Strona 1 z 2

PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 07:44
autor: Duszyczka
Te wartosciowe owoce czas zrywać a w głowie kompletny brak pomyslów na wykorzystanie ich. :(
Jakieś fajne przepisiki na tę bombę witaminową może ktoś ma?

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 08:48
autor: ruda-reaktywacja
Pokroić, zasypać cukrem, dodać spirytusik, odstawić na dwa miesiące ...a potem 🍷🍷 😁

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 16:47
autor: alutka 114
Pigwa- dodatek do herbaty :
Kilogram pokrojonej pigwy zasypać 0,3 kg cukru, odstawić na kilka godzin, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 min.

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 20:17
autor: poziomka51
Dżem z pigwy z dodatkiem jabłka,cukier i przyprawy do smaku.

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 21:40
autor: smuga
W tym roku już obrobione 5 kg pigwowca japońskiego :mrgreen: Dobrze że małż pomagał kroić i drążyć z gniazd pestkowych bo chyba bym odciski miała do końca życia :lol: :lol: Naleweczki nastawione ;) Za tydzień zlewam :D Słój zasypanych ćwiarteczek cukrem na sok też stoi . Ja robię tylko z pigwowca , jakoś bardziej mi podchodzi :D

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 22:00
autor: Duszyczka
Ja mam ten duży...nigdy nie wiem czy to pigwa czy pigwowiec..

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 09 paź 2019 22:18
autor: smuga
Pigwa ma kształt taki gruszkowy i jest większa , pigwowiec ma kształt małych twardych jakby jabłuszek i jest bardziej kwaskowy :D

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 10 paź 2019 16:24
autor: Duszyczka
No to chyba mam pigwę... :roll: :?: Ale moje są kształtu jabłka(wielkości też) .Czytałam że mają różne kształty...

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 10 paź 2019 16:57
autor: ruda-reaktywacja
No to klops ;) Pigwa nie nadaje się ani na sok, ani na nalewkę ...jedyne co, to marmoladą.

Re: PIGWA.PIGWOWIEC

: 10 paź 2019 19:04
autor: Duszyczka
O kurczę :(
5 lat uprawy legło w gruzach... :cry:
To chyba zrobię ten dżemik tylko pasteryzowany z cukrem. ..