Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: Kuracjuszka_08 »

zuza-zuza pisze: 14 mar 2018 16:51
sztani pisze: 13 lut 2018 16:47 Zuza skoro byłaś w październiku to jak opisują forumowicze marne szanse na następny wyjazd

A jednak!

Dziś byłam w końcu na komisji. Przyznano mi rehabilitację w systemie stacjonarnym. Pozostaje czekać na uprawomocnienie się decyzji i pismo ze wskazaniem miejsca i terminu. Obym nie musiała nic zmieniać z powodu terminu.... No i żeby miejsce było dobre. Sporo tych życzeń... ;)
Tak więc wynika, że decyzja zależy bardziej od schorzenia i dokumentacji medycznej oraz badania przez lekarza orzecznika niż terminu poprzedniej rehabilitacji w ramach prewencji. Zatem nie ma sensu się zrażać, tylko jeśli komuś potrzeba rehabilitacji, to składać wniosek i poddać się procedurze, bez względu na to, kiedy był poprzedni wyjazd.

No chyba, że "góra" zweryfikuje negatywnie dzisiejszą decyzję lekarza orzecznika - wszystko może się zdarzyć.... :roll:

To trzymam kciuki zeby nic sie nie zmienilo i zebys dostala fajne miejsce i termin :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

zuza-zuza pisze: 14 mar 2018 16:51

Z innej beczki - nawiązując do kilku ostatnich postów i zakresu zabiegów w ramach prewencji ZUS - otóż ZUS nie ma podpisanej umowy na zabiegi z wykorzystaniem surowców naturalnych (tak ma to NFZ) - czyli np borowina w ramach prewencji ZUS wydarzyć się nie może. Wiem to na pewno.
co Ty powiesz! a mi się borowina wydarzyła z zus-u? w cieplicach... kąpiel solankowa i perełkowa też. Oraz krio czyli ciekły azot. Pewnie też bez problemu bym dostała w Inowrocławiu na ostatnim pobycie ale mam już przeciwwskazania,. Dostałam za to fango.
Surowce naturalnie na prewencji rentowej muszą być. Oczywiście surowce naturalnym jest tez woda więc sanatorium może łatwo się wywinąć z bardziej "wypasionych" zabiegów. Dają to co najtańsze, a w ogóle wszystko zależy od lekarza, ja trafiałam na fajnych i miałam zabiegi jakie chciałam.
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Zuza-Zuza po innych sanatoriach nie chce mi się zimą biegać :( Mi mój fizjoterapeuta odeadzil wszelkie zabiegi z prądami, gdyż mogą niepotrzebnie pobudzić nerw ( jestem po operacji kręgosłupa ), polecił natomiast balneoterapie tj borowina i solanka i na to się nastawiam a tu taka informacja :( Dobrze chociaz, że basen będzie
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Pusia swoim wpisem trochę nadziei mi przynioslas :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dotka, grunt to dobre nastawienie. Pozytywnym nastawieniem góry można przenosić, optymizm z optymisty zawsze udziela się otoczeniu i powoduje że ludzie są życzliwsi. Naprawdę nie do końca wierzę ze sanatorium w swojej ofercie dla zusowców ma tylko zabiegi elektryczne i gimnastykę, zwłaszcza że w ofercie Instytutu zdrowia człowieka w Muszynie jest i borowina i solanka.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

Pusia pisze: 14 mar 2018 18:07

co Ty powiesz! a mi się borowina wydarzyła z zus-u? w cieplicach... kąpiel solankowa i perełkowa też. Oraz krio czyli ciekły azot. Pewnie też bez problemu bym dostała w Inowrocławiu na ostatnim pobycie ale mam już przeciwwskazania,. Dostałam za to fango.
Surowce naturalnie na prewencji rentowej muszą być. Oczywiście surowce naturalnym jest tez woda więc sanatorium może łatwo się wywinąć z bardziej "wypasionych" zabiegów. Dają to co najtańsze, a w ogóle wszystko zależy od lekarza, ja trafiałam na fajnych i miałam zabiegi jakie chciałam.

Kiedy był ten wypasiony pobyt?
Nam w czasie jednej z pogadanek w czasie turnusu przedstawiono przepisy - że się surowce naturalne w ramach prewencji nie należą. Nie zależało to od lekarza - jedyne co zależało, to np ilość masaży ręcznych - Ci na początku kolejki przy przyjęciu mieli masaży więcej, Ci z końca... tylko fotel masujący. Krio było.
Było to jesienią 2017.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: ewlinka7 »

Ja podobnie jak Pusia - też w Cieplicach poznałam dobroczny wpływ zawijań borowinowych oraz kąpiele perełkowo borowinowe - fakt ze było to 2 lata temu z ZUS ...ale może od tego czasu coś się zmieniło... zobaczymy - będę tam znów pod koniec czerwca więc na własnej skórze będę miała okazję się przekonać -nie ukrywam że akurat na borowinie naprawdę mi zależy. .. :D oby jednak zuza-zuza nie miała racji w tym temacie :lol: :lol: ale jednoczesnie zuza-zuza trzymam kciuki żeby nikomu nie przyszło w ZUS do głowy zmieniać Twojego orzeczenia - życzę super miejsca i terminu :kwiat:

.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

ewlinka7 pisze: 14 mar 2018 19:07 fakt ze było to 2 lata temu z ZUS ...ale może od tego czasu coś się zmieniło... zobaczymy -
Wszystko być może ;) - łącznie z tym, że nas oszukano w oficjalnej pogadance? :o
Nawet dopuszczam do siebie myśl, że to w Iwoniczu taka bida dla zusowych kuracjuszy....?
Nie dziękuję ;) Ja chcę do Cieplic!
:kwiat:
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: ewlinka7 »

Tez byłam w Iwoniczu w 2016 r i tez była bida z nędzą. ... juz bym więcej tam nie chciała pojechać - szczególnie zimą. ... jedynie na co się załapałam to kriosauna....no i basen na który trzeba było iść do zakladu przyrodoleczniczego.... wróciłam tak chora ze miesiąc nie potrafiłam się wyleczyć. .. w Cieplicach baza zabiegowa jak dla mnie była o "niebo" lepsza - mam nadzieję że i teraz tak będzie - oby :D :lol: :kwiat: do tego dokupilam karnet i wieczorami śmigalam na termy na basen... :lol:
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dla śląskiego ZUSu Cieplice raczej niedostępne, nawet teoretycznie, więc chyba tylko złota rybka może mi pomóc? Chcę do Cieplic, proszę :)
ODPOWIEDZ