Strona 1 z 2
PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 07:44
autor: Duszyczka
Te wartosciowe owoce czas zrywać a w głowie kompletny brak pomyslów na wykorzystanie ich.
Jakieś fajne przepisiki na tę bombę witaminową może ktoś ma?
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 08:48
autor: ruda-reaktywacja
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 16:47
autor: alutka 114
Pigwa- dodatek do herbaty :
Kilogram pokrojonej pigwy zasypać 0,3 kg cukru, odstawić na kilka godzin, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 min.
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 20:17
autor: poziomka51
Dżem z pigwy z dodatkiem jabłka,cukier i przyprawy do smaku.
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 21:40
autor: smuga
W tym roku już obrobione 5 kg pigwowca japońskiego
Dobrze że małż pomagał kroić i drążyć z gniazd pestkowych bo chyba bym odciski miała do końca życia
Naleweczki nastawione
Za tydzień zlewam
Słój zasypanych ćwiarteczek cukrem na sok też stoi . Ja robię tylko z pigwowca , jakoś bardziej mi podchodzi
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 22:00
autor: Duszyczka
Ja mam ten duży...nigdy nie wiem czy to pigwa czy pigwowiec..
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 09 paź 2019 22:18
autor: smuga
Pigwa ma kształt taki gruszkowy i jest większa , pigwowiec ma kształt małych twardych jakby jabłuszek i jest bardziej kwaskowy
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 10 paź 2019 16:24
autor: Duszyczka
No to chyba mam pigwę...
Ale moje są kształtu jabłka(wielkości też) .Czytałam że mają różne kształty...
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 10 paź 2019 16:57
autor: ruda-reaktywacja
No to klops
Pigwa nie nadaje się ani na sok, ani na nalewkę ...jedyne co, to marmoladą.
Re: PIGWA.PIGWOWIEC
: 10 paź 2019 19:04
autor: Duszyczka
O kurczę
5 lat uprawy legło w gruzach...
To chyba zrobię ten dżemik tylko pasteryzowany z cukrem. ..