Strona 1 z 5

Sos

: 07 sty 2019 17:40
autor: forumowicz
wiem , ze to nie na temat , ale jak Ty Alicjo robisz sos :?:

Re: Rymanów Zdrój - Zimowit

: 07 sty 2019 17:52
autor: alicja1957
Waldeklat45 pisze: 07 sty 2019 17:40 wiem , ze to nie na temat , ale jak Ty Alicjo robisz sos :?:
Nie zagęszczam mąką pszenną, gdyż potrawa traci smak.

Re: Rymanów Zdrój - Zimowit

: 07 sty 2019 18:24
autor: forumowicz
alicja1957 pisze: 07 sty 2019 17:52
Waldeklat45 pisze: 07 sty 2019 17:40 wiem , ze to nie na temat , ale jak Ty Alicjo robisz sos :?:
Nie zagęszczam mąką pszenną, gdyż potrawa traci smak.
no to czym zagęszczasz :?: czymś musisz , inaczej to będzie tylko wywar :roll:

a w sanatorium zawsze mogłaś poprosić , aby podawano Ci bez sosu ;)

Re: Rymanów Zdrój - Zimowit

: 07 sty 2019 18:36
autor: ANDY12345
Waldek a dlaczego uważasz że sos musi być gęsty. Ja już dawno nie jadam tego typu sosów i uważam że są o wiele smaczniejsze, a jak chcesz żeby był gęściejszy to go bardziej odparowujesz. Tak samo dotyczy się zup, śmietana wystarczy (zupy które tego wymagają). zdrówko :lol:

Re: Rymanów Zdrój - Zimowit

: 07 sty 2019 18:46
autor: alicja1957
Waldeklat45 pisze: 07 sty 2019 18:24
alicja1957 pisze: 07 sty 2019 17:52
Nie zagęszczam mąką pszenną, gdyż potrawa traci smak.
no to czym zagęszczasz :?: czymś musisz , inaczej to będzie tylko wywar :roll:

a w sanatorium zawsze mogłaś poprosić , aby podawano Ci bez sosu ;)
Niestety, ale nie mogłam. Dla diety mięso jest gotowane i było zaprawiane maka pszenną, a powinno być skrobia ziemniaczaną, wówczas potrawa jest klarowna ale nie traci smaku.

Re: Rymanów Zdrój - Zimowit

: 07 sty 2019 20:34
autor: forumowicz
ANDY12345 pisze: 07 sty 2019 18:36 Waldek a dlaczego uważasz że sos musi być gęsty. Ja już dawno nie jadam tego typu sosów i uważam że są o wiele smaczniejsze, a jak chcesz żeby był gęściejszy to go bardziej odparowujesz. Tak samo dotyczy się zup, śmietana wystarczy (zupy które tego wymagają). zdrówko :lol:
nie musi być gęsty , lekko zagęszczony , ale jednak . piszesz , że będzie gęsciejszy , jak go odparuję . ale jak odparować wywar ( wodę ) :?: w końcu zniknie , a nie zgęstnieje ;)

Re: Sos

: 07 sty 2019 21:02
autor: ANDY12345
No właśnie przecież w wywarze jest dużo wody ale nie sama. To nie będzie jak zagęszczony mąką ale rzadki, jak się przyzwyczailiśmy do danego smaku to później trudno to zmienić, zawsze można pokombinować a nóż wyjdzie coś fajnego. W żywieniu zbiorowym niestety też trzeba dać serca aby było smacznie choć tanio.

Re: Sos

: 07 sty 2019 21:04
autor: Duszyczka
Witam...Sos można zagęszczać również :
-żoltkiem jaja.tarkowanymi na drobno ziemniakami .kaszą manną.i kazdą dowolną inną mąką.Gryczaną.kukurydzianą.żytnią.orkiszową .jaglaną i jeszcze wieloma innymi.Są znacznie zdrowsze i niejednokrotnie smaczniejsze.Zależy od upodobań.
Jesli nie kochamy zbóż to warto jest sos zblendować z warzywami po odebraniu grubszych porcji np.mięsa
Zupy również w ten sposób zagęszczone mają bazę przyponinającą krem.

Re: Sos

: 07 sty 2019 21:09
autor: ANDY12345
O i tutaj pokazała się Kuchareczka :D . Mamy swoje upodobania ale zawsze możemy spróbować i wtedy ocenić, czasami poznajemy nowe smaki :o .

Re: Sos

: 08 sty 2019 08:41
autor: Koralik_bis
Witam; ja czasem zagęszczam sosy czerwoną soczewicą; ugotować zblendować i jest sos ;)