Strona 13 z 13

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 15 lis 2022 19:19
autor: GIENIA
Ja tez :lol: :lol: z sosikiem ..

Dzień Placków Ziemniaczanych

: 15 lis 2022 22:04
autor: Hipokryt
.... czekamy na fotorelacje z tych plackowych wydarzeń :D
Znając życie pewnie już jest za późno, takie smakołyki błyskawicznie znikają, że nawet nie zdążymy sięgnąć po aparat :lol:

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 16 lis 2022 20:38
autor: Kleinehexe
Takiego smaku narobiliście tymi plackami, zapach się po całej Polsce rozniósł, że się oprzeć nie mogłam, więc mam i ja! :P :D

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 19 mar 2023 14:05
autor: MarkStan
A ja proponuję tym co się śpieszą nie tarcie ziemniaków a przepuszczenie przez sokowirówkę.Po zakończeniu tej operacji ponownie łączymy sok z przecierem z sokowirówki.Można uzyskać szybko dobre rezultaty.Oprócz normalnych dodatków proponuję zgniecione ziarna jałowca i czosnek.Naprawde doskonale uzupełniają i podkręcają smak.Zamiast śmietany jogurt typu greckiego z bardzo pożytecznymi bakteriami występującymi tylko w jogurtach jednego producenta, na drugą literę alfabetu.Moim zdaniem placki ziemniaczane mają najprawdziwszy smak bez cukru i sosów.A dlaczego sokowirówka.Mając dużo gąbusi do wyżywienia zyskujemy dużo czasu aby szybko zaspokoić ich głód.Smacznego.

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 27 mar 2023 05:49
autor: pawel03
A może alternatywa dla placków ziemniaczanych - smaczne i zdrowe.
Fuczki beskidzkie / łemkowskie / są smaczne i chrupiące , proste w wykonaniu I zawierają sekretny składnik : kiszona kapusta.
Tutaj wersja z wodą i mąką owsianą 🙂
Składniki
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i zioła prowansalskie
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Wykonanie;
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wodę. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i obgotowujemy. Po ostygnięciu drobno siekamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni po czym dodajemy do kapusty.
Ciasto doprawiamy do smaku solą,pieprzem, kminkiem,ziołami.
Na patelni rozgrzewamy olej I za pomocą łyżki kładziemy na patelni. Smażymy po 2-3 min z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placki kładziemy na papierowym ręczniku aby odsączyć z tłuszczu.Podajemy z dowolnym sosem/ np.grzybowym/ jogurtem,kwaśną śmietaną. Przepis można modyfikować, chodzi o to aby ciasto było gęste.