Strona 1 z 2

A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 08:03
autor: asiulek
Na początek pyszna chałka, odtłuszczona:
woda-200ml
drożdże-20g
cukier-30g
1 jajko
mąka pszenna-500g
masło-20g
mak do posypania, może być sezam
jajko do posmarowania
Zarabiamy ciasto drożdżowe, czekamy ok godziny aż wyrośnie, potem dzielimy na 3 lub 4 części, robimy wałeczki i zaplatamy w warkocz, układamy na blaszce tej kwadratowej z piecyka po przekątnej, bo chałka jest dość duża, oczywiście na papierze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy tym co lubimy i czekamy ok 15 minut, potem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp.180 stopni, smaczego :kwiat:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 08:41
autor: asiulek
Chałka na zakwasie:
zakwas żytni-80g
mąka pszenna-400g
mąka żytnia-50g
ciepła woda-150ml
drożdże-20g
1jajko
miód-50g
masło-30g
1 łyżeczka płaska soli
i coś do posypania
Wykonujemy :D jak w poprzednim przepisie :P

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 09:06
autor: asiulek
Podam Wam przepis na zakwas, bo może nie każdy go zna, dla mnie było to straszne jak przeczytałam, ale to nic trudnego:
ZAKWAS NA CHLEB:
DZIEŃ 1
50g mąki żytniej, może też być żytnia razowa_ ok.5 łyżek
50g wody przegotowanej, 5,6 łyżek
słoik pojemności ok. 1 litra
Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, np, koło kakoryfera, słoika nie zakręcać, przykryć ściereczką.
DZIEŃ 2
do połowy zakwasu(pozostałą część wyrzucić) dodajemy 50 g mąki i 50 g wody i znów zostawiamy
DZIEŃ 3
Znów połowa zakwasu i kolejna porcja mąki i wody
DZIEŃ 4,5,6
Każdego dnia powtarzamy procedurę, stosując te same proporcje
DZIEŃ 7
Zabieramy się do pieczenia chleba
Potem zakwas możemy trzymać w lodówce, ja oiekę często więc zakwas uzupełniam mąką i wodą i cały czas stoi w kuchni przy kaloryferze. pozdrawiam :serce: :kwiat:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 09:17
autor: asiulek
CHLEB RAZOWY
SKŁADNIKI
Zaczyn:
90 g wody
90 g mąki żytniej
60 g zakwasu

Ciasto na chleb:
240 g zaczynu jw.
210 g wody
240 g mąki żytniej
20 g cukru, ja daję brązowy
1 łyżeczka soli
Zaczyn zrobić 12 godzin przed pieczeniem. Po 12 godzinach do zaczynu dokładam pozostałe składniki i mieszam, będzie gęste i lepkie, ale da się wyrobić, ja robię to ręcznie, bo mój mikser nie może uciągnąć ;) :lol:
Przełożyć do keksówki, zostawić na ok. 2-3 godziny, wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 230 stopni, na 15 minut, potem 210 stopni na ok. 40- 45 minut. Wystudzić na kratce, ja robię wieczorem a zjadamy rano na śniadanie :D smacznego :kwiat:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 09:43
autor: Sloneczko
Asiulek :kwiat:
SUPER przepisy :o To cos dla mnie gdyż uwielbiam piec chleby i tym podobne :D
Dzięki za fajny zakwas.
Pozdrawiam cię serdecznie :serce:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 07 sty 2016 21:07
autor: jawa 53
Śniadanie jogina: Pikantne płatki owsiane

2/3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki rodzynek
3-4 nasiona kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru

Do małego garnka włóż płatki,rodzynki, sól i wodę, zagotuj. Zmniejsz ogień na mały i dodaj resztę składników.
Dołóż też pokruszone nasiona kardamonu. Przykryj naczynie i gotuj ( 2-10 min. w zależności od rodzaju płatków)

To dobrze rozgrzewające danie na zimowe poranki.

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 08 sty 2016 06:44
autor: asiulek
Witam, obiecane bułeczki z czarnuszką
woda - 300ml
mąka pełnoziarnista pszenna - 500g
drożdże - 20g
1 łyżeczka miodu
masło - 20g
1,5 łyżeczki soli
białko
1 łyżka mleka
czarnuszka do posypania
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, miód i dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy mąkę, sól, wodę i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dzielimy na 15 równych części, układamy na blaszce i zostawiamy na blaszce na godzinę do wyrośnięcia. Jak wyrosną smarujemy roztrzepanym z mlekiem białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :serce: :kwiat: , przepis sprawdzony :D

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 08 sty 2016 09:15
autor: asiulek
Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i gorgonzolą :!: :!:
200 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
150 g gorgonzoli
pół szklanki gęstego jogurtu
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ja czasem dodaję kawałki piersi z kurczaka podduszonej w kurkumie, albo suszone pomidory i mam dwie wersje potrawy.
Przepłukany szpinak, poddusić na łyżeczce masła, dodać czosnek. Ser rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem. Zimną kaszę mieszamy ze szpinakiem, serem i przyprawiamy. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Potem albo pokrojone pomidory lub kurczaka w zależności od ochoty.Wykładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Smacznego. Może ktoś się skusi, proszę o opinie :D :serce: :kwiat:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 10 sty 2016 20:17
autor: Nutka
[ obrazek zewnętrzny ]

Asiulku :kwiat: robiłam dzisiaj bułeczki z czarnuszką Twojego przepisu :D
Chyba na stałe zagoszczą w mojej diecie :D
Mały koszt,szybko się robi i na dodatek bardzo smaczne.
Dużo lepsze niż te "dmuchańce" ze spulchniaczami i polepszaczami smaku ze sklepu.
Dzięki za przepis :kwiat:

Re: A może coś smacznego....ale mniej kalorycznego?

: 10 sty 2016 20:24
autor: Sloneczko
A ja zrobiłam dzisiaj zakwas :D