Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam wszystkich,
w czwartek byłem na wizycie u orzecznika w celu stwierdzenia konieczności wyjazdu do sanatorium w ramach prewencji. Decyzja była pozytywna i dostałem zgodę na wyjazd w formie stacjonarnej. Mam parę pytań:
1. Wiecie może po jakim czasie w moje ikp pojawi się skierowanie?
2. Czy jest tu może ktoś ze Śląska i może napisać ile czekał na termin?
3. Czy jest szansa przyspieszenia, obecnie jestem na l4 i jestem w stanie wyjechać nawet z dnia na dzień, czy można gdzieś to w ZUS zgłosić?
Z którego oddziału śląskiego ZUS się starasz o wyjazd? Ja jestem w Zabrzańskim. W tym roku od orzeczenia do wyjazdu to ok 4-5 miesięcy ( na podstawie doświadczenia mojego i dwóch koleżanek). Ale bardzo ważne - żadna z nas nie była na zwolnieniu! Jesli kontynuujesz l4 z powodu schorzenia na które jedziesz to na pewno czas oczekiwania jest bardzo krótki.
W ikp nic się nie pojawi. Na portalu ZUS również. Musisz zadzwonić do ZUS i porozmawiać. Jesli jesteś na zasiłku to na pewno dadzą Ci termin od razu! Powodzenia
Dzięki za szybką odpowiedź, ja też z zabrzańskiego. W sumie to im szybciej tym lepiej za miesiąc kończy mi się ustawowe L4 i przechodzę na świadczenie rehabilitacyjne ( o ile ZUS przyzna). W czwartek byłem u orzecznika który wydał orzeczenie o wysłaniu na prewencję i powiedział że nawet do 9 miesięcy czas oczekiwania.
Z moich i jak wspominałam nie tylko moich doświadczeń wynika że dużo krócej. Ale najlepiej dzwoń jutro do ZUS. Musisz sobie zaktywować kanał ePUAP COT i one tam wszystko widzą. Ewentualnie poproś o telefon do pani zajmującej się bezpośrednio Twoją sprawą w Zabrzu. Z gorszych informacji to chyba musisz poczekać ustawowe 14 dni na uprawomocnienie się orzeczenia… Trzymam kciuki! Jakby co to jadę do Rymanowa od 10.08, więc jak Ci się też trafi to dawaj znać. Póki co na mój turnus wybierają się sami wykluczeni cyfrowo…
Fakt. To też ma znaczenie na jakiego typu sanatorium czekasz. Założyłam że jak większość z narządu ruchu. Tego też dotyczyła moja odpowiedź odnośnie terminu oczekiwania
U mnie komisja 02.02.2024 r. i w tym samym dniu decyzja o przyznaniu sanatorium. Skierowanie na 05.05.2024 Rymanów Zdrój ("Świtezianka") przyszło na początku marcu. Rehabilitacja kręgosłupa. Wszystko w normalnym trybie, to znaczy nie byłem wtedy na L4.
Nie pozostaje nic jak tylko czekać . Ciekawy jestem czy się uprawomocni czy będą kombinować. Dodatkowo zaraz kończy mi się okres l4 i będę miał znowu wizytę w ZUS o świadczenie, pewnie nie ma to wpływu na termin wysłania.