Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)

Post autor: skrzys »

Witam. Jestem :mrgreen: na forum tak że proszę o wyrozumiałość :)
Parę dni temu dowiedziałem się że jadę do Kołobrzegu do Sanatorium Mewa na turnus od 27.10.2024 do 17.11.2024. Ponieważ będzie to mój dziewiczy pobyt w sanatorium więc czytam i czytam co mnie tam może spotkać dobrego i złego. Szukam aktualnych informacji odnośnie warunków mieszkalnych, żywieniowych i oczywiście najważniejsze oferowanych zabiegów( jakie wybrać najbardziej jeśli można wybierać)
Może ktoś z Was jedzie w tym terminie? Jestem z woj. opolskiego i rozważam parę opcji dojazdu samochodem albo bezpośrednio nocą albo od strony Szczecina(od rodziny) nad ranem( jeszcze nie wiem co wybiorę).
Może ktoś jedzie do tego lub do innego sanatorium w Kołobrzegu w tym terminie i by chciał podwózkę za częściowy zwrot za paliwo.
Bardzo jestem ciekaw opinii osób ktore są teraz ale i tych co były w podobnym terminie w roku ubiegłym. Czy jest tam co robić oprócz spacerów? Co polecacie itd itp. Rady co zabrać ze sobą bardzo mile widziane. Z posiadanych informacji prawdopodobnie będę w Mewa 5 lub Mewa 3( jakie zalety i wady posiadają? czym się różnią? Tyle się naczytałem że już powoli :mrgreen: :ugeek:
Odopwiedzi czy tu czy na PW bardzo mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie i może z niektórymi osobami do zobaczenia na turnusie :)
Ostatnio zmieniony 04 sie 2024 22:56 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: uściślono tytuł
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: Kołobrzeg Mewa

Post autor: ewasz »

Witam :D
Jeśli chodzi o zakwaterowanie to dopiero przy rejestracji mówili, w którym budynku (byłam styczeń/luty 2022) chyba, że od tej pory coś się zmieniło. Doszedł jeszcze jeden budynek obok Mewa III (chyba to jest Mewa III A) po kapitalnym remoncie i tam też są zabiegi bo widziałam, że zwozili urządzenia kąpielowe...
Jeśli czytałeś wszystko to zapewne trafiłeś na mój opis z Mewa III, tam są tylko częściowe zabiegi.
W Mewa V są wszystkie zabiegi na miejscu łącznie z basenem.
Nie wiem jak tam wyglądają pokoje.
Stołówka jest jedna dla wszystkich budynków w Mewa I czyli w tym głównym. Może też i pod tym względem się zmieniło bo kuracjuszy przybyło...

Życzę super pobytu :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Droga Ewo

Może się zdarzyć tzw powrót .
Powrót do przeszłości.

Że Zarządca -administrator zebrał personel specjalistyczny dla TOPOWEGO schorzenia i jeden budynek przeznaczył pod schorzenie.
Tak jak to mialo miejsce do roku 2005 .
Jeden obiekt z Grupy Sanatoriów administrowanych przez Uzdrowisko Kołobrzeg S.A. w sklad ,ktorego wchodzą
Perła Baltyku , 4 x Mewa oraz Muszelka

Tutaj mogła być tak zalezność.
Bo okaże się że wyspecjalizowany personel będzie opiekował sie jednym schorzeniem np.Cukrzyca

Do Skrzysa

Wspominasz ,że chciałbyś przyjechac samochodem.
Jeżeli jesteś Nowy na Forum to musisz wiedzieć ,że takich jak Ty jest wielu i dzięki temu Cena za PARKING idzie w górę .
Znajomy nawet doszedł do wniosku ,że Parking w Warszawie Krakowie JEST TAŃSZY niż w Kołobrzegu a musisz te zpamietac o kosztach paliwa
Z opolskiego czy dolnego ślaśka pomijam już ślask -JEST BARDZO Dobre polaczenie kolejowe a dworca są 2 alternatywy . Taxi lub spacerek 10 minut z Dworca
Wspomniales ,że masz możliwość PIT-Stopu ze Szczecina
Pociągi relacji Szczeci-Kołobrzeg jeżdża średnio co 90 minut czas również około 90

