Busko zdroj

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ryszard705
Na forum od: 21 kwie 2013 12:38

Busko zdroj

Post autor: ryszard705 »

Witam.
Razem z zona planujemy wyjazd do sanatorium, w Busko Zdroj . Ktore sanatorium byscie polecili?
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Re: Busko zdroj

Post autor: ewiko »

Ryszardzie, o sanatoriach w Busku na forum napisano już bardzo dużo. Przejrzyj ranking najlepszych sanatoriów a z całą pewnością wybierzesz coś dla siebie.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam , jestem obecnie w Busku, Twój wybór zależny jest od zasobności Twojego portfela, głównym atutem Buska są kąpiele siarkowe które serwowane są w każdym ośrodku, a co wybierzesz to już zależy od Ciebie, pozdrawiam i przyjemności życzę :!: :)
asia51
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 kwie 2013 18:36

Post autor: asia51 »

Dla ;Ryszard 705. Większość budynków sanatoryjnych jest ok. za opowiadań wiem ,ze dobrze się mówiło o "Włókniarzu" ale jak dla kogo -,wyposażenie super nowoczesne ,ale tłumy kuracjuszy. Takie , średnie pod względem zaludnienia, to chyba " Nida" lub "Krystyna" a"Marconi " to chyba najdroższe , mieści się w samym sercu parku zdrojowego ,ale bardzo trudno tam się dostać. Do centrum miasta jakieś pół godz do 1godz.spacerkiem. pozdrawiam i życzę udanego pobytu.
Anka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2010 14:35

Post autor: Anka »

Witajcie!co do najdroższego sanatorium w Busku to jest Słowacki później wojskowe sanatorium,może Włókniarz,Marconi w Marconim i Włókniarzu można chyba najłatwiej dostać miejsce, wszystko zależy tak jak napisał Andrzej od zasobności portfela,Zapomnieliśmy jeszcze o Rafale są też ciekawe pensjonaty i na zabiegi można dochodzić np do Sanato.Chcesz wiedzieć więcej pytaj .Pozdrawiam
astrid
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2013 11:38
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: astrid »

Anka pisze:Witajcie!co do najdroższego sanatorium w Busku to jest Słowacki później wojskowe sanatorium,może Włókniarz,Marconi w Marconim i Włókniarzu można chyba najłatwiej dostać miejsce, wszystko zależy tak jak napisał Andrzej od zasobności portfela,Zapomnieliśmy jeszcze o Rafale są też ciekawe pensjonaty i na zabiegi można dochodzić np do Sanato.Chcesz wiedzieć więcej pytaj .Pozdrawiam
do Ryszarda
Już dużo zostało napisane n/t Buska,ja polecałabym Wojskowe Sanatorium-tam jest najwięcej zabiegów w pakiecie,Włókniarz też jest w porządku,Marconi to najstarsze sanatorium i ma doskonałe położenie w samym sercu uzdrowiska,warto też wziąć pod uwagę Nidę.Słowacki to rzeczywiście najdroższe sanatorium,od niedawna ma basen,bo tylko tego w nim brakowało.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ja polecam sanatorium wojskowe.Standard europejskiego dobrej klasy hotelu.Tanio nie jest,ale zabiegi,kuchnia,obsługa rewelacyjne.
Do Włókniarza osobiście nie zdecydowałabym się - mnie odstrasza sam wygląd tego budynku.Jeszcze ewentualnie Słowacki-dbają tam o klienta i wszystko na miejscu.
A tak najbardziej poleciłabym "Malinowy Zdrój" w Solcu.Siarka jak twierdzą fachowcy dużo lepsza niż w samym Busku.

Pierwszy i jedyny w Polsce tego typu basen solankowo-siarczkowy. Woda w basenie leczniczym ma ok. 3 % zasolenia, poprzez wykorzystanie w nim stężonej solanki z Ciechocinka w połączeniu z najsilniejszą na świecie solanką siarczkową. Solanka siarczkowa pochodząca ze źródła „Malina” wg klasyfikacji jest to silnie zmineralizowana woda chlorkowo-sodowa (solanka) siarczkowa, bromkowa, jodkowa, borowa o zawartości aktywnych związków siarki ok. 900 mg/l, która w warunkach naturalnych posiada najwyższe stężenie tych związków na świecie. Basen ma głębokość 90 cm.
Woda w mineralnym Basenie solankowo-siarczkowym nie jest chlorowana.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, nie jestem pewien ale Busko i Solec mają to samo źródło z którego czerpią wodę do kąpieli siarkowych, a jeżeli chodzi o jej stężenie to kto to sprawdził i jak udowodnił, a różnica w cenie kolosalna , ale jeżeli chce mieć full wypas to trzeba za to zapłacić, ja dzisiaj wróciłem po 13 dniowym pobycie w pensjonacie u którego w pakiecie było 5 zabiegów na miejscu i na wysokości Marconiego , przy głównej alei, miła atmosfera wszędzie blisko i jestem zadowolony - udzielę szerszej informacji na PW, a był to pensjonat Sanato, pozdrawiam :!: :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Busko i Solec mają różne źródła.
W Polsce woda siarczkowa występuje w kilku uzdrowiskach, m.in. w Busku-Zdroju, Horyńcu, Krzeszowicach. Ta najsilniejsza czerpana jest ze źródła „Malina” w uzdrowisku Solec-Zdrój (województwo świętokrzyskie). To tutaj, w latach 70-tych XX wieku, odkryto źródło o najwyższym stężeniu związków siarki na świecie, nazwane przez mieszkańców „Maliną”.

I jeszcze to
Lokalizacja źródła % mineralizacji związki siarki na 1 L
Swoszowice 2,64% 70,04 mg H2S/1 L
Krzeszowice 0,28% 6,00 mg H2S/1 L
Horyniec 0,75% 23,00 mg H2S/1 L
Busko-Zdrój 1,40% 50,00 mg H2S/ 1 L
Solec-Zdrój "Malina" 3,10% 788,2 mg H2S/ 1 L
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Anka pisze:Witajcie!co do najdroższego sanatorium w Busku to jest Słowacki później wojskowe sanatorium,może Włókniarz,Marconi w Marconim i Włókniarzu można chyba najłatwiej dostać miejsce, wszystko zależy tak jak napisał Andrzej od zasobności portfela,Zapomnieliśmy jeszcze o Rafale są też ciekawe pensjonaty i na zabiegi można dochodzić np do Sanato.Chcesz wiedzieć więcej pytaj .Pozdrawiam
Aniu ....mam pytanko ,wybieram się do Buska do szpitala uzdrowiskowego,po zabiegu kolana ,poleć jakieś ,abym wiedziała o jaki ośrodek prosić w podanku składając wniosek do nfz.Słyszałam że jako kontynuacje leczenia szpitalnego szybko wysyłają :mrgreen:

PS.Polecił mi Ciebie Mix,niby masz obeznanie co do Buska :)
ODPOWIEDZ