Dwa kilogramy za dużo

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Re: Dwa kilogramy za dużo

Post autor: Bunia »

Ja będąc w sklepie z ciuszkami ;) ,no wiecie wyjazd się zbliża do sanatorium to jest okazja coś kupić,poprosiłam o rozmiar 44 i wiecie co stwierdziłam :?: że żle wszyli metkę z rozmiarem :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zwalczać nadwyżką kilogramów i kontrola wagi to ważne nie tylko dla wyglądu ale też dla zdrowia . Jeśli wszystko jest w porządku ze zdrowiem , sport , odpowiednia dieta i przede wszystkim konsekwencja to mamy sukces .Troszkę z tym gorzej gdy dopadają nas schorzenia .Taką podstępną chorobą jest niedoczynność tarczycy i żadne diety , uprawianie sportu nic tu nie pomogą , po prostu tyjemy. .Mam koleżankę która lecząc reumatoidalne zapalenia stawów sterydami dorobiła się zespołu Cushinga i prawie nie jedząc , tyła .Zupełną odwrotnością jest, gdy jemy jak smok i chudniemy .Jeśli waga jest stabilna to tylko się cieszyć z tak dobrej przemiany materii .Ja też jakiś czas temu cieszyłam się że jedząc dość sporo i nie koniecznie zdrowo zaczęłam tracić na wadze.Gdy utrata była lekka 2-3 kg i to bez żadnego wysiłku ....to była tylko radość .Dopiero utrata 8 kg w pół roku ( dla osoby bez nadwagi wierzcie mi jest to sporo ) zaczęła mnie niepokoić .I znów sprawcą była tarczyca , tym razem nadczynność .Dobrze że została szybko zdiagnozowana , była bez guzków , skończyło się na leczeniu farmakologicznym.Po unormowaniu się produkcji hormonów waga powoli wróciła , i nawet troszkę podskoczyła .Może to zabrzmi nie dorzecznie ja czasem się cieszę że przybyło mi troszkę tu i tam :lol: :lol: A co się na początku strachu najadłam :shock: Pozdrawiam wszystkie rozmiarki 42 i więcej :D
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Myślę, że nie tylko ja. Co innego gdy nic nam nie dolega a zbyt duża waga jest spowodowana złym żywieniem a co innego gdy odżywiamy się racjonalnie, nie jesteśmy łakomczuchami a nasza waga spada. Tarczyca ma ogromny wpływ właśnie na to czy tyjemy czy chudniemy. Skoro jesteśmy przy tarczycy i mimo iż to wątek raczej o żywieniu to pozwólcie, że o coś zapytam :)
Otóż mam guzki tarczycy. 3 lata temu miałam skierowanie na biopsję ale oczywiście nie zrobiłam ze strachu. W tamtym czasie robiono mi aż trzykrotnie biopsję innego narządu i bolało jak diabli. Wynik TSH z maja 2013 wynosi 0,700. Wprawdzie mieści się on w granicach normy, ale czy nie jest on zbyt niski? Od około 3 lat jest mi wciąż zimno. Moje stopy i dłonie są zimne nawet latem, a od niedawna zauważyłam, że zdecydowanie lepiej się czuję gdy mam szyję okrytą szalikiem. Doszło do tego, że nawet w mieszkaniu mam szyję czymkolwiek owiniętgą bo inaczej trzęsę się z zimna. Czy poziom TSH 0,700 może wskazywać na nad- lub niedoczynność tarczycy?
forumowicz

Witaj Rachel .Przy TSH 0,700 mieścisz się w normie ...0,4 do 4,0.Jak jest z guzkami , nie wiem , u mnie guzków nie stwierdzono .Ważne jest ft3 , ft4 .
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

? - a co to znaczy Ft3 Ft4?
forumowicz

Przy nadczynności tarczycy przy niskim TSH oznacza się wolne hormony tarczycy FT3 i FT4.W nadczynności te dwa hormony są podwyższone .Spokojnej nocki :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Rachel pisze:Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Myślę, że nie tylko ja. Co innego gdy nic nam nie dolega a zbyt duża waga jest spowodowana złym żywieniem a co innego gdy odżywiamy się racjonalnie, nie jesteśmy łakomczuchami a nasza waga spada. Tarczyca ma ogromny wpływ właśnie na to czy tyjemy czy chudniemy. Skoro jesteśmy przy tarczycy i mimo iż to wątek raczej o żywieniu to pozwólcie, że o coś zapytam :)
Otóż mam guzki tarczycy. 3 lata temu miałam skierowanie na biopsję ale oczywiście nie zrobiłam ze strachu. W tamtym czasie robiono mi aż trzykrotnie biopsję innego narządu i bolało jak diabli. Wynik TSH z maja 2013 wynosi 0,700. Wprawdzie mieści się on w granicach normy, ale czy nie jest on zbyt niski? Od około 3 lat jest mi wciąż zimno. Moje stopy i dłonie są zimne nawet latem, a od niedawna zauważyłam, że zdecydowanie lepiej się czuję gdy mam szyję okrytą szalikiem. Doszło do tego, że nawet w mieszkaniu mam szyję czymkolwiek owiniętgą bo inaczej trzęsę się z zimna. Czy poziom TSH 0,700 może wskazywać na nad- lub niedoczynność tarczycy?
Rachel zimne nogi i ręce to też moja bolączka ,TSH w normie od paru lat :D :D :D Jakbyś się coś dowiedziała na temat zimnych stópek to daj znać :oops: A w ogóle to chyba powinnyśmy się z tymi postami wynieść do chorób tarczycy :o I kto to mówi :?: Spamerka ....świat się kończy :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Witaj Medi , zimne stopy i ręce to nie tylko problem tarczycowy. Może też być krążeniowy i pewnie wiele innych :lol: :lol: :lol: Też tak mam a z tarczycą wszystko ok :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Ech tylko ,że ja w zimie co godzina dwie muszę moczyć nogi w gorącej wodzie bo drętwieją z zimna :oops:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Sloneczko »

medi pisze:Ech tylko ,że ja w zimie co godzina dwie muszę moczyć nogi w gorącej wodzie bo drętwieją z zimna :oops:
A rozgrzewacza ;) ;) nie masz na te zimne nóżki ????? :lol: :lol: :lol: albo chociażby dobrego masażystę ????? ;) ;)
ODPOWIEDZ