Ciasta-sprawdzone przepisy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31342
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2305
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Zrobię na święta budyniowiec, bo mi zięć jęczy że był taki pyszny i on chce jeszcze
Cytrynowiec fajny przepis może się skuszę
Zrobię tez ciasto rybki bo do tej pory nie miałam czasu
sernik z cytrynową nutką i wafle MaKa i japońca
A obiecywałam sobie że upiekę tylko dwa ciasta
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Nutko.....Nutka pisze:No nie mówiłam ,że Makuś to pierwsza cukierniczka forum
Dziewczyny zapomniałam dodać,że akurat w tym przepisie dodałam do masy kawałki ananasa,
ale może być bez dodatków.
Podam wam jeszcze przepis na piernik....mój ojciec dawno temu dostał go od siostry ...jest smaczny,
ale ja nie przepadam za piernikami więc robiłam go może ze dwa razy.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki,1/2 kostki margaryny,1 słoiczek dżemu np.wiśnia ,porzeczka ,truskawka....1 szklanka cukru,
2 jaja,duże opakowanie przyprawy do piernika,3 łyżeczki sody,2 łyżeczki kakao,1 szklanka mleka.
WYKONANIE:
Utrzeć w makutrze margarynę ,cukier,jaja.....dodać przyprawę do piernika,sodę,kakao, dżem.....nadal ucierać.....ucierając dodawać mąkę i mleko....dokładnie utarte wylać na blaszkę wysmarowaną i oprószoną bułką tartą(można użyć większej keksówki lub blaszkę kwadratową).Wstawić do piekarnika temp.około 150 stopni na tak orientacyjnie około 1 godz. Na upieczone zrobić polewę czekoladową lub posypać pudrem.
Smacznego i udanych wypieków
- zawiela
- Super Kuracjusz
- Posty: 1327
- Na forum od: 02 sty 2013 08:44
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ja poproszę przepis na cieplutki serniczekmalgorzatas pisze: 29 paź 2015 10:49 [ obrazek zewnętrzny ]
Idę do wnuka a z gołą ręką nie wypada to zabieram serniczek....chyba się udał...jeszcze gorący
bez spodu...sam ser...jak kogoś interesuje przepis to podam...
- malgorzatas
- Przyjaciel forum
- Posty: 58863
- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Składniki ;
kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera ( nie może być kwaśny)
dwie niepełne szklanki cukru
8 jaj
kostka masła 250
1 budyń waniliowy,olejek waniliowy,3do 4 torebek małych cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanili
cytrynę i bakalie;10 dkg rodzynek,3 dag płatków migdałowych,5 dag smażonej skórki pomarańczowej..jeśli nie lubicie skórki to olejek pomarańczowy.
Można sobie ułatwić zadanie i kupić ser zmielony
Wykonanie........
Przygotujemy bakalie..płuczemy i razem z płatkami wsypujemy do miseczki
Przepuszczamy ser przez sito...jeśli jest już zmielony to nie robimy nic...
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło ( niech nie daj Boże się nie przypali) i odstawiamy do ostygnięcia.
Smarujemy blachę lub dużą tortownicę masłem,wysypujemy tartą bułką i odstawiamy na bok żeby nie przeszkadzała
Rozbijasz jajka nad garnkiem w którym potem ubijasz pianę na sztywno.Białka lądują w garnku,żółtka w makutrze.Garnek z białkami wstawiasz do lodówki.
Do żółtek dodajesz cukier,szczyptę soli,wanilię,któryś z dodatków aromatycznych,sok z połówki cytryny.Ucierasz puszysty kogel mogel....
Do kogla- mogla dodajesz ser,sypki budyń...wciąż ucierając...
Wlewasz do masy zimne już masło,a potem jeszcze chwila ucierasz.Włączasz piekarnik..ma być rozgrzany do 180 st...gdy będziesz do niego wkładać tortownicę lub blachę.Wsypujesz do makutry bakalie i drewnianą łyżką starannie mieszasz je z masą serową.
Wyjmujesz z lodówki biała i ubijasz je mikserem na sztywno...mikser potem na bok bo już nie będzie potrzebny....
Drewnianą łyżką powoli łączysz masę serową z białkami i od razu zgarniasz na tortownicę i wkładasz sernik na 60 min do piekarnika...nie otwierasz już piekarnika.Po 40 minutach zaglądamy przez szybkę czy aby sernik na wierzchu za mocno nie zbrązowiał...jeśli tak to otwieramy piekarnik na moment i przykrywamy folią aluminiową...pamiętając o rękawicach,
Szybko wsuwasz ciasto z powrotem do piekarnika....gdy minie dalsze 10 do 20 min wyjmujesz sernik z piekarnika niech powoli stygnie w temperaturze pokojowej.Zanim rozluźnisz boki tortownicy lub blachy przeciągnij ostrzem noża między jej ściankami a sernikiem.
Przepis ma trochę lat i jest dokładnie opisany...ja nie dodaję bakalii ,kupuję ser zmielony...
życzę smacznego
- zawiela
- Super Kuracjusz
- Posty: 1327
- Na forum od: 02 sty 2013 08:44
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 2409
- Na forum od: 13 mar 2015 22:05
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Właśnie przed chwilą wyjęłam z piekarnika jutro pojedzie do Stasia
- Fionka
- Przyjaciel forum
- Posty: 9386
- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2