A może alternatywa dla placków ziemniaczanych - smaczne i zdrowe.
Fuczki beskidzkie / łemkowskie / są smaczne i chrupiące , proste w wykonaniu I zawierają sekretny składnik : kiszona kapusta.
Tutaj wersja z wodą i mąką owsianą
Składniki
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i zioła prowansalskie
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Wykonanie;
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wodę. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i obgotowujemy. Po ostygnięciu drobno siekamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni po czym dodajemy do kapusty.
Ciasto doprawiamy do smaku solą,pieprzem, kminkiem,ziołami.
Na patelni rozgrzewamy olej I za pomocą łyżki kładziemy na patelni. Smażymy po 2-3 min z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placki kładziemy na papierowym ręczniku aby odsączyć z tłuszczu.Podajemy z dowolnym sosem/ np.grzybowym/ jogurtem,kwaśną śmietaną. Przepis można modyfikować, chodzi o to aby ciasto było gęste.