Etna Weneda Kołobrzeg
Etna Weneda Kołobrzeg
Dziwią mnie negatywne opinie i straszne obrzucanie błotem tego sanatorium. Nie spotkałam sie jak dotychczas z jakąkolwiek niechęcią ze strony rehabilitantów, pielęgniarek czy kogoś tu z obsługi.
Jedzenia nie brakuje, a gotują smacznie, każdy się martwi że przytyje raczej niż zrzuci chociaz kilka kg.
Zabiegi sa godzinami rozpisane, ale jak ktoś ma ochotę to idzie wcześniej, mozna poczekac aż zwolni sie stanowisko i jest sie przyjętym.
Naprawdę, babeczki sa przemiłe.
W restauracji, gdzie są obiady dwoją i sie i troją aby każdy dostał jedzonko. Inna sprawa że kuracjusze wynoszą kubki do pokoi i nie ma potem dla wszystkich.
Kawiarenka na 11 piętrze jest okupowana przez Niemców, ale co sie dziwić, oni zostawiają tutaj kupę kasy, trudno żeby o nich nie dbali.
Poza tym średnia wieku kuracjuszy niemieckich to 60-70 i więcej lat. Zachowują się poprawnie, wymieniają uśmiechy na korytarzu, sa kulturalni i grzeczni.
Jeśli chodzi o gimnastykę indywidualną, zawsze jak coś boli czy czegoś nie wiemy pytamy pani rehabilitantki, chętnie słuzy pomocą.
Obowiązkowe wykłady z psychoedukacji sa trochę usypiające i niewskazane dla kręgosłupa, siedzimy godzinę na plastikowych krzesłach i każdy się wierci bo dość.
Uwierzcie mi, jak ktoś przyjechał po zdrowie, odpocząć, zrelaksować sie i napawać morzem dodatkowo to otrzyma to.
Jak ktoś szuka innych wrażeń, to nie wiem, może znajdzie, ale ja tu nie stwierdzam, aby działo się coś złego.
Jeszcze dwa tygodnie przede mną pobytu, gdyby coś sie zmieniło dam znać.
Pozdrawiam.
Re: Etna Weneda Kołobrzeg
Zapewniam Cię, jedź bez obaw, a podejrzewam, że trafisz na piękna pogodę akurat bo początek wiosny jest teraz, to będziesz naprawdę miała też co robić popołudniami. Spacery nad morzem nigdy się nie nudzą....zwłaszcza przy słoneczku.
No i dużo zależy jacy ludzie przyjada na turnus. Ale pierwsza wspólna kolacja, potem kolejna i każdy coraz chętniej rozmawia, przełamuje się lody i niechęć.
Jedyny mankament, to taki,że tu na miejscu nie ma basenu, trzeba chodzić do Ośrodka "Bałtyk", jak lekarz przepisze basenik, albo we własnym zakresie jak ktoś ma ochotę tylko trzeba wziąć z recepcji kartkę ze jest się w Wenedzie i masz wtedy zniżkę. A chodzi sporo osób i chwalą sobie ten basen, bo za10 zł za godzinę, to i saune, jaccuzi i popływa się, za wszystkie czasy.
Dzisiaj na obiad mieliśmy kapuśniaczek i potrawkę z kurczaka, wszyscy się oblizywali, takie smaczne. Jak nam, kobitkom zostanie zupa w wazie czy coś z drugiego dania, bo jemy mniej niż panowie to pytamy kto chętny bo zawsze się znajduje taki i wszystko znika z półmisków.
Codziennie mam hydromasaż, wanna z bąbelkami, niebiańsko sie można zrelaksować.
Tylko internetu nie ma. Ja wzięłam laptopa, bo nie wyobrażam sobie życia bez tego i w play-u bezprzewodowy internet. Tu śmiga to łącze.
Gdyby Cię interesowało to są duże balkony, można pranko rozwiesić, codziennie babeczki wpadają wynoszą śmieci, odkurzają, przynoszą papier toaletowy.
Gdybyś miała pytania to pisz.
