CHLEBEK CEBULOWY
woda - 250 ml
mąka żytna - 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista -250 g
drożdże - 20 g
cukier brązowy 10 g
1,5 łyżeczki soli
2 cebule
olej 5 ml
siemię - 20 g
suszone zioła 2 łyżki, zioła takie, jakie się lubi
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, potem wsypujemy zioła,siemię, mieszamy, chwilę trzymamy na ogniu, potem zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Potem mąki i sól. Wymieszać łyżką dodać przestudzoną cebulę z ziołami, wymieszać i przełożyć do keksówki, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni ok. 60 - 80 minut. Wystudzić na kratce i.......smacznego
w czasie pieczenia po kuchni roznosi się cudny aromat