Muszyna - Sanatorium Korona - prywatnie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Muszyna - Sanatorium Korona - prywatnie

Post autor: Andrzej1958 »

Właśnie wróciłem z 2 tygodniowego pobytu sanatoryjnego w sanatorium Korona w Muszynie. Tak jak wcześniej obiecywałem postaram się je opisać.
Koszt pobytu to 2142 zł (po sezonie) za pokój jednoosobowy + 50 zł za parking (są miejsca parkingowe poza parkingiem Sanatorium) + 49 zł za pozdrowienia od Burmistrza (opłata klimatyczna).
Co w zamian? - Pokój 1-osobowy z łóżkiem małżeńskim ( może służyć za pokój dla małżeństwa), telewizor, wi-fi, czajnik, pełny węzeł sanitarny, 36 zabiegów i oczywiście całodzienne wyżywienie. W budynku jest winda, na każdym piętrze holu są fotele i kanapy oraz ogólnodostępny czajnik.
Wyposażenie pokoju: łóżko małżeńskie takie, że można spać w poprzek - wygodne, stolik, dwa foteliki, 2 szafki nocne, szafa, wieszak na wierzchnie okrycie, telewizor, czajnik, 2 szklanki i łyżeczki. Nad łóżkiem kinkiet. W moim pokoju podłoga była z płytek marmuropodobnych - zimna. Przydałby się mały dywanik - postawienie gołej stopy przy wstawianiu z łóżka powodowało gwałtowne obudzenie i oprzytomnienie.
Łazienka - sedes, umywalka, lustro z oświetleniem, kabina prysznicowa. Brak kaloryfera, by można wysuszyć ręczniki. Wentylator nie daje rady by usunąć wilgoć. Plusem tego było zawsze czyste lustro, które po każdej kąpieli musiałem wycierać, by zobaczyć swoje odbicie. :lol: Ręczniki wymieniane na życzenie.
Balkon jeden wspólny na około budynku. Żadnych ścianek działowych - dla bezpieczeństwa nie można było zostawiać otwartych drzwi balkonowych gdy nie ma nas w pokoju. Jedyne przegrody to sznurki do suszenia zawieszone przez kuracjuszy.
Zabiegi: na moje schorzenia dostałem inhalację mineralną wspomaganą naświetleniem lampą bipotron, borowina z prądem (galwanoborowina), masaż wibracyjny aquavibron, prądy interdyn/intervac. Dodatkowo wykupiłem masaż na łóżku hydrojet. Zabiegi wykonywane sprawnie. Znajomi mieli masaż klasyczny kręgosłupa - byli zadowoleni z jakości. Nie wiem jak wyglądały ćwiczenia rehabilitacyjne na przyrządach w sali gimnastycznej - nie potrafię ocenić ich jakości i zaangażowania rehabilitantów. Wszystkie zabiegi odbywają się na miejscu. Niestety nie ma basenu.

Wyżywienie. Śniadania obfite, trzydaniowe : zupa mleczna, coś na ciepło ( jajecznica, parówki, frankfurterki itp.), wędlina, żółty ser, topiony czasem biały, do tego liść sałaty, pomidor, papryka, ogórek kiszony. Porcjowany miód lub drzem, chleb biały i graham. Herbata i kawa na życzenie. Jeśli komuś było mało - to była jeszcze marmolada, którą trzeba było donieść sobie do stolika.
Obiad: zupa ( bardzo smaczna), drugie danie tak jak lubię - mało ziemniaków, mięso i dwie surówki, kompot, deser (ciasto, owoce, kisiel z owocami.
Kolacja: wędlina, ser żółty, pomidor, papryka, herbata. Mniej obfita.
Jak dla mnie posiłki smaczne i wystarczające. Nie dojadałem. Szefowe kuchni dobrze się sprawiły.
Nie zaglądałem w talerze kuracjuszy NFZ, ale dało się zauważyć, że mieli skromniej.

Co robić w wolnym czasie?
Sanatorium jest położone na zboczu góry (można się zmęczyć wracając z miasteczka). Na tej górce znajdują się ogrody sensoryczne z wieżą widokową i kawiarnią w której w niedziele odbywają się koncerty. Jest gdzie spacerować i podziwiać widoki na okoliczne góry. Górka z ruinami zamku, park w kierunku Złockiego. Jest sporo tas po okolicznych górach. W lecie odkryte baseny. W kawiarni sanatoryjnej kawiarenka można potańczyć.
Krynica ze swoimi atrakcjami w odległości ok 12 km - nie będę jaj opisywał poza jednym. Nowa wieża widokowa Słotