zwolnienie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
lanta1966
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 lip 2011 12:46

zwolnienie

Post autor: lanta1966 »

Czy ktoś wie jak się liczy zwolnienie ? tzn jestem na zwolnieniu od 30 marca ,ale wcześniej tj w lutym byłam na zwolnieniu 4 tygodnie czy to zwolnienie będzie doliczone do obecnego?Czy bierze się pod uwagę tylko ciągłość zwolnienia do 182 dni.Z góry dziękuję za pomoc
barba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2011 17:27
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 16

Re: zwolnienie

Post autor: barba »

Jeśli masz ten sam symbol chorobowy to się zwolnienie sumuje,ale nie jestem pewna czy nie musisz mieć ciągłości 182 dni. ;) pozdrawiam, Najpewniejsza wiadomość,to zapytaj w ZUS-e. :P
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

lanta1966 pisze:Czy ktoś wie jak się liczy zwolnienie ? tzn jestem na zwolnieniu od 30 marca ,ale wcześniej tj w lutym byłam na zwolnieniu 4 tygodnie czy to zwolnienie będzie doliczone do obecnego?Czy bierze się pod uwagę tylko ciągłość zwolnienia do 182 dni.Z góry dziękuję za pomoc
z tego co ja wiem to ciągłość.....byłam 182 dni potem miałam 7 dni przerwy i operację i z powodu innej jednostki chorobowej chorowałam dalej 182 dni...Pozdrawiam i życzę zdrówka
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

O rany, gdybym ja przedstawiła dwa tak długaśne zwolnienia to ze strony mojej firmy byłaby jedna reakcja.... noga, du...., brama. :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Lanta, jeśli jednostka chorobowa jest ta sama to zlicza się dni zasiłkowe. Przy długotrwałaych zwolnieniach lekarskich na 100% będziesz kontrolowana przez ZUS, niemniej moze zaistnieć taka sytuacja, że nawet jeśli nie są to te same choroby Zus bardzo często łączy to w jeden okres. Wówczas trzeba mieć wytrwałość aby walczyć o korzystne dla siebie rozwiązanie.
Jest także opcja, że korzysta się z dwóch okresów zasiłkowych , ale jest ale, musi być między nimi przerwa 30 dni (to chyba minimum ) i ponownie jest naliczanie zasiłku chorobowego .

pozdrawiam

Basia
ODPOWIEDZ