Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2011 12:26

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: Marcepan »

Co do terminu to nie ma znaczenia ;) Po l4 przyznali mi świadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiące i tą rehabilitację. Czyli lepiej sie nie odwoływać ? Szkoda bo zależało by mi na tych górach. Ech ...Trzeba miec nadzieję ze bedzie dobrze :kwiat:
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

A zawsze zus kieruje tylko do 200 km? Najbliżej ode mnie jest Konstancin którego sie obawiam :roll: Potem Wieniec tylko troche dalej ale juz troche ponad 200km Krynica. Ech pozostaje tylko czekać :cry: Oczywiście sprawdzam mapki po kątem schorzeń. Jeszcze pozostaje Dźwirzyno nad morzem lub Połczyn ale to juz chyba za daleko, Wysowa , Ustroń i Świeradów (jezeli chodzi o góry). I chyba jeżeli chodzi o całkowitą rezygnacje z tych stacjonarnych to lepiej tez nie ryzykować?
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

Marcepan pisze: 21 mar 2018 12:32 A zawsze zus kieruje tylko do 200 km? Najbliżej ode mnie jest Konstancin którego sie obawiam :roll: Potem Wieniec tylko troche dalej ale juz troche ponad 200km Krynica. ?Ech pozostaje tylko czekać
Z tymi 200 km to dla mnie jakaś ściema jest może i jest taki przepis ale u mnie nie działający. Kiedyś dostałem rehabilitację oddaloną o 300 km a obecnie czekam na Krynicę Zdrój a mam 500 km.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Słuchajcie, to nie jest ściema , w pierwszej kolejności ZUS rozpatruje wysłanie zainteresowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania, co wcale nie znaczy , że robią tak zawsze . Przede wszystkim zależy od schorzeń i możliwości najbliższych ośrodków, następnie termin w którym chcą się zmieścić , dalej to prośby nasze i życzliwość urzędnicza .

Wszystko to należy wymieszać i wyjąć karteczkę z miejscem przydziału ;)

powodzenia :)
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Tak sie zastanawiam czy nie napisać pisma z prośbą o konkretne miejsce to jest miejscowość górską. Dla mnie bez różnicy byle góry. Ale jak jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym to moze lepiej nie ryzykowac?
Awatar użytkownika
Alusia 123
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2018 12:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Alusia 123 »

Witam, u mnie w ZUS-ie pani powiedział ze mapka jest tylko iformacyjnie żeby pokazac wszystkie ośrodki , a każdy punkt zusu ma podpisane umowy z najbliżej sąsiadującymi placówkami i nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie. 😊
forumowicz

Alu, możliwości zawsze są ale potrzeba odrobinę chęci :)
...nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie.
to jest nieprawda
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

(...) nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie. 😊
Alusia to nie do końca tak jest jak powiedziała pani w ZUS - ie. Wiele zależy, tak jak wyżej napisała Basia, od schorzenia
i możliwości ośrodków. Np. rehabilitacja narządu głosu ma tylko cztery ośrodki. Z tego trzy są na Dolnym Śląsku, a czwarty
to Ciechocinek. Jeśli ten ostatni ma komplet kuracjuszy to nie ma wyjścia i wtedy niektórzy muszą śmigać przez całą Polskę
na kurację. Jak więc widać na powyższym przykładzie zdarzają się takie sytuacje. W ubiegłym roku, w Cieplicach na turnusie
ZUS - u była osoba co miała prawie 700 km do domu.
forumowicz

Marcepan ,co masz do stracenia , napisz pisemko z prośbą o skierowanie do sanatorium na terenie górskim. Ja tak postąpiłam i otrzymałam sanatorium o które prosiłam, próbuj a nuż się uda. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

Alusia 123 pisze: 21 mar 2018 15:39 Witam, u mnie w ZUS-ie pani powiedział ze mapka jest tylko iformacyjnie żeby pokazac wszystkie ośrodki , a każdy punkt zusu ma podpisane umowy z najbliżej sąsiadującymi placówkami i nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie. 😊
No i tu się nie moge zgodzic bo sa tutaj na forum osoby ktore z Olsztyna jada do Iwonicza
ODPOWIEDZ