Strona 4 z 13

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 20 lis 2018 21:26
autor: jan19557
Osobiście uwielbiam placki z powidłami śliwkowymi własnej roboty , nie mylić z dżemem. Mniam , mniam. Smacznego

Re: Czy wiecie że...

: 21 lis 2018 13:11
autor: Hipokryt
jettp pisze: 12 lis 2018 20:24ale z czym ?
No właśnie... z czym?
Mnie najlepiej smakują z miłą osobą :lol:

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 21 lis 2018 18:14
autor: forumowicz
ja o miłej mi , a nawet niemiłej osobie , mówię KTOŚ , a nie COŚ :shock: :mrgreen:

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 13:04
autor: darek
Placki ziemniaczane

Kiedy byłem młodym chłopakiem jadłem na podbeskidziu takie dziwne coś ..
Nie ukrywam że nawet mi to smakowało.
Starte ziemniaki wylane na blachę taką wysoką do masy ziemniacznej po wkrawane plastry boczku -słoniny.
Gdy placek był zarumieniony -gdy pojawiła sie skorupa na tego placka wlewano kapuste kiszoną chyba zasmazaną taką jak do drugiego dania tylko że kwasna i dalej do piekarnika.

Pamiętam smak do dziś go wspominam nawet ostatnio gdy byłem u znajomych poprosiłem ale poinformowo że tą potrawę przygotowuje się dwu kierunkowo bo raz placki raz ugotowanie kapusty kiszonej

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 13:54
autor: Zosia
O o już bardziej skomplikowane :) ale ja chciałam dopytać o te zaguby. Jestem z Podlasia ale o takiej potrawie nie słyszałam. Możecie coś więcej......

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 14:27
autor: darek
Zosiu

..ale pamiętam te niby placki one były bardzo dobre pamiętam ten zarumieniony boczek czy słoninę ai ta kapusta u góry dopełniała całości
Było to bardzo dobre.

Zreszta na śląsku jest popularna tzw Ciapkapusta czyli miszung gotowanych kartofli z kapustą kiszoną gotowaną i skwarkami tłuszczem
Bardzo kaloryczny ile cholesterolu a ile kalorii

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 14:41
autor: Zosia
Uf litości Darku ja w pracy przed obiadem :D

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 18:49
autor: Duszyczka
Zosiu....odrobiłam lekcje z tych" zagub".
Jest to taka pokrojona w plastry rolada. Wykonana jest z ciasta pierogowego.z farszem ziemniaczanym( jak na babkę ziemniaczaną.)Takie pocięte pod skosem plastry są smażone w głębokim tłuszczu.
Doczytałam się. ze jest to danie z kuchni tatarskiej z okolic Drohiczyna. ...... :mrgreen:

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 19:07
autor: Zosia
Dzięki Duszyczko za info dobrze wiedzieć a właściwie powinno się wiedzieć skoro to potrawa taka ..... nasza :D

Re: Dzień Placków Ziemniaczanych

: 22 lis 2018 19:51
autor: Duszyczka
Też nigdy tego nie jadłam.Brzmi jednak swojsko.Widać brak w nas korzeni tatarskich.
Przy okazji wyczytałam że Marcinek -ciasto ma praprzodka tataskiego.Kiedyś nawet coś takiego piekłem. Różnica jest taka.że nie piecze się na rożnie a wylewa warstwy ciasta na blachę.Warstwa po warstwie.Kazdą zapiekając po 5 minut.Do wyczerpania ciasta.W moim wykonaniu było 15 warstw.To była taka ciekawistka .
Sorki.że odeszłam od tematu wiodącego :mrgreen: :kwiat: