Kiszona kapusta

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Zbliża się czas kiszenia kapusty. Jeszcze ze dwa tygodnie i poproszę syna o pomoc w zakupie.
Chciałam zapytać czy ktoś z was kisił kapustę z dodatkiem jabłek.
Jakie jabłka należy włożyć do beczki :?:
Będę wdzięczna za podpowiedź :D
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8578
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Lewek »

Słoneczko moja już ukiszona, dzisiaj próbowałam, jest pyszna , ale bez jabłek. Ja marchewkę i jabłuszko daję później.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Sloneczko »

NO dobrze ty moja sprężynko :D
Ale jaki rodzaj jabłek się daje :o
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8578
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Lewek »

Słoneczko , mam nadzieję, że ktoś Ci podpowie :roll:
forumowicz

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: forumowicz »

Kiedyś moja mama dodawała twarde jabłka i takie czerwone :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Sloneczko »

Moja babcia świętej pamięci zawsze wkładała na spód beczki
całe jabłka. Jakie one były później dobre :D Takie ukiszone.
Ale trzeba wiedzieć jaki rodzaj jabłek.
A ja nie pamiętam co babcia wkładała do beczki :?
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Sloneczko »

Pewnie i kwaśne :D
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 27697
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Princi »

Moja babcia zawsze używała tylko jednego gatunku......antonówek.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Dziękuję Princi :kwiat: za podpowiedź :D
Wczoraj rozmawiałam ze swoją przyjaciółką o starych dziejach,czasach kiedy byłyśmy młodziutkimi podlotkami :D
Wszystko wtedy było takie inne.... nawet kiszenie kapusty.
Cała rodzina była przygotowana na wielki zakup jeszcze większych główek kapusty ;)
Później szatkowanie nie tylko kapusty ale i marchwi, cebuli....
Jabłka były wkładane na spód beczki, przykrywane szatkowana kapustą a na wierzchu układało się całe, małe główeczki kapusty włoskiej.
Ja jako mała dziewczynka tańczyłam w beczce, ubijając kapustę, przy akompaniamencie muzycznym mojej babci :serce:
Łza w oku mi się zakręciła...
Czy wy też macie takie wspomnienia ze wspólnego kiszenia kapusty??
Jednak zmieniły się czasy i warunki życia a cztery pory roku pozostały.
I to my musimy się do nich przystosować, czy tego chcemy czy nie.
W dzisiejszych czasach kapustę kupuję już poszatkowaną w workach po 25- 30 kg.
Na 1kg kapusty daję od 1,5 do 2,5 dag soli kamiennej. Moja beczka zmieści 30 kg kapusty.
Układam kapustę partiami i posypuję solą oraz rozkładam utartą marchew.
Ubijam garnuszkiem metalowym tak długo az wyjdzie z niej jak najwięcej soku, który przelewam do małego wiadereczka.
Kapusta ma mieć na powierzchni sok.W tym roku chcę na spód beczki położyć jabłka.
Codziennie zaglądam do beczki przebijając kapustę długą, drewnianą łyżką aby "puszczała gazy" ;)
Jeżeli wciąga w środek beczki sok musimy dolewać ten, który wcześniej żeśmy odcisnęli :D
I tak codziennie :D
Pod koniec fermentacji kładę na wierzch lnianą ściereczkę i obciążam kapustę garnuszkiem z wodą.
Wystawiam na balkon i przykrywam wieczkiem :D
Samo zdrowie :D Ostatnio u mnie kapusta zniknęła w brzuchach nie wiadomo kiedy ;)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31258
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Nutka »

Też robię corocznie kapustę,ale przyznam się,że jeszcze nie dodawałam jabłek.....może czas to zmienić ;)
Oprócz marchewki,dodaję jeszcze ziele angielskie i liść laurowy.....ładny aromat potem ma.
Ja mam jeszcze po babci taką dużą balię na której wszystko mieszam i zostawiam na jakieś 2 godzinki.
Wtedy kapusta puści od soli sok i póżniej jest o dużo mniej roboty z ubijaniem.
Co do jabłek,to gatunek jaki podała Princi jest dobry,bo moja teściowa też dodawała antonówki.
Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