A Kołobrzeg cały rok pokazuje coś innego
Będziesz w okresie wszystkich Świętych
Wieczorem jest fajny Widok gdy Rodziny marynarzy świecą znicze na lini brzegowej
Za Tych co na Morzu

Jeżeli masz Już wybrany czy zasugerowany Kwadrat
proponuje Mewę 3
DLACZEGO
Do roku bodajże 2010 cala Mewa 5 Była centrum Rehabilitacyjnym ( w obecnych pokojach były wanny i inne )
Dodatkowo Mewa 5 jestw cieniu i czuć tam delikatnie wilgoć
Reczniki suszą sie dlużej niż w pozostałych Mewach
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzięki za odpowiedzi :-)
Ewo, pewnie że czytałem twoje ciekawe opisy, jenyny ich "mamkament" że mają już ponad dwa lata a to dużo biorąc pod uwagę szybko zmieniającą się rzeczywistość. Podejrzewam że jeszcze nie raz do nich wrócę zwracając uwagę na coś co mogło mi umknąć przy pierwszym czytaniu.

Darku, właśnie czytając różne opisy zadzwoniłem wczoraj do sanatorium i zarezerwowałem miejsce parkingowe, masz rację że parkingi tam są "drogie" to mało napisane ale dzwoniłem do parkingu prywatnego nie związanego z ośrodkiem to jeszcze drożej wychodziło na turnus 21 dni około 450zł. w ośrodku niewiele ale mniej jak narazie. Paliwo i parking to minusy jazdy autem niewątpliwe. Tylko że jadąc pociągiem musiałbym najpierw do niego dojechać(ewentualna podwózka) a żeby być na rano w niedzielę 27.10. musiałbym wyjechać z domu około 14 w sobotę, takie połączenia znalazłem, długa jazda, jakby się ktoś trafił z moich rejonów byłoby taniej. Druga sprawa, w razie pit stopu to odwiedziny rodziny i wczesny wyjazd-byłbym szybciej w sanatorium. Jakby ktoś jechał też by było taniej choć ze Szczecina to wątpię że byłby ktoś. Zaletą posiadania na miejscu auta to możliwość zwiedzania okolic Kołobrzegu co bez niego byłoby utrudnione to kolejna zaleta posiadania auta, no i kolejna to więcej mogę rzeczy wziąć z sobą.
To o marynarzach bardzo ciekawe, na pewno będę chciał to zobaczyć i zapalić jakąś świeczkę. Co masz na myśli pisząc: " Kołobrzeg cały rok pokazuje coś innego"?
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Mijariolka »

Witam
Niestety nigdy nie byłam w Mewie, ale jest świetnie położona, co jest ogromną zaletą. W Kołobrzegu byłam w sanatorium i na pobytach prywatnych i jestem przekonana, że nie będziesz się nudził. Dokładnie w terminie, w którym wyjeżdżasz w zeszłym roku byłam w sanatorium w Krynicy Zdroju. Piękna jesień i miejsce na odpoczynek. Jestem też z opolskiego i stąd moja prośba o to, abyś napisał jak długo czekałeś na przydział i na ile przed terminem wyjazdu otrzymałeś informację z NFZ. Niebawem będę składała kolejny wniosek i takie informacje będą bardzo przydatne. Tymczasem życzę wspaniałego pobytu, rehabilitacji i fajnych ludzi w Kołobrzegu. Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

skrzys, nie martw się, będzie dobrze...
W Kołobrzegu jestem kilka razy w roku o różnych porach, tam po prostu nie da się nudzić :D
Głowa do góry :D
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

No tak, jak bywasz tak często to miasto znasz, a jak pierwszy raz będę i kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Możesz mo opisać jakiś taki standardowy dzień kuracjusza powiedzmy od 6:00 do 22 lub dalej :?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

