Pokoje w sanatorium: jest możliwość wyboru?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Pokoje w sanatorium: jest możliwość wyboru?

Post autor: ulanie »

baltazarka pisze:Każde sanatorium rządzi się swoimi prawami, warto zadzwonić i zapytać się o możliwość wyboru ;)
Dzwoniłam i dowiedziałam się, że niepełnosprawni są w pierwszej kolejności... potrafię to zrozumieć, ale z drugiej strony to dyskryminacja, nasze pieniądze są takie same, wiec niech wyrównają szanse.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Pieniądze są takie same,ale szanse niepełnosprawni z założenia już mają mniejsze,niestety.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice nie jestem bezduszna, może to tak zabrzmiało, rozumiem sytuację niepełnosprawnych, lecz czyż nie jest absurdem brak węzła sanitarnego w pokojach...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

W dzisiejszych czasach fakt,nie powinno już takich miejsc być.Ale znając życie odpowiedzą Ci,że jedziesz do szpitala,gdzie standardem może być pokój ośmioosobowy z kiblem i łazienką na korytarzu.A że jest to szpital uzdrowiskowy....w myśleniu decydentów to nic nie zmienia.
Ktoś z moich znajomych już kiedyś wyjaśniał tę kwestię.Uzyskał odpowiedz,ze w wykazie cennika pobytów jest pełen zakres standardu pokoi i składając wniosek zakłada się,że każdy z nich może mu się trafić.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Polska rzeczywistość absurdów, cóż spróbuję zagadać... a może nie będę musiała :)
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Odświeżam wątek :D i proszę o info: jak Wam się udało, i gdzie wywalczyć, wyprosić, albo innym sposobem "lepszy" pokój :?: :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 18 razy

Post autor: Suzen »

Zdarzyło się ,że zamieniłam pokój ze względu na współlokatorkę.W pierwszym dniu pobytu.I tak zamieszkałam w pokoju z dziewczynami,z którymi chciałam.Podeszłam i spytałam:"Czy mogę z Wami zamieszkać ? ".Zgodziły się.Również pani w recepcji zostało poinformowana o tej zmianie. Nie było problemu. I nie żałowałam tego.Do tej pory miło wspominam to wspólne sanatoryjne "pomieszkiwanie." :)
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Super, że było miejsce w pokoju, także trzeba mieć wszystko na uwadze :) dzięki Suzen :serce: :serce: :serce:
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

ulanie pisze: Dzwoniłam i dowiedziałam się, że niepełnosprawni są w pierwszej kolejności... potrafię to zrozumieć, ale z drugiej strony to dyskryminacja, nasze pieniądze są takie same, wiec niech wyrównają szanse.
Sanatorium to nie wczasy... a mając problem zdrowotny można złożyć wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Yona, każdy wie, że to nie wczasy, ale tam nie tylko zdrowi jadą, a łazienka to powinien być standard.... dobrze że do wychodka nie będę musiała chodzić, bo jeszcze sobie radzę sama....
ODPOWIEDZ