Strona 2 z 2

Re: Potrawy z ryb

: 25 lis 2015 08:04
autor: forumowicz
lubelanka64 pisze:Smuga, dlatego,że ości w zalewie znikają ja robię z tuszy a nie z filetów
No z sandacza to raczej ten główny "kręgosłup" nie zniknie po 1-2 dniach i tylko jego usuwam , a dzielę na tzw.fileciki przede wszystkim z powodu wielkości ;) dzwoneczek z takiego dużego sandacza nie wejdzie do słoika . Sandacz lubi poleżeć dłłłługo w occie , nie jak inne miękie rybki i wtedy dopiero jest pyszny . Mamy w pobliżu "Rybaczówkę" i zawsze świeże słodkowodne rybki , bo morskie to tylko mrożone a to już nie to :)

Re: Potrawy z ryb

: 01 gru 2015 19:20
autor: stada-52
Miruna z ananasem
Mirunę przyrządzam identycznie jak tą w galarecie.3-4 duże cebule duszę na oleju/musi być chrupka/
Do cebuli dodaję 3-4 łyzki keczupu,sok z ananasa ok.pół puszki,ananas pokrojony w kostkę,sól,pieprz i to wszystko wymieszać i zalać usmażoną rybę.
Smakuje na zimno z chlebem lub na ciepło z ryżem.

Re: Potrawy z ryb

: 01 gru 2015 19:36
autor: danusia57
Stada52 :D dziękuję bardzo że napisałaś swój przepis,pozdrawiam :kwiat: :kwiat:

Re: Potrawy z ryb

: 22 gru 2015 09:39
autor: forumowicz
Dostałam parę karpików :oops: w zamrażarce miejsca nie mam już :oops: jak je przyrządzić by postały może z tydzień lub dłużej w lodówczce i były do zjedzenia? :oops: :lol:

Re: Potrawy z ryb

: 23 gru 2015 20:36
autor: kuty
Ja się na kuchni nie znam, ale........ ;)

Jest ryba lepsza i gorsza,
ale nie ma ryby
lepszej od dorsza.......... :D

Re: Potrawy z ryb

: 19 lis 2018 17:43
autor: smuga
Pasta z makreli wędzonej z awokado . Obrać średniej wielkości makrelę wędzoną , , łyżeczką wybrać miąższ z dojrzałego awokado , drobniutko posiekać kawałek białej części pora , dodać sok z połowy niedużej cytryny .Wszystko rozgnieść widelcem , doprawić morską solą i dodać szczyptę białego pieprzu . Smarowidło gotowe do kanapek ( nie potrzebne masełko ) . Ja lubię położyć na takie kanapeczki plasterki kiszonego ogórka 😀 smacznie i zdrowo

Re: Potrawy z ryb

: 19 lis 2018 18:41
autor: Duszyczka
Witam :D Ale smakołyczki tu macie :D Mniam!
Ja piekę rybę w papilotach.Łosoś. dorsz.morszczuk...Jakaś morska większa. Dzwonki lub filet opruszyć solą i pieprzem.Na folię aluminiową plaster cytryny.na to porcja ryby.Obsuszyć rybę ręcznikiem papierowym.Po wierzchu por drobno pokrony i podsmażony wczesniej i na to jeszcze łyzeczka śmietany lub jogurtu.Zrobić z folii szczelną piramidkę łącząc rogami i do nagrzanego piekarnia na ok.30 minut.Piekę to na jednej blasze z obgotowanymi ziemniaczkami pokrojonymi na ćwiartki i przyprawionymi solą.pieprzem.oliwą i rozmarynem.Też 30 minut piez na funcji grila.
Moja sałatka z tuńczyka w sosie własnym jest taka wiekanocna.Można ją robić warstwowo albo mieszać. Dowolnie: 1 puszka tuńczyka.5 jaj na twardo.szczypior.kilka korniszonów lub kiszonych ogórków. majonez.jogurt naturalny .sól.pieprz.Teraz właśnie znowu ją córka na kolację zrobiła. Uwielbiamy ją:D