..Wiem ,że Prosiłes Ewę o krótki opis
Generalnie masz stosunkowo dobry układ
Bo Wszystko masz w kwartale 100-150 metrów
Mowa tutaj o Pokój -Wyżywienie-Zabiegi
Wygogluj sobie i zobaczysz ,że wszędzie jest Blisko

No Fakt pażdziernik -listopad
Czyli pełne buty w klapkach nie dasz rady
Choć kojarzę chlopaka co w Mewach w listopadzie biegał w krótkich gaciach ..bo nie mial czasu :)

Ale do brzegu
Praktycznie dzień rozpoczynsz śniadaniem choć może zdarzyć się że będziesz mial zabieg przed śniadaniem
Ale praktycznie do obiadu zabiegi
Średnio 3
Jako ,że będziesz mieszkał w Mewach
To wszedzie masz blisko
Mewy są usytuowane prawie że na Deptaku
Do Mola cale 5-7 minut
Do miasta całe 10 no max 15 minut Mowa o Centrum z Katedrą
Fakt do Arki to eskapada 30 minut w jedna stronę
Latarnia w drugą max 15 minut

po obiedzie do kolacjio Praktycznie czas wolny
Zaś po Kolacji Praktycznie do 22,00
Również czas do swobodnego wykożystania

Niestety presonel Medyczny lubi Pokazać Kto RZĄDZI i lubi weryfikować od 21,30
Stan w pokojach
Musisz UWAŻAĆ na Alkohol
Bo Panie lubią sie niestety wykazać
Choć wszystko uzaleznione jest na kogo trafisz
Oczywiście wszystko zalezne jest na kogo trafisz w pokoju

Bo atmosferę robią Ludzie Wspóltowarzysze pobytu
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Skrzys , nie wiem czy czytałeś moją opinię , wprawdzie nie jest najnowsza , ale zapewne wiele się nie zmieniło .... jesli nie czytałeś , wklejam link ..
viewtopic.php?t=23979&start=70
Ja , jednego dnia zabiegi kończyłam przed 9,0 , a o 9,0 śniadanie , kolejnego zabiegi kończyłam tuż po śniadaniu ... naprzemiennie .
Odradzam , o ile będziesz miał wybór , zakwaterowanie w Mewie 5 .... strasznie tam śmierdzi , pisałam o tym w swojej opinii .
W czasie mojego turnusu , ani raz nie było kontroli pielęgniarek , na nic też nie trzeba było specjalnie uważać ... ważne , abyś był na zabiegach :)

Napisz swoją opinię po powrocie :)
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Mijariolka pisze: 24 lip 2024 15:40 Witam
Niestety nigdy nie byłam w Mewie, ale jest świetnie położona, co jest ogromną zaletą. W Kołobrzegu byłam w sanatorium i na pobytach prywatnych i jestem przekonana, że nie będziesz się nudził. Dokładnie w terminie, w którym wyjeżdżasz w zeszłym roku byłam w sanatorium w Krynicy Zdroju. Piękna jesień i miejsce na odpoczynek. Jestem też z opolskiego i stąd moja prośba o to, abyś napisał jak długo czekałeś na przydział i na ile przed terminem wyjazdu otrzymałeś informację z NFZ. Niebawem będę składała kolejny wniosek i takie informacje będą bardzo przydatne. Tymczasem życzę wspaniałego pobytu, rehabilitacji i fajnych ludzi w Kołobrzegu. Pozdrawiam serdecznie :D
Mijariolka skierowanie rozpatrzone pozytywnie w połowie marca czas oczekiwania ok.8miesięcy i byłem około 4400 w kolejce, w maju napisałem prośbę do NFZ o nie kierowanie mnie w okresie lipiec sierpień do sanatorium co zostało pozytywnie rozpatrzone. jak dostałem informację na ikp o przydziale to miałem nr bodajże 68.
ODPOWIEDZ