Re: Przepisy na dania wigilijne
: 10 gru 2018 01:39
Oj tak świąteczna grzybowa( u mnie zawsze w 1 dzień) zawsze z suszonych , z kluseczkami i śmietanką śmietany nie jem, ale ...raz do roku
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
https://www.nasze-sanatorium.pl/forum/
Przyjedziesz po te grzybki??Czy mam Ci kurierem wyslac??darek pisze: ↑09 gru 2018 21:43 a jako Zupa Warzysz Smuszka
\Pochwol się ale tak szczerze
Bo u Nos tradycyjnie Dwie żurek z grzybkami ( Miały być od Cioci Maryanny bo ma ich 50 kg ususzonych )
oraz Córcia dla maluszków barszczyk niestety pod maluszków na swoim zakwasie i pierożkami od PraBabci kiere juz ufyrlała
Duszyczko to takie kulki z rybek mielonych , bardzo u nas popularne na imprezach pod wódeczkę Jak się robi w innych regionach nie wiem , ale śląskie są bardzo specyficzne Przepis mój jest barrrdzo stareńki , na żółtej karteczce jeszcze spisany od siostry ojca . Troszkę zmodyfikowane bo w przepisie mam szczupaka lub sandacza ( ale teraz okrutnie drogie ryby ) a można spokojnie zastąpić mintajem , płaty świeże ( jak mrożony to kilogram ryby po rozmrożeniu i ocieknięciu na sicie ) do tego 2 płaty śledzia matias i taki ciekawy element około 30 dkg karczku 1 namoczona w mleku czerstwa bułka , 2 łyżki mączki ziemniaczanej ( u nas mówi się ...szkrobek ) 2 jajka , 3 ząbki czosnku , 2 cebule , sól ( ostrożnie bo śledzie były słone ) , pieprz do smaku . Ryby , mięso , cebulę , czosnek i mocno odciśniętą bułkę mielimy , dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy , jeśli będzie masa za lużna można dodać trochę bułki tartej . Małe kulki obtaczamy w bułce tartej i na głębokim tłuszczu ( oleju)smażymy na lekko brązowy kolor . Odkładamy na papierowy ręcznik do wystudzenia . Teraz zalewa , mam proporcję 4 płaskie łyżki cukru , 1 łyżka soli , litr wody , 1 setka octu ( i tu można modyfikować według smaku 1 do 1,5 setki ) , ziele angielskie parę sztuk , liście bobkowe , i jedna cebulka pokrojona w piórka . Wszystko ale bez octu gotujemy i na koniec dodajemy ocet . Zalewa musi całkowicie wystygnąć . Podałam proporcje zalewy ale do tej ilości ryby to trzeba tak ze 2 litrów wody zrobić tej zalewę wg proporcji . Kulki do szklanej misy ( wyjdzie sporo ) zalać zalewą i do zimnego ....tak na 24 godzinki , niech się przegryzie ...Smacznego