Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Krzysio010 »

sztani pisze:Myslę ,że Kruszynce chodziło o NFZ i inne rehabilitacje prywatne nie związane z ZUS - i tu ma rację . natomiast w ZUS mają Twoją pełną dokumentację wszystkie wcześniejsze pobyty na rehabilitacjach ZUSowskich . U mnie orzecznik patrzył czy chorowałem od ostatniego pobytu w sanatorium do chwili złożenia wniosku o następne . :)
ZUS szuka dowodów na istnienie cudownego ozdrowienia , po to, aby zabrać należne świadczenia :(
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie jest to takie oczywiste ,ponieważ jak dopniemy dokumentację z pobytów NFZ to bądzie miał podane na tacy.Sztani ma rację pisałam ,by nie dołączać wypisów z sanatoriów NFZ ;) Pozdrawiam :)
forumowicz

Krzysio010 pisze:
sztani pisze:Myslę ,że Kruszynce chodziło o NFZ i inne rehabilitacje prywatne nie związane z ZUS - i tu ma rację . natomiast w ZUS mają Twoją pełną dokumentację wszystkie wcześniejsze pobyty na rehabilitacjach ZUSowskich . U mnie orzecznik patrzył czy chorowałem od ostatniego pobytu w sanatorium do chwili złożenia wniosku o następne . :)
ZUS szuka dowodów na istnienie cudownego ozdrowienia , po to, aby zabrać należne świadczenia :(
To tym bardziej nie dokładajmy argumentu w postaci dokumentacji z której będzie wynikało ,że byliśmy parę miesięcy temu np z NFZ ;) :o
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Malgoniu pacjent może sam dostarczyć ZUSowi takich info na komisji.
Dalhi
Na forum od: 05 paź 2015 10:21
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Dalhi »

Witam.

Dwa tygodnie temu byłem na komisji lekarskiej w ZUS, składałem wniosek o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Lekarz orzecznik przyznał mi zasiłek na pół roku oraz niejako skierował na leczenie rehabilitacyjne w formie stacjonarnej.
W dniu dzisiejszym otrzymałem listownie pozytywną decyzję z ZUS, jednak dotyczy ona tylko samego świadczenia rehabilitacyjnego, nie ma tam wzmianki o ewentualnym turnusie sanatoryjnym.
Tutaj pojawia się pytanie czy taką decyzję mogę otrzymać osobno, czy raczej już teraz składać wniosek do ZUS o przyznanie mi tej formy leczenia?
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

Dalhi pisze:Witam.

Dwa tygodnie temu byłem na komisji lekarskiej w ZUS, składałem wniosek o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Lekarz orzecznik przyznał mi zasiłek na pół roku oraz niejako skierował na leczenie rehabilitacyjne w formie stacjonarnej.
W dniu dzisiejszym otrzymałem listownie pozytywną decyzję z ZUS, jednak dotyczy ona tylko samego świadczenia rehabilitacyjnego, nie ma tam wzmianki o ewentualnym turnusie sanatoryjnym.
Tutaj pojawia się pytanie czy taką decyzję mogę otrzymać osobno, czy raczej już teraz składać wniosek do ZUS o przyznanie mi tej formy leczenia?
Moja znajoma od końca maja do końca listopada jest na takim zasiłku i dopiero w październiku jedzie do sanatorium.
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

Dalhi pisze:Witam.

Witam,myślę,że powinieneś jeszcze chwilę poczekać bo prawdopodobnie skierowanie na rehabilitacje przyślą w osobnym piśmie(konkretne skierowanie gdzie i od kiedy).Decyzja o świadczeniu to konkretny dokument do pobierania pieniążków więc nic wspólnego z sanatorium.Po upływie kilku dni możesz grzecznie zadzwonić i zapytać,przynajmniej tak mi się wydaje,ale zrobisz jak zechcesz.Pozdrawiam i daj znać jak sprawa się wyjaśni
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Nooo jeszcze trzy lub cztery miesiące i będę składała wniosek do sanatorium z ZUSu :D
Tym razem liczę na Iwonicz Zdrój :serce: lub Busko Zdrój :serce:
Ale liczyć to sobie mogę no nieeee ;) :lol:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Mam pytanko .Czy osoba pacujaca musi przebywac na L-4 aby starac sie o wyjazd z ZUS :?:
forumowicz

Nie nie musi być na zwolnieniu. :)
ODPOWIEDZ