Strona 11 z 15

Re: Kiszona kapusta

: 30 lip 2019 21:41
autor: jollaw
hej moja babcia i mama do kiszenia kapusty dodawały antonowki jablka kwasne dosc kapusta byla rewelacyjna,do nadziewania kaczki takze je dodawaly

Re: Kiszona kapusta

: 10 sie 2019 08:43
autor: Duszyczka
jollaw pisze: 30 lip 2019 21:41 hej moja babcia i mama do kiszenia kapusty dodawały antonowki jablka kwasne dosc kapusta byla rewelacyjna,do nadziewania kaczki takze je dodawaly


Do tej kaczki to jabłka te z kapusty czy świeże?
Taką kapustkę również kiedyś robiłam.Niestety każda kapusta zawsze mi nabierała szarego koloru z wierzchu.Nie wiem czym to jest spoeodowane.Za mało ucisnięta? :roll:
Mój tata kisił kapustę w całych główkach również. ..W wieeelkiej beczce.Taka kapusta była wykorzystywana na gołąbki oraz klasycznie po pokrojeniu.

Re: Kiszona kapusta

: 23 wrz 2019 17:57
autor: Sloneczko
Ciekawe jakiej soli używałaś i gdzie beczkę trzymałaś ;)
O matko ale mi się rymuje :P

Re: Kiszona kapusta

: 23 wrz 2019 21:30
autor: forumowicz
Powiem krótko. Mam ślinotok. Uwielbiam kapustę kiszoną. I tak dawno nie jadłam takiej prawdziwej, jak dawniej...mniam.

Re: Kiszona kapusta

: 23 wrz 2019 21:48
autor: Lewek
Jeszcze nie kisiłam w tym roku, ale ponoć strasznie droga...

Re: Kiszona kapusta

: 28 lis 2019 21:47
autor: darek
Lewku

Dziś podjechałem do zaprzyjaźnionego sklepiku eko w Katowicach gdzie Pan posiada właśnie osławioną kapustę kiszoną i Oficjalnie ogłaszam rozpoczęcie Sezonu na Kapustę Kiszoną .
W słojach 0,9 litra .
Ja nie wiem jak to się stało ,ale odległość wg nawigacji 4,7 km to odległość słoika......

BYŁA SUPER

Re: Kiszona kapusta

: 29 lis 2019 21:21
autor: Lewek
Darku jednak ukisiłam ...Jest pyszna :D

Re: Kiszona kapusta

: 30 lis 2019 09:45
autor: poziomka51
Domowa kapustka własnoręcznie ukiszona smakuje najlepiej :)

Re: Kiszona kapusta

: 30 lis 2019 10:13
autor: Nutka
Nie tylko własnoręcznie,ale "własnonożnie " udeptana ,smak ma :D
A jakie to udogodnienie i komfort,żeby nie jechać 4,7 km po kg kapusty ,tylko zejść do piwnicy i się ma :D

Pozdrawiam Kapuściarzy :kwiat:

Re: Kiszona kapusta

: 30 lis 2019 13:23
autor: darek
... z całym szacunkiem aby dobrze ukisić nie Zepsuć .
Powinno się posiadać odpowiednie naczynie czytaj Beczkę dębową opalaną bądź garnki gliniane wypalane takie po 25 litrów minimum.
Aby ukisić musiałbym mieć dostęp do odpowiedniej kapusty .
Pomijam odpowiednie NOGI :serce:
Sol kamienną i infrastrukture .
Niestety obecnie przebywam w tzw bloku -fakt jest tzw komórka ale temperatura chyba nie za bardzo do kiszenia sławnej kapusty.
Dlatego zdaję się na Osławionego Pana ,który w swym agro gospodarstwie kisi i następnie przerzuca do słoików o pojemności 0,9 litra .

Dziś z owej kapusty pozwlę sobie przygotować na Mikołaja Bigos wg dziadka Darka z odrobiną wina wytrawnego śliwkami i 4 rodzajami mies
Na degustację zapraszam już a tydzień 7 grudnia ..MIKOŁAJ U Dziadka