, w wyniku czego zaparował obiektyw mojego aparatu, nie mam 100 % pewności
co do nr telefonu. Podaje go /505-885-687/, ewentualnie proszę skontaktować się z obsługą ośrodka.
Ta informacja oraz ta na temat taxi może przydać się osobom, które dotrą do Iwonicza innym transportem niż prywatny.
Osoby, które przyjadą busami i nie będą korzystać z "podwózki" mogą wysiąść na przystanku zlokalizowanym na parkingu
zaraz za stacją paliw "Grosar", vis-à-vis Urzędu Gminy. Z tego przystanku jest bliżej (500 m) do ośrodków niż z tego na pl. Dietla (1000m).
Oj tam, zaraz kawał drogi. 1,2 km czyli 15 min. spaceru aby ochłonąć.Abstynent666 pisze: (...) (kawal drogi do Krakowiaka)
- kamel0906
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 gru 2021 10:41
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
Dzia_dek pisze: 07 sty 2024 17:36 Dla wielu osób na tym forum nie jest tajemnicą, że Iwonicz Zdrój jest jednym z "moich miejsc na ziemi".
Między innymi z tego tez powodu obserwuję Wasz temat, czytam informacje, które podajecie, no i co za
tym idzie po cichutku Wam kibicuję. Mam nadzieję, że pobyt będzie należał ze wszech miar do udanych
czego oczywiście Wam życzę. Będąc ostatnio w Zdroju (29 grudnia) poszedłem z ciekawości zobaczyć miejsce,
do którego się wybieracie. Zauważyłem sporo zmian po moim ostatnim pobycie, oczywiście nie jako mieszkaniec
tych ośrodków. W zimie zazwyczaj czynny był tylko "Światowid", który teraz zyskał nowy wygląd zewnętrzny ...
Światowid.jpg
... a teraz czynne były również dwa pozostałe obiekty czyli "Gardenia"
Gardenia.JPG
oraz leżąca najniżej "Watra".
Watra.JPG
Zajrzałem tam również wieczorem przed wyjazdem i zaskoczeniem były rozświetlone okna, a raczej ich ilość,
która świadczyła o tym, że turnus świąteczno - noworoczny cieszył się sporym zainteresowaniem, a rejestracje
samochodów stojących na parkingach to przegląd prawie wszystkich województw. Była nawet taka z ZSW.....
Sporym utrudnieniem w tym okresie może być dojazd do tych ośrodków, szczególnie do tych 2 wysoko położonych.
Mam na myśli opady śniegu lub marznącego deszczu. W Iwoniczu od wielu lat nie używa się środków chemicznych
(sól, chlorki) tylko piasku lub żużla no i w takich warunkach podjazd pod ośrodki jest nieco kłopotliwy tym bardziej,
że droga dojazdowa wykonana jest z kostki brukowej, na której jest jeszcze mniejsza przyczepność niż na asfalcie.
Wyjazd z ul. Winiarskiej jest również niebezpieczny ponieważ ze sporej stromizny wyjeżdża się na drogę główną,
(Zdrojowa) na której obok wyjazdu jest przejście dla pieszych.
pod górkę.JPG
Poniżej widok na ul. Winiarską z poziomu "Gardenii".
z górki.JPG
Proszę zwrócić uwagę na nachylenie terenu oraz na spore ilości piasku leżące przy krawężnikach.
Tak więc dobre opony zimowe (nie marka, ale jakość bieżnika) to podstawa na poruszanie tam
w okresie zimowym, podczas lub po opadach śniegu.
p.s. resztę dopiszę za chwilkę żeby mój post nie "poleciał w kosmos"![]()
Dziękuję ślicznie za tyle świeżych informacji
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowano: 71 razy
Pierwsza to podjazd do "Światowida". Na początku podjazdu charakterystyczny "zielony domek".
p.s. nie mylić z tym w Rymanowie Zdroju.
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 60 razy
- Podziękowano: 91 razy
Jedziemy z kolegą suwem Suzuki Vitara i mamy dobre opony zimowe, to może damy radę podjechać
-
Insignia 2010
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 16 wrz 2016 14:38
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
Czas oczekiwania na wyjazd to 12 dni .