Też pozdrawiam serdecznie.
jedzenia jest świetne, urozmaicone i dużo jak dla mnie, przestałam jeść chleb i ziemniaki, bo jak bąk objedzona chodziłam:))) jestm na diecie, więc niełatwo coś wymyślać nam do jedzonka, a im się udaje!:) basen na pewno lepszy byłby na miejscu, suszarki nie są najlepsze i często z mokrą głową wracam, na szczęście ciepło już jest:) Pokoje są bardzo różne, nie we wszystkich jest balkon czy taras, u mnie na szczęście jest, ale za to tv jest w każdym i nie trzeba dodatkowo płacić, a tak miałam w zeszłym roku w Kamieniu. Największe zastreżenia mam do doboru zabiegów i ich ilości. Ja sama musiałam "powalczyć" z dr, a i tak część mam mało trafioną. pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:)))
Pozdrawiam i życzę miłego dalszego pobytu.
Jedzenie niestety bardzo smaczne, ciężko schudnąć:)
W pokojach są czajniki, po trzy osoby w pokoju, choć bywa że po dwie.
Pokoje z balkonami, palenie tylko na balkonie, a resztki pecików do słoika z wodą:)
Panie rehabilitantki przesympatyczne, zwłaszcza na hydromasażu dziewczyny anioły
Na ćwiczeniach indywidualnych jedna rehabilitantka taka chuda i młoda widać, ze jest niedoświadczona i raczej z niechęcia podchodzi do swojej pracy, trzeba uważać jak podwiesza do ćwiczeń, robi to niedbale, co potem może sprawić ból.
Lekarz ortopeda, ale o tym pisać nie chcę, niech każdy oceni ten kto jedzie, sam indywidualnie. To spotkanie z lekarzem to taka czysta formalność, nie badają nic, tylko mierzą ciśnienie
Knajpka na 12 piętrze, raczej słabo odwiedzana przez kuracjuszy, ze względu na to, ze raczej tam miło widziani sa Niemcy i ich euro!!!
Ci co jadą się bawić, albo skorzystać z "baletów" to chodzą do Bałtyku, ośrodka sąsiadującego. Zabawy do 22.00
Jeśli chodzi o integrację czy niechlubne opinie o sanatoriach to potwierdzam ze panowie lubią wypić, gorszych rzeczy nie widziałam, ale może dlatego ze nie chodziłam na wieczorki taneczne, tylko wieczorami oglądałam tv.
W pokojach nie ma lodówek!
Papier toaletowy najlepiej chować sobie rolkę na "czarną godzinę" bo pokojowe dają zawsze mało a że jest kiepskiej jakości, szybko się kończy!!!
Życzę aby wszystkim którzy tam jadą nie wiało tak jak wtedy gdy ja byłam. Łepetyne od wiatru urywało i byo zimno dosyć.
Pozdrawiam
Ja miałam
lampę solux- przyjemnie grzało
gimnastyka indywidualna- w porządku
hydromasaż- sama przyjemnosć
kąpiel perełkowa- tez wanna z bąbelkami tyle że na same nogi, bez pleców
inni mieli okłady z parafiny,borowiny, wirówkę na ręce albo nogi(cos jak moczenie w pralce
gimnastykę grupową tez nie wszyscy, no i solanka to trzeba iść do osobnego ośrodka na basen, krioterapia, prądy ....a i jeszcze masaż ale też nie wszyscy.
W sumie zabiegi masz od pon.-piątku, na konkretne godziny, ale można iść wcześniej, uzgodnić z rehabilitantami i wejść wcześniej to w sumie do obiadu da sie obskoczyć wszystkie zabiegi.
Śniadanko o 8.00
Obiad 13.00
Kolacja 17.30
Dodatkowymi atrakcjami są zajęcia z psychoedukacji z młodą i raczej niedoświadczoną panią psycholog, nie mówi nic czego byśmy nie wiedzieli, ale zajęcia są obowiązkowe. Spotkania z dietetykiem, zajęcia relaksacji.
A i kilka wykładów lekarzy, którzy nie ukrywają ze w ośrodku to jest tylko ich "fucha" że sobie dorabiają.
Pozdrawiam i życzę miłej słonecznej soboty.