Ciechocinek - Szpital Kolejowy

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Agnieszka Irena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2018 12:46
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 1 raz

Ciechocinek - Szpital Kolejowy

Post autor: Agnieszka Irena »

Moja opinia o Szpitalu Kolejowym w Ciechocinku.
Położenie - ul. Zdrojowa, centrum, market, apteka, stragany, blisko do Grzybka i Parku Zdrojowego. Ale hałas ruchu ulicznego i spaliny.
Budynek - duży, kilkuramienny, są windy, zabiegi na parterze. Basen solankowy mały i tłoczny. Ci, którzy otrzymali pokój od strony podwórka, wygrali los, a ci od strony ulicy mieli powody do narzekań.
Pokoje - różne, ale i są jedynki przerobione na dwójki i para dwójek ze wspólną łazienką. Moja łazienka była z grupy mikro, ale z ciepłą wodą pod prysznicem i czysta, bo sprzątana prawie codziennie.
Zabiegi - zasadniczo w porządku, dobra organizacja, przyjaźnie do pacjentów nastawiony personel. Niestety tę dobrą opinię psują pojedyncze osoby: pan, który nie wykonuje zleconych ćwiczeń indywidualnych i jego kolega, który 30-minutową gimnastykę na basenie skraca do 12 minut.
Wyżywienie - bardzo dobre, spore porcje, zupa nielimitowana, dużo warzyw i surówek. Aż dziw, że można to wyczarować dysponując stawką (12 zl? 18 zl? - nie wiem). Obsługi sal znakomita.
Udogodnienia - niewielkie, kiosk zamknięty, biblioteki brak, podwórko nie jest zadbane, mieszkańcy wyższych kondygnacji niż zerowa mają dodatkowe trudności z dotarciem na ową trawkę. Wycieczki autokarowe organizowane wyłącznie dla sprawnych ruchowo. Przejazdy meleksem są, ale trzeba się natrudzić, aby w recepcji zebrano komplet osób, bo nie ma żadnego ogłoszenia planów na kolejne dni. Organizowane są potańcówki.
Ogólnie: lokalizacja jak na obiekt leczniczy jest kontrowersyjna. Standard przypomina epokę wczasów pracowniczych. Ale personel jest w porządku - co najważniejsze. Jeżeli ktoś otrzymał tam przydział z NFZ lub z ZUSu, to może jechać spokojnie. Jeżeli zaś prywatnie, to sugeruję wybór innego obiektu w uroczym Ciechocinku.
Byłam wiosną 2019.
ODPOWIEDZ