jurand40 pisze:Nie ma sie juz o co kłócic kochani porozumienie zostało zawarte
Szczegółów nie znam, ale z przecieków wynika ze jednym z punktów porozumienia ma byc odłaczenie sie Sląska od Polski i utworzenie nowego panstwa pod nazwą Ksiestwo Sląskie ze stolicą w Katowicach

..ni ironizuj bo możesz Obrazić.
Nawet w najśmielszych zamiarach Separatystów Nie Pojawiła się nazwa , nikt o Zdrowych Zmysłach nie pragnie odłączenia , bo TUTAJ NIC JUŻ nie ma
Do stanu na rok 1990
Zlikwidowano
90% Hutnictw
70% Górnictwa
Zgadzam się z przedmówcami ,że żądania Górnicze nie są z tego Świata , ale to kolejne Rządy godziły się na ich ulgi, dokładając kolejne Bonusy.
Ale wspomniano tutaj i o Innych grupach Społecznych To właśnie te grupy posiadające Silne Związki Zawodowe walczą o ...pracowników .
Tylko zawsze zastanawiam się dlaczego na JEDNEGO ROBOLA musi przypadać ,aż kilku biurokratów ??
Dlaczego w Jednej Tylko Kopalni Staszic jest 10 Związków Zawodowych a to chyba troszkę kosztuje.
Podwyżka dla Górnika to kwota X , Nauczyciel Y , Lekarza ,Pielęgniarki Z ,
a Emeryt po przepracowaniu swoich lat w marcu dostanie 36 złotych brutto.
Niedawno było w Polsce głośno o Górnikach Emerytach bo nie dostawali Deputatu na węgiel - Prawo Nabyte Zwyczajowe
Ale nikt żaden górnik nie wspomina ,że ON ten węgiel już dostał idąc na Emeryturę do Podstawy !!
Całe społeczeństwo musi Dać na ten deputat NAJLEPIEJ W NATURZE
Dlaczego Kredkowe są TYLKO w Górnictwie czy dzieci innych zawodów nie mogli by też coś Dostać ?
Dlaczego górnik ma pracować 25 lat i mieć wskaźnik 1,8 % idąc na emeryturę ?
Hutnik , Kolejarz ,Stoczniowiec ,Rybak ( o ile tacy jeszcze są ) ma pracować do 65 i dostaje wskaźnik 1,3 %
Ja nie nalatuję na Górników , ale wielokrotni POWTARZAM Szwagrom ,Kuzynom ,że troszkę przesadzają Sam byłem Hutnikiem jak wspominałem w ciągu jednego dnia Znikały Firmy , likwidowano Huty.
Dziś już NIE ma NAWET żadnej POLSKIEJ huty właścicielami są Hindusi ,Ukraińcy ,Włosi czy inne nacje
Nikt nawet nie wspomniał o zamknięciu kolejnych -ok nie rentowne
I na koniec zadam pytanie
Kto jest największym pracodawcą w Katowicach ?
..Urząd Miasta