Górniczy protest

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Górniczy protest

Post autor: forumowicz »

jurand40 pisze:
AgaC pisze:Jurand, ale gdzie widzisz protestujących frankobiorców? :shock:
Narazie ich nie widac ale coraz głosniej słychac od tego sie zaczyna...
To demagogia
Sama mam kredyt we frankach, ma go tez wielu moich znajomych i jakoś z tego powodu protestować nie zamierzamy 8-)
Pewnie,ze wzrost kursu boli, no ale.... Bez przesady- nie wiem, dlaczego niektórzy bojaie,ze bedą musieli finansować mój kredyt.
forumowicz

medi pisze:Oj Many przestań słuchać tej TVN-owskiej propagandy :evil: :evil: Niesamowite jak im się udało zwaśnić ten naród :o Szczują młodych na emerytów,miastowych na rolników ,goroli na hanysów ...kiedy w końcu ten naród się obudzi i zacznie używać swoich szarych komórek :( :( :(
To chyba nie chodzi o kwestię zwaśnienia narodu, tylko o trzeżwe spojrzenie na statek, który tonie. Kazdy kto używa szarych komórek widzi,ze coś co jest nazwane "kartą górnika" nie ma szansy bytu w dzisiejszym świecie.
Poza tym powtarzam- nie byłoby tego całego bajzlu, gdyby problemu latami nie zamiatało się pod dywan. Zresztą, część tych kopalń była spokojnie do uratowania, tylko nikt nigdy nie miał odwagi przeprowadzić do końca niczego - bo protesty, bo tłumy pod Sejmem, bo kobiety spazmujące przed kamerami tv i rozdzierające szaty, po potem punkty wyborcze itp. itd. Każdy rząd ulega szantażowi a problem znany od lat... Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę przykład nierentownej kopalni Silesia w Czechowicach i to,ze po prywatyzacji zaczęła przynosić zyski to okazuje się,ze jednak można, prawda? Tyle tylko,ze potrzeba dobrej woli obydwu stron....
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Czytam wszystko od poczatku istnienia wątku i nie raz miałam zabrać głos w sprawie.Jednak się opanowywałam bo wiem że to, co niektórych tu oburza i to wyjątkowo, mnie przemawia do rozumu i nie chciałam zbędnych emocji .Jednak po tym co czytam i czytam, postanowiłam co nieco skrobnąć.
Mieszkam na Śląsku ,niby jestem z racji miejsca zamieszkania Hanyską ,ale ? tylko dlatego że nie miałam wyboru że tu się urodziłam i mieszkałam , tu mam pracę i rodzinę bliższą.
Gwara śląska dla mnie to tylko w kontaktach z prawdziwymi Ślązakami.W pracy ,w domu czuję się takim samym człowiekiem jak Każdy z Was czyli Polką mieszkającą na Śląsku,Bo Śląsk to Polska przecież tak samo jak Pomorze,czy inne regiony kraju.Z górnictwem nigdy ani ja ani nikt z mojej rodziny nie miał nic wspólnego.Jednak całkowicie rozumiem tych ludzi ,bo walczą o swoje miejsca pracy o swój byt.Ktoś tu pisał że zmieniły się im warunki pracy na lepsze -pytam w jaki sposób ? bo są pod ziemią kombajny? nie wszedzie kombajn pracuje za człowieka.Zazdrość ? bo mają wczesniejsze emerytury ? to bardzo proszę zmienić zawód i zostać górnikiem.Będziecie mieli Ludzie Kochani i pozostałe przywileje takie jak zagrożenie życia wybuchem metanu pod ziemią i nie doczekanie tej emerytury .Znam a właściwie znałam syna znajomej -był rok po ślubie i juz więcej nie wrócił po pracy do domu -został pod ziemią :(
To samo pisało się niedawno o nauczycielach -myśląc tokiem niektórych stąd .... nauczycielom też się zmieniły warunki pracy bo, dzieciom wszystko wolno ,są wychowane bezstresowo , rodzice roszczeniowi i wiele innych przywilejów mają nauczyciele.Bo urlop na poratowanie zdrowia -tylko gdzie to zdrowie rujnują sobie jak nie w pracy.Ciągły stres ,używanie głosu ponad miarę -bo dzieci sa tak teraz wychowywane że krzyczą do siebie zamiast rozmawiac.Bo agresja z nich wypływa na każdym kroku stad konflikty między dziećmi które rozwiązują nauczyciele (przecież dzieci ida z postępem czasu -mają dostęp do komputera i gier -kiedyś tego nie było stąd teraz lepsze warunki pracy).Kiedyś tak nie było -dzieci spokojniejsze -rodzice nie gonili za kasą, było większe zainteresowanie dzieckiem a teraz ? praca,praca i gonitwa za pieniądzem.A nagonka na nauczycieli bo mają 35 dni urlopu wypoczynkowego .Przytoczyłam tylko przykłady dwóch zawodów.Bo te zawody (jeden jeszcze ma przywileje,drugiemu już odebrano prawie wszystko ) są najczęsciej "opluwane" przez społeczeństwo.Dlaczego nie ma takiego oburzenia że "mundurowym" pozostawiono przywileje ? Ich nikt nie czepia się.
