Kiszona kapusta
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
I to kapuśniak bardzo kwaśny, więc nie opłukuję kapusty.
Do gotującego się wywaru( gotuje zazwyczaj na kiełbasie, która kroję w talarki ) dodaję liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie.
Kroję warzywa w talarki ( 2 marchewki,1 duża pietruszka,pół małego selera) i dodaję do zupy.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaję do nich pokrojoną kapustę.
Jeżeli ziemniaki maja być w zupie gotuję je zawsze oddzielnie w innym garnku aby nie były "głąbiaste"
Ale bardzo często ziemniaki gotuję na "sypko" , okraszam pozostałym tłuszczykiem z boczku i zalewam kapuśniakiem Pycha
Kroję na drobną kostkę boczek wędzony oraz cebulkę,podsmażam i kiedy powstaną skwarki wkładam je do zupy .
Dodaję do zupy tylko dla koloru przecier pomidorowy.
Kiedy zupa będzie już gotowa doprawiam pieprzem i solą.
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27712
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Chyba jednak dzisiaj będzie u mnie kapuśniak
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27712
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
Re: Kiszona kapusta
Już nie smażę, nie zapiekam ...łatwo, lekko, przyjemnie i ...zdrowoSloneczko pisze:A ja do bigosu nigdy w życiu nie smażyłam ani nie zapiekałam mięsa czy kiełbasy.
Zawsze wkładam do kapusty umyte i surowe mięso.
Wszyscy zachwycają sie moim bigosem gdyż nie jest tłusty i wyśmienicie smakuje.
Dodaję sporo grzybków suszonych, tak więcej niż dobra garstka oraz śliwek- również garstka, Jest wtedy ładny, brązowy kolor kapusty.
Ponadto ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżka kminku, 1 łyżka słodkiej papryki i 1 łyżka majeranku.
Do bigosu zazwyczaj daję pieprz ziołowy. Gdy bigos jest juz ugotowany to zazwyczaj trzeciego dnia dolewam do niego
ok. pół szklanki czerwonego wina i po jakiejś godzinie przecier pomidorowy w ilości 1 łyżeczka na 1kg kapusty.
Jeszcze z 15 minut i bigosik gotowy
[ obrazek zewnętrzny ]
Bigosik "słoneczko"
Pychota... mniam, mniam
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
I znów czas na kiszenie kapusty
W tym roku dodatkowo kiszę kapustę czerwoną ,
ale robię identycznie jak białą. Zobaczymy co wyjdzie
Pozdrawiam amatorów zdrowych kiszonek
- Lewek
- Przyjaciel forum
- Posty: 8581
- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
U mnie nie ma kto zakisić
Muszę sama
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27712
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8