NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 18 lip 2016 19:50
Oddział NFZ: Małopolski

Re: NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Post autor: Alis »

Witam- kolejka pędzi teraz jak szalona. Poradźcie co zrobić, w przewidywanym terminie w jakim dostane sanatorium jest mój wyjazd urlopowy zagraniczny. Załatwiałam go w marcu więc mam już zapłacone, poza tym dzwoniłam do NFZ i pytałam czy termin 22 miesiące jaki mi kazali czekać jest obligatoryjny- powiedzieli że tak a nawet wcześniej bo mogę próbować na zwroty (prognozowany termin wyjazdu wypadał mi w lipcu). Na zwrot się nie załapałam, a z 22 miesięcy zrobiło się już 24 miesiące i jakby nie patrzeć wypadnie mi sanatorium na październik, czyli pokryje się z moimi wczasami. Jak powiem ze mam wczasy załatwione i poproszę o przesunięcie o tydzień czy dwa to pewnie mnie w ogóle odrzucą- może zamiana wchodzi w grę- czy w ogóle jest to możliwe? aby dwie osoby mogły się zamienić?
Proszę forumowiczów o zabranie głosu :)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

mNIE OSTATNIO POWIEDZIANO W NASZYM MAŁOPOLSKIM FUNDUSZU CZEKA SIĘ 24-25 MIECHÓW :D :D
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Alis najlepsze rozwiazanie to poprosić w funduszu aby nie wypadł Ci wyjazd w tym samym czasie i najnormalniej powiedzieć o co chodzi. Będzie gorzej jesli już dostaniesz przydział a i po co sie denerwować.Fundusz idzie na rękę tylko musisz wcześniej o tym powiadomić.
Sprawdzam koleżance kolejkę złożyła wniosek 2 wrzesnia 2014 i ma numer 1459 na dzień dzisiejszy czyli 24 miesiące i jeszcze bez przydziału.Może Ci to coś wyjasni.Pozdrawiam i życzę powodzenia! :kwiat:
Awatar użytkownika
goośka71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 mar 2012 18:59
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: goośka71 »

Ja tylko przypomnę ze składałam 22.09.2014r i mam nr 3500
Przy obecnym tempie celuję w listopad , czyli 26m-cy
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Alis,Wienia dobrze Ci radzi.Ja też myślę,że należy napisać pismo do NFZ z prośbą o nie przydzielanie sanatorium w danym okresie,ponieważ masz zaplanowany i opłacony wyjazd.Uważam,że należy zrobić to wcześniej,zanim dostaniesz przydział,bo może wtedy być musztarda po obiedzie.Przecież tam też pracują ludzie i sądzę,że są wyrozumiali.Powodzenia w działaniach i życzę pozytywnego załatwienia sprawy :kwiat:
Zamiana z kimś nie wchodzi w rachubę,takich rzeczy nie praktykuje się.
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dziewczyny macie racje napiszę do NFZ. Składałam wniosek 5.09.2014 obecnie mam nr 1700 (dziennie schodzi od 220-330 osób) więc obliczyłam ze koniec sierpnia lub początek października będę mieć przydział. Pierwszego wylatuję więc mogę dopiero wyjechać po 9 .10 - inaczej nie zmieszczę się z trzema tygodniami. Wściekam się bo wiedziałam o wyjeździe dlatego za nim rezerwowałam wiosną dzwoniłam do NFZ żeby się upewnić co do ilości miesięcy i powiedzieli ze 22 miesiące. Wiem że nie za bardzo chcą iść na rękę, ale nie mam nic do stracenie napisze i wyślę - tylko muszę najpierw zadzwonić gdzie dokładnie mam wysłać prośbę, żeby nie fruwało między pokojami. Dzięki Wam za podpowiedź dam znać czy cokolwiek uda się załatwić.
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzwoniłam do NFZ- miła pani poinformowała mnie ze osoby, które składały w sierpniu 2014 wniosek już mają przygotowane do wysłania powiadomienia o przydziale sanatorium na październik i jeżeli się tak zdarzy, że termin będzie kolidował, to muszę przesłać ksero dokumentu potwierdzającego wyjazd. Widać, że NFZ nie taki straszny diabeł jak go malują. :)
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Oczywiście,że nie taki straszny.Fajnie,że poustalałaś te rzeczy w NFZ.Ja jednak myślę,że nie będziesz musiała nic załatwiać,gdyż termin wyjazdu sanatoryjnego będzie późniejszy i nie będzie kolidował z twoim wyjazdem.Życzę Ci aby właśnie tak było.Pochwal się jak już będziesz wiedziała kiedy i gdzie ?
Miłego i fajnego weekendu życzę forumowiczom z Małopolski i nie tylko :kwiat:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Łaskawcy,wnioski z sierpnia przydzielaja na pażdziernik czyli ja mam z listopada to dostanę w styczniu?Chyba mam w nosie taki termin :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Anna-K - najlepiej by było gdybym nie musiała nic przesuwać- pochwalę się gdzie mnie rzucili i kiedy, chciałam góry, ale nie wiem czy biorą to pod uwagę- zmienili mi na własną rękę profil leczenia to mogą i resztę.

Malgonia- teraz będzie sporo zwrotów to może próbuj wcześniej jesienią jak nie chcesz zimą

Pozdrawiam Was wszystkich :)
ODPOWIEDZ