Solec-Zdrój - Świt i Jasna
- tanganika
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 01 lis 2013 10:48
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 1 raz
Solec-Zdrój - Świt i Jasna
chciałam podzielić się wrażeniami z pobytu w sanatorium Świt w Solcu Zdroju (termin od 22.07-12.08). Napisałam długi post...i straciłam go.
Dodam tylko, że pokoje należy rezerwować. Polecam wille Prus (standard 3***hotelu, a cena jak w rozporządzeniu). W willi Irena są nawet pokoje z aneksami kuchennymi. Fajna jest też Marta. Kiepskie (przed remontem są pokoje w Jasnej. W Świcie część jest po remoncie. Zabiegi standardowe plus najlepsze kąpiele siarkowe i jak dla mnie- bicze szkockie. Od Jasnej do Łazienek (częściowo po remoncie) i z powrotem jeździ bus, dowożący na zabiegi, z częstotliwością co 20 min.
Sanato sprzedaje prywatne pakiety. Popularne są 10-dniowe. W pokoju 3 os. w Prusie kosztuje 1600. W apartamencie 2000 zł od osoby (z 4 zabiegami dziennie ). Zabiegi dla prywatnych wykonywane są nawet w niedzielę. W Prusie piękna, biała adamaszkowa pościel z monogramem sanato, ręczniki z dobrej bawełny. Wymiana płatna (10 zł za duży, 7 zł za mały, pościel 25 zł). Opłata za korzystanie z urządzeń elektrycznych - 21 zł od os, opłata klim-2,90 za dzień, parking 5 zł za dobę.
Sporo ofert wycieczkowych po pięknej okolicy, a także do Sandomierza i Krakowa za 50 zł. Ognisko, ewentualnie wieczorki za dodatkową składką. My mieliśmy tylko ognisko. Na tańce polecam cafe "Artystyczna", klimatyzowany, fajna muzyka, dość luźno. Swoisty rumuńsko-indyjski klimat prezentował lokal "Krystyna". Brak kawiarni na miejscu. Zmienił się ajent i na razie na miejscu nic się nie dzieje. Sala koncertowa służy też za targowisko. Była też darmowa muzyka i piwobus na plaży przy kąpielisku (woda przebadana przez sanepid). Grali codziennie od 19 do 24 w nocy.
Trochę uwag jest do sposobu żywienia (2 tury-300 osób), trzeba było dokupić owoce i warzywa) Nie rozpieszczano własnymi wypiekami (zdarzyło się to raz na 21 dni) jak w innych sanatoriach gdzie bywałam w ramach NFZ
W trakcie naszego pobytu, Muszkieter (bus przewoźnik) zamknął kilka połączeń Solca z Buskiem, zostawił tylko 2 do Kielc.
Przez cały pobyt dopisała piękna pogoda. To tyle, odpowiem na ew zapytania. Pozdrawiam
............
Ta zmiana szaty graficznej forum zupełnie mi nie odpowiada. Jak odnaleźć swoje wcześniejsze posty????
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Re: Solec-Zdrój - Świt i Jasna
A pobyt w Solcu opisany wyczerpująco, dla mnie ciekawy, bo mam zamiar tam prywatnie pojechać. Napisz, gdzie najlepiej się zatrzymać.
- tanganika
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 01 lis 2013 10:48
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 1 raz
Re: Solec-Zdrój - Świt i Jasna
najwygodniej być na miejscu, ale jest sporo kwater prywatnych, no i Malinowe Hotele: Malinowy Zdrój i Malinowy Raj. Przy Raju są baseny mineralne i trochę cena przystępniejsza. Ale vis a vis po drugiej stronie drogi są bardzo na poziomie kwatery. W tym roku odkryłyśmy wygodną drogę na skróty przez lasek od Łazienek do Malinowego Raju. Sama zamierzam wybrać się do Solca, może w ramach leczenia. Lekarz zaprosił mnie za pół roku.
Jest tez fajny pensjonat Cicha, nowy bo od marca br. na wysokości kościoła, za rondem. Zerknęłam w internet, jest dużo propozycji z kwater prywatnych. Narewka jeśli będziesz autem, wszędzie będzie blisko. Pozdrawiam