Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?
- kajacek
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 02 maja 2018 11:52
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?
Sprawa wygląda następująco:
Złożyłem w tym roku papiery do ZUS w lutym tego roku, potem zrobiłem rezonans kręgosłupa L-S, bo zaczął mnie coraz bardziej boleć - neurochirurg po konsultacji wnioskował o operację - myślałem, że będę długo czekał, ale okazało się, że jest szansa zrobienia szybko no i zgodziłem się (moja pierwsza operacja w życiu) - dostałem skierowanie na operację na początek kwietnia.
Pod koniec marca dostałem wezwanie na komisję do ZUS - przedstawiłem swoją sytuację i pani orzecznik stwierdziła, że to nawet dobrze, bo zrobią mi operację, potem rehabilitacja pooperacyjna i dopiero potem sanatorium (dlatego ustawiła mi późniejszy termin na koniec sierpnia).
Pod koniec kwietnia dostałem skierowanie do sanatorium na ostatnią dekadę sierpnia.
Obecnie jestem na końcówce 6 tygodniowej rehabilitacji pooperacyjnej i 30.07 wychodzę do domu.
Lekarz prowadzący moją rehabilitację powiedział że może mi dać zwolnienie aż do pół roku, czyli do początku października - tak więc sanatorium wypadłoby w czasie trwania tego zwolnienia - no i pytanie, czy coś takiego jest dopuszczalne ( oczywiście będę miał zaświadczenie o zakończeniu leczenia...)
Czy też lepiej nie przedobrzać i brać zwolnienie do czasu wyjazdu do sanatorium, a tam brać następne?
-
Dzika
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 18 mar 2019 22:44
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?
Moim skromnym zdaniem,nie przedobrzysz
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy