pokoje jednoosobowe (Sopot lub Świnoujście)

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Margolietka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2023 10:39
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

pokoje jednoosobowe (Sopot lub Świnoujście)

Post autor: Margolietka »

Dzień dobry. Przewertowałam już podobne wątki na forum, ale jako, że zależy mi na aktualnej w miarę informacji, zakładam nowy :)
Chciałabym prosić Was o informację w których sanatoriach (NFZ) w obu miastach jest szansa na przydział w pokoju jednoosobowym (i jakie macie sposoby aby takowy uzyskać... :) )

Mam zamiar albo ubiegać się o miejsce ze zwrotów, albo napisać do NFZ (Mazowiecki) z prośbą o przydział do konkretnego sanatorium (wiem, że to loteria, ale niektórym się udaje).
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Re: pokoje jednoosobowe (Sopot lub Świnoujście)

Post autor: zbigniew165 »

Ponieważ znam wszystkie obiekty w Świnoujściu od razu ci odpowiem, że nie ma szans na jedynkę, bo sam tydzień temu obdzwoniłem wszystkie starając się o zwrot, a były zwroty do czterech.
Sopotu nie znam i ci nie odpowiem.
Margolietka
Kuracjusz
Kuracjusz

Bardzo dziękuję za informacje o Świnoujściu. Szkoda, liczyłam na to, że ze względu na dużą liczbę ośrodków są też tam takie z pokojami single.
Jeśli ktoś móglby podzielić się informacjami dotyczącymi Sopotu lub innych większych miast nad morzem, to byłabym bardzo wdzięczna.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W Kołobrzegu możesz liczyć najwyżej na dwójkę w kilku obiektach sanatoryjnych.
Ja wyjeżdżam do Kołobrzegu 26 stycznia do sanatorium Verano i liczę na dwójkę, cztery lata temu miałem tu jedynkę. Teraz nie dają na NFZ, jak w większości sanatoriów, bo jedynki dla komercji.
Najwięcej trójek i czwórek, a dwójki też są rarytasem, bo zabierają je nam singlom małżeństwa.
Margolietka
Kuracjusz
Kuracjusz

Ojej, zmartwiłeś mnie tymi pokojami 4-osobowymi :( Byłam już raz w pokoju 3-osobwym, właśnie w Kołobrzegu (Arka Medical SPA) i ciężko było przetrwać te 3 tygodnie. Pomijając ciasnotę w pokojach, kolejki do łązienki, chrapanie współlokatorek, etc. dochodziły spory światopoglądowo-polityczne :lol: Samo polożenie hotelu (bo jak wiadomo nie jest to stricte sanatorium tylko 4* hotel) bardzo mi odpowiadało. Jestem zaawansowanym piechurem i położenie już właściwie poza miastem nie przeszkadzało mi. Uwielbiałam chodzić m.in do Eko Parku Wschodniego, położonego tuż za hotelem, czy do Centrum miasta plażą/promenadą. Nie wspominając o wycieczkach rowerowych do Ustronia :-)

Czytałam wątki o Twoich ostatnich perypetiach dotyczących wyboru miejsca. Jak rozumiem udało Ci się zmienić sanatorim już po otrzymaniu przydziału (?) Zastanawiałam się właśnie na ile jest to możliwe. Ale skoro Tobie się udało, to mam nadzieję, że w sytuacji gdy dostanę skierowanie do sanatorium, do którego zdecydowanie nie chciałabym pojechać, to ja również spróbuję :)

Milego pobytu w Verano! :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Miałem skierowanie do Dusznik Zdroju i zmieniłem na zwrot do Verano Kołobrzeg.
Za życzenia dziękuję i na pewno będzie lepiej niż o tej porze roku w Dusznikach. :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Margolietka w mazowieckim na jakiekolwiek zmiany po przydziale nie licz, chyba że dokonasz cudu ;) , ale będzie to cud na skalę światową.
Jeżeli chodzi o Sopot w sanatorium MSWiA jest dość dużo jedynek i o przydziale decyduje kolejność przyjazdu. Jak będziesz w obiekcie 5,6 rano możesz mieć szansę na wystanie i wyczekanie. Jak się nic nie zmieniło to przydział pokoi zaczyna się o 12.
Może wypowie się ktoś, kto był tam ostatnio.
Gość

Post autor: Gość »

Natomiast otrzymanie wymarzonego obiektu to może nie cud ale z pewnością loteria z małą szansą na wygraną 🙂.
Leśnik sopocki posiada kilkanaście jedynek jednak wymagane jest silnie umotywowanie prośby wskazaniami medycznymi. Nadmiar chętnych oznacza że decyduje lekarz.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice i Kaziu dziękujemy za zabranie głosu w temacie.
Teraz coraz trudniej o jedynkę, bo chyba wszystkie przerabiają na dwójki. :roll:
Margolietka
Kuracjusz
Kuracjusz

Zbigniewie, Felice, Kazimierzu i Gieniu - serdeczne dzięki za Wasze sugestie! :kwiat: To bardzo cenne informacje.
Wychodzę z założenia, że szczęściu trzeba pomagać :D . Na trzy wyjazdy, dwa razy udało mi się zarezerwować pokój jednoosobowy (dwa lata temu w MSWiA Agat w Cieplicach - polecam, gdyby ktoś był zainteresowany sanatorium w tym regionie)
ODPOWIEDZ