Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
Przepis na ciasto mam od 20 lat, dostałam od sąsiadki. Jakoś najlepiej je lubię
Mniej więcej ok 500 g mąki, ok.250g wody wrzącej, 5 łyżek oleju,1 jajko,szczypta soli.
Najpierw mąkę zalewam wodą i mieszam. Jak przestygnie daję jajko, sól i rozgniatam
po czym wlewam olej i dalej zagniatam. Takie ciasto gotuje sie ok. 5 minut i jest miękkie.
A teraz farsz:
Szpinak miałam mrożony w brykietach, ok 80dag. Smażyłam na maśle do miękkości i wyparowania wody, razem z czosnkiem.
Uwielbiam czosnek więc daje go dużo Solę, pieprzę i daję gęstej śmietany ze 2 -3 łyżki.
W między czasie ugotowałam 4 jajka na miękko, pokroiłam je w kosteczkę i dodałam do szpinaku. Wymieszałam.
Lubię z jajkami bo farsz jest gęściejszy no i smaczniejszy.
Pierogi ugotowałam, wyjęłam do naczynia żaroodpornego, posypałam najpierw drobno pokrojonym koperkiem
następnie serem parmezanem i włożyłam na chwilkę do piekarnika.
Żeby tylko ser pięknie się rozpuścił
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
1kg kapusty kiszonej,ok 80dkg pieczarek,liść laurowy,2 cebule,sól,pieprz
Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i z cebulką pokrojoną w kostke.Wyjąć i osączyć.Ja rozkładam ją na tacy,żeby wystygła i mocno wyciskam ręką z nadmiaru wody,kroję.Wrzucam do miski.Pieczarki myję,kroję w kostkę i smażę na oleju do zaniku soku,dodaję do kapusty.Smażę osobno 1 cebulę pokrojoną w kostkę na różowo,dodaję do farszu.Wszystko mieszam daję sól,pieprz do smaku.
Farsz robię na świeżo,odrazu zagniatam ciasto, wychodzi ok 70 pierogów.
CIASTO: przesiewam na stolnicę ok 1kg mąki robię dołek dodaję ok 1- 2łyżki oleju i zagniatam z dobrze ciepłą wodą,
TYLKO NIE Z GORĄCĄ ja nie rozwałkowuję ciasta,tylko robię wałki(podobne do kopytek)i kroję równe kawałki,rozwałkowuję na placki.
Każda gospodyni ma swój sposób lepienia pierogów.
Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju Smacznego
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
Mięsko z rosołu przemielone przez maszynkę i doprawione solą i pieprzem.
Pieczarki pokrojone drobniutko i zasmażone na masełku z cebulką.
Zostało mi również sporo gotowanych ziemniaków tak ok. 50-60 dkg z wczorajszego obiadu,
więc je od razu wczoraj przecisnęłam przez praskę.
Dodam do nich ok 1kg surowych, startych na tarce i odciśniętych ziemniaków surowych oraz całą pulpę, która
zostaje po odciśnięciu ziemniaków. Do tego ok. 3-4 łyżki maki ziemniaczanej i tyle samo mąki pszennej oraz 2 jajka i sól.
Wyrabiam, robię kulki, nadziewam i wkładam do gotującej się wody.
Po około 2 minutach zaczynam leciutko mieszać drewnianą łyżką.
Po wypłynięciu gotuję ok. 5 minut.
Najlepiej lubię gorące i okraszone słoninką
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
A najwięcej przyjemności mi sprawia jak to smakuje moim dzieciom
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
- Fionka
- Przyjaciel forum
- Posty: 9386
- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
- woytek
- Super Kuracjusz
- Posty: 1298
- Na forum od: 28 gru 2012 17:41
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 9