A tu juz problemy czy opony dobre , a czy ta marka pojazdu da rade podjechać etcetera ,,,
może problemy z podjazdem pod górkę i zjazdem z górki pojawią się u każdego z nas juz po trasie . Rady bardzo cenne , ale nie tragizujmy , bo w końcu będzie tak ze wystraszy się osoby które planowały wyjazd autem , a jada tam po raz pierwszy.
Bo jak tu czytam to wszyscy mamy parę kilometrów
No nie wiem
Wjazd rowerem - a może zjazd z ośrodka na nartach
Fakt sypia jakimś czarnym żużlem , ale dojazdy wszędzie są ok.
Z mojej obserwacji na wyjazdach to raczej będą problemy z tym ze ktoś czegoś nie zabrał a mógł zabrać , a problem podjazdu i zjazdu nie jest az tak ważny .
I tak zawsze auta stoją pod obiektami , a właściciele ich chodzą na koniec turnusu za kablami do ich uruchomienia , bo okazuje się ze akumulator był ważniejszy
Jako ze zawsze wyjeżdżam tylko w zimie i zawsze na południe kraju to nie spotkałem się z jakiego kolwiek długotrwałymi utrudnienieniami na drodze z powodu oblodzenia czy tez śniegu.
Takiego trochę ble,,,ble,,,ble,,,,
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 60 razy
- Podziękowano: 91 razy
Teraz wiemy, czego się spodziewać w Iwoniczu.
U mnie na razie -9 stopni, ale śladowe ilości śniegu i tak może zostać do mojego wyjazdu.
Smerfetka co do miejscówki w Świnoujściu, to będziemy na miejscu rozmawiać i na pewno się z Wami podzielę swoją wiedzą, a w temacie Świnoujścia dużo wiem, bo tam pracowałem i mieszkałem przez prawie rok czasu niedawno, bo dwa lata temu.
- Smerfetkaa
- Super Kuracjusz

Tak, czy inaczej w zimie można się spodziewać trudności komunikacyjnych, jak napisałeś niekoniecznie w Iwoniczu. No cóż jak będzie ślisko(bardzo oblodzone) można zostawić autko na parkingu bliżej centrum i po problemie.Insignia 2010 pisze: 07 sty 2024 23:09 Hej![]()
Czas oczekiwania na wyjazd to 12 dni .
A tu juz problemy czy opony dobre , a czy ta marka pojazdu da rade podjechać etcetera ,,,![]()
może problemy z podjazdem pod górkę i zjazdem z górki pojawią się u każdego z nas juz po trasie . Rady bardzo cenne , ale nie tragizujmy , bo w końcu będzie tak ze wystraszy się osoby które planowały wyjazd autem , a jada tam po raz pierwszy.
Bo jak tu czytam to wszyscy mamy parę kilometrówdojazdu
No nie wiemzawsze w tamte strony zabierałem w okresie poza zima rower , kurcze może i teraz
go zabrać .
Wjazd rowerem - a może zjazd z ośrodka na nartacha może na łyżwach lepiej
. Pamiętam będąc w Rymanów tak sypnęło ze pieczywa na śniadanie nie dowieźli na czas , ale po śniadaniu juz był dojazd .
Fakt sypia jakimś czarnym żużlem , ale dojazdy wszędzie są ok.
Z mojej obserwacji na wyjazdach to raczej będą problemy z tym ze ktoś czegoś nie zabrał a mógł zabrać , a problem podjazdu i zjazdu nie jest az tak ważny .
I tak zawsze auta stoją pod obiektami , a właściciele ich chodzą na koniec turnusu za kablami do ich uruchomienia , bo okazuje się ze akumulator był ważniejszy, a nie podjazd pod górkę.
Jako ze zawsze wyjeżdżam tylko w zimie i zawsze na południe kraju to nie spotkałem się z jakiego kolwiek długotrwałymi utrudnienieniami na drodze z powodu oblodzenia czy tez śniegu.
Takiego trochę ble,,,ble,,,ble,,,,![]()