Nie popieram najazdu górników na stolicę i demolowanie mienia tylko po to by Ich zauważono i wysłuchano.
Był protest nauczycieli rok czy dwa lata temu w stolicy -dokładnie nie pamietam i wszystko było na spokojnie ,żadnych burd czy użycia siły .Ale to inne grupy zawodowe -jednakże obie grupy walczące o swoje.
Wiem ze bezrobocie dosięga niejednego z nas,ale to nie powód by "opluwać jadem" Tych którzy nie poddają się.
Na przykładzie mojego miasta widzę jak w przeciągu 10 lat znikneło 80% zakładów pracy.Zostały tylko 2 większe a reszta to, albo sprywatyzowane przez obcy kapitał ,albo zrównane z ziemią a teren wystawiony do sprzedaży.
Ludzie ! nie bądźcie dla siebie" wilkami szczerzacymi kły" w stronę drugiego człowieka.
Opamietajcie się, bo życie nasze jest kruche ,czego ostatnio doświadczylam na przykładzie moich znajomych.Ludzie padają jak muchy nie doczekawszy się emerytury a tu tyle nienawiści.
Powinniśmy dbać i myśleć o swoim zdrowiu a nie "zabierać" je innym, stwarzając tu atmosferę "nerwówy" i wzajemych niesnasków tylko dlatego bo założono ten temat.
Pozdrawiam życząc spokoju na co dzień :kwiat: :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Aga napisałaś .....Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę przykład nierentownej kopalni Silesia w Czechowicach i to,ze po prywatyzacji zaczęła przynosić zyski to okazuje się,ze jednak można, prawda? ......Aga tyle tylko że te zyski płyną do Czech :!: Nasi rządzący :evil: potrafią tylko doprowadzić do upadku firmy i sprzedaży za grosze zagranicznemu inwestorowi .Tak właśnie firma energetyczna z Czech przejęła Silesię by zabezpieczyć dostawy dobrego węgla ( ich pokłady są nisko kaloryczne ) do czeskich elektrowni . Przecież temat tej kopalni znasz też tylko z prasy , telewizji a oni przekażą to co będzie im wygodnie . Ja tu mieszkam i temat Silesii znam .Czy tak ma to wyglądać :?: Przecież niedługo nie będzie co sprzedać i co wtedy :?: Górnicy broniąc swoich miejsc pracy , bronią też tego by utrzymać tą resztkę majątku narodowego . Czy będąc w swoim kraju mamy pracować u Niemca , Czecha , Francuza , Hiszpana ...... :roll:
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Nie ma sie juz o co kłócic kochani porozumienie zostało zawarte :D
Szczegółów nie znam, ale z przecieków wynika ze jednym z punktów porozumienia ma byc odłaczenie sie Sląska od Polski i utworzenie nowego panstwa pod nazwą Ksiestwo Sląskie ze stolicą w Katowicach ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Też miałam nie zabierać głosu bo nie lubię takich dyskusji.
"Dlaczego nie ma takiego oburzenia że "mundurowym" pozostawiono przywileje ? Ich nikt nie czepia się."
O jakich przywilejach mówisz?
Mundurowi w Polsce mają najmniej przywilejów w porównaniu z całym światem.To wszystko.
Pójdę tym samym tropem myślenia.....można dla przywilejów zostać policjantem lub wojskowym...każdy ma wybór w życiu.I dajmy spokój sporom które nigdy się nie skończą.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

jurand40 pisze:Nie ma sie juz o co kłócic kochani porozumienie zostało zawarte :D
Szczegółów nie znam, ale z przecieków wynika ze jednym z punktów porozumienia ma byc odłaczenie sie Sląska od Polski i utworzenie nowego panstwa pod nazwą Ksiestwo Sląskie ze stolicą w Katowicach ;)
..ni ironizuj bo możesz Obrazić.
Nawet w najśmielszych zamiarach Separatystów Nie Pojawiła się nazwa , nikt o Zdrowych Zmysłach nie pragnie odłączenia , bo TUTAJ NIC JUŻ nie ma
Do stanu na rok 1990
Zlikwidowano
90% Hutnictw
70% Górnictwa

Zgadzam się z przedmówcami ,że żądania Górnicze nie są z tego Świata , ale to kolejne Rządy godziły się na ich ulgi, dokładając kolejne Bonusy.

Ale wspomniano tutaj i o Innych grupach Społecznych To właśnie te grupy posiadające Silne Związki Zawodowe walczą o ...pracowników .

Tylko zawsze zastanawiam się dlaczego na JEDNEGO ROBOLA musi przypadać ,aż kilku biurokratów ??
Dlaczego w Jednej Tylko Kopalni Staszic jest 10 Związków Zawodowych a to chyba troszkę kosztuje.
Podwyżka dla Górnika to kwota X , Nauczyciel Y , Lekarza ,Pielęgniarki Z ,
a Emeryt po przepracowaniu swoich lat w marcu dostanie 36 złotych brutto.

Niedawno było w Polsce głośno o Górnikach Emerytach bo nie dostawali Deputatu na węgiel - Prawo Nabyte Zwyczajowe

Ale nikt żaden górnik nie wspomina ,że ON ten węgiel już dostał idąc na Emeryturę do Podstawy !!
Całe społeczeństwo musi Dać na ten deputat NAJLEPIEJ W NATURZE
Dlaczego Kredkowe są TYLKO w Górnictwie czy dzieci innych zawodów nie mogli by też coś Dostać ?
Dlaczego górnik ma pracować 25 lat i mieć wskaźnik 1,8 % idąc na emeryturę ?

Hutnik , Kolejarz ,Stoczniowiec ,Rybak ( o ile tacy jeszcze są ) ma pracować do 65 i dostaje wskaźnik 1,3 %

Ja nie nalatuję na Górników , ale wielokrotni POWTARZAM Szwagrom ,Kuzynom ,że troszkę przesadzają Sam byłem Hutnikiem jak wspominałem w ciągu jednego dnia Znikały Firmy , likwidowano Huty.
Dziś już NIE ma NAWET żadnej POLSKIEJ huty właścicielami są Hindusi ,Ukraińcy ,Włosi czy inne nacje
Nikt nawet nie wspomniał o zamknięciu kolejnych -ok nie rentowne

I na koniec zadam pytanie

Kto jest największym pracodawcą w Katowicach ?

..Urząd Miasta
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,podobnie jak Alicja nie miałem zamiaru zabierać głosu w dyskusji,w takich sprawach prawda i słuszność leży gdzieś pośrodku,jedna grupa zawodowa walczy o swoje kosztem innych,problemy są bardzo złożone i nawarstwiały się latami,nie pomogą tu rozwiązania systemowe i zasypywanie różnic olbrzymimi kwotami z Naszej wspólnej kiesy :!: Darek :!: pisze o miejscach pracy w Katowicach-najwięcej jest ich w tzw,budżetówce,ciepłe posadki kosztują Nas Olbrzymie pieniądze :!: ludzie którzy mogliby poprowadzić jeszcze istniejące firmy i uzyskać jakieś zyski nie mieli motywacji i pracują tam gdzie doceniają ich zdolności i umiejętności,tak to dochodzimy do problemu niewykorzystanych i godziwie opłacanych zasobów zdolnych ludzi,zastępowanych kolesiami partyjnymi,czy po innym kluczu,którzy biorą dużą kasę-nawet w tych upadających firmach :!: niestety nie umiemy doceniać ludzi zdolnych i w związku z tym efekty są takie jakie widać na każdym kroku i w każdej dziedzinie :!: Pozdrawiam i jednak wierzę jak zwykle że to się jednak....ZMIENI :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

andrzej1955 pisze:
jednak wierzę jak zwykle że to się jednak...zmieni ...
wiara to jak młodość...
...
tylko kto im DA SKRZYDŁA ?

:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Stokrotko, daleka jestem od zazdrosci czy zawiści i absolutnie nie umniejszam górnikom zasług, czy nie kwestionuję tego,ze ich praca jest cieżka. Tyle,że karta Górnika odstaje od rzeczywistości i trudno tego nie widzieć.
ODPOWIEDZ