Potrawy i ciasta wegetariańskie
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
1 ogórek zielony,20 dkg sera żółtego,20dkg mąki,natka pietruszki,szczypta proszku do pieczenia,
4 jajka,sól,pieprz
Ogórek i ser trzemy na tarce,dodajemy pozostałe składniki.Mieszamy i smażymy na oleju małe placuszki.Podajemy z dowolnym sosem.Smacznego
- klaraklara
- Super Kuracjusz
- Posty: 296
- Na forum od: 30 mar 2013 20:09
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
Składniki:
70 dag kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
25 dag tofu
10 dag suszonych wędzonych śliwek
2 dag suszonych borowików
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 owoców jałowca
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wstawiamy grzyby w garnku z wodą i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, ale jak każdy bigos, jest lepszy z każdym podgrzewaniem
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
1/2 kg pieczarek - pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach
1 dużą cebulę drobniutko pokrój i zeszklij na łyżce oleju,następnie dodaj pieczarki i podsmaż.
Dopraw pieprzem,sosem sojowym,lekko oprósz mąką i wymieszaj(można dodać 2 łyżki natki).
Z ciasta francuskiego wytnij 12 kwadratów,połóż farsz i sklej po przekątnej.
Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem,posyp kminkiem(jak ktoś lubi). Piecz 180 st ok 15min.
Smacznego
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
Fajne i smaczne
Mają taki .....inny smak
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
" Aby zrobić jedną keksówkę pasztetu , tarkuję 3 cukinie, solę je i czekam aż wypuszczą sok. Odcedzam. W tym czasie smażę 3 cebule na oleju. Dodaję je do odcedzonej cukinii, wrzucam półtorej szklanki bułki tartej, cztery jajka, 20 dag utartego sera, pół szklanki oleju (ostatnio spróbowałam z ryżowym). Mieszam to wszystko i solę do smaku. To jest podstawa pasztetu. Następnie dodaję przyprawy. Za każdym razem inne , tym razem użyłam świeżych ziół z ogrodu: tymianek, oregano, koper, kolendra, bazylia - poszatkowane razem. jeśli nie ma świeżych , można spróbować z mieszanką suszonych ziół prowansalskich. Nastęnie dodaję jeszcze pół łyżeczki papryki słodkiej i troch ę ostrej (zimą więcej, bo wtedy ma się ochotę na rozgrzewające potrawy). Lubię też dorzucić kurkumy i curry - to moje smaki. Może być też czosnek , uważam , że czosnek pasuje do wszystkiego . Konieczna jest gałka muszkatołowa . To ostatni akord mojego pasztetu. Mieszam wszystko i wlewam do formy . Piekę godzinę w 180 stopniach. Wychodzi aromatyczne cudo....."
smacznego
-
- Pomocny Kuracjusz
- Posty: 77
- Na forum od: 09 cze 2012 08:44
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 3
kotlety z kaszy gryczanej
- 500 g kaszy gryczanej
-2 kostki grzybowe
- 2 jajka
- 2 średnie cebule lub jedna duża
- zioła prowansalskie, curry, pieprz
- bułka tarta.
Kaszę gotuję bez woreczków w 0.8 L wodzie z dodatkiem 2 kostek grzybowych tak aby kasza " wciągnęła " cały wywar. Jeżeli kasza jest zbyt mokra to zostawić pod przykryciem aby " doszła". Cebulę przesmażyć dodać do kaszy albo : przekręcić przez maszynkę albo używając blędera wymieszać na jednolitą masę . Dodać do smaku zioła prowansalskie, pieprz i curry ( nie dawać soli bo jest w kostce grzybowej) następnie dodać jajka ; wymieszać na jednolita masę. Formować płaskie kotlety obtoczyć w bułce smażyć na średnim ogniu . Polecam z sosem pomidorowym lub grzybowym . Bardzo szybki sos można zrobić z 2 opakować zupy borowikowej Winiar ugotowanych w 0.7 l wody ( do zupy wg przepisu dodaje się 0.5 l na opakowanie ale to jest za wodniste i mało wyraziste). Do tego ogórek kiszony lub korniszony polecam pyszne i pożywne danie.
- malgonia
- Super Kuracjusz
- Posty: 890
- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
1.Pasta z fasoli jaś,ugotowac fasolę i ugotować batata albo dynie małą.Proporcje dowolne,każdy może sam wypróbować jak.Potem to miksujemy,dodajemy czosnku,soli,oleju lnianego lub innego.Smak i kolor super
2.pasta z jasia ugotowanego do tego uduszona cebula plus uduszone jabłko,doprawić oliwą,pieprzem,jakies zioła według uznania
Re: Potrawy i ciasta wegetariańskie
Dzisiaj zrobiłam połączenie do pasztetu warzywnego Danusi dodałam cukinię bo wydawało mi się ,że będzie mało na moją foremkę .Dodałam 2 surowe jajka i 4 łyżki grysiku.Nie blenderowałam.Sloneczko pisze:W tym tygodniu zabieram się za pasztety
Jeden zrobię z przepisu Danusi "pasztet warzywny"
a drugi z przepisu Basi "pasztet z cukinii".
Oczywiście się pochwalę "po robocie"
Danusiu dzięki smakował wszystkim bez wyjątku
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8