Solec-Zdrój - Świt i Jasna

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Solec-Zdrój - Świt i Jasna

Post autor: tanganika »

Witam,
chciałam podzielić się wrażeniami z pobytu w sanatorium Świt w Solcu Zdroju (termin od 22.07-12.08). Napisałam długi post...i straciłam go.
Dodam tylko, że pokoje należy rezerwować. Polecam wille Prus (standard 3***hotelu, a cena jak w rozporządzeniu). W willi Irena są nawet pokoje z aneksami kuchennymi. Fajna jest też Marta. Kiepskie (przed remontem są pokoje w Jasnej. W Świcie część jest po remoncie. Zabiegi standardowe plus najlepsze kąpiele siarkowe i jak dla mnie- bicze szkockie. Od Jasnej do Łazienek (częściowo po remoncie) i z powrotem jeździ bus, dowożący na zabiegi, z częstotliwością co 20 min.
Sanato sprzedaje prywatne pakiety. Popularne są 10-dniowe. W pokoju 3 os. w Prusie kosztuje 1600. W apartamencie 2000 zł od osoby (z 4 zabiegami dziennie ). Zabiegi dla prywatnych wykonywane są nawet w niedzielę. W Prusie piękna, biała adamaszkowa pościel z monogramem sanato, ręczniki z dobrej bawełny. Wymiana płatna (10 zł za duży, 7 zł za mały, pościel 25 zł). Opłata za korzystanie z urządzeń elektrycznych - 21 zł od os, opłata klim-2,90 za dzień, parking 5 zł za dobę.
Sporo ofert wycieczkowych po pięknej okolicy, a także do Sandomierza i Krakowa za 50 zł. Ognisko, ewentualnie wieczorki za dodatkową składką. My mieliśmy tylko ognisko. Na tańce polecam cafe "Artystyczna", klimatyzowany, fajna muzyka, dość luźno. Swoisty rumuńsko-indyjski klimat prezentował lokal "Krystyna". Brak kawiarni na miejscu. Zmienił się ajent i na razie na miejscu nic się nie dzieje. Sala koncertowa służy też za targowisko. Była też darmowa muzyka i piwobus na plaży przy kąpielisku (woda przebadana przez sanepid). Grali codziennie od 19 do 24 w nocy.
Trochę uwag jest do sposobu żywienia (2 tury-300 osób), trzeba było dokupić owoce i warzywa) Nie rozpieszczano własnymi wypiekami (zdarzyło się to raz na 21 dni) jak w innych sanatoriach gdzie bywałam w ramach NFZ
W trakcie naszego pobytu, Muszkieter (bus przewoźnik) zamknął kilka połączeń Solca z Buskiem, zostawił tylko 2 do Kielc.
Przez cały pobyt dopisała piękna pogoda. To tyle, odpowiem na ew zapytania. Pozdrawiam
............
Ta zmiana szaty graficznej forum zupełnie mi nie odpowiada. Jak odnaleźć swoje wcześniejsze posty????
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: Solec-Zdrój - Świt i Jasna

Post autor: Narewka »

Swoje stare posty odnajdziesz przez swoje konto.W zakładce profil jest możliwość obejrzenia wszystkich napisanych postów.
A pobyt w Solcu opisany wyczerpująco, dla mnie ciekawy, bo mam zamiar tam prywatnie pojechać. Napisz, gdzie najlepiej się zatrzymać.
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Re: Solec-Zdrój - Świt i Jasna

Post autor: tanganika »

Cześć :)
najwygodniej być na miejscu, ale jest sporo kwater prywatnych, no i Malinowe Hotele: Malinowy Zdrój i Malinowy Raj. Przy Raju są baseny mineralne i trochę cena przystępniejsza. Ale vis a vis po drugiej stronie drogi są bardzo na poziomie kwatery. W tym roku odkryłyśmy wygodną drogę na skróty przez lasek od Łazienek do Malinowego Raju. Sama zamierzam wybrać się do Solca, może w ramach leczenia. Lekarz zaprosił mnie za pół roku.
Jest tez fajny pensjonat Cicha, nowy bo od marca br. na wysokości kościoła, za rondem. Zerknęłam w internet, jest dużo propozycji z kwater prywatnych. Narewka jeśli będziesz autem, wszędzie będzie blisko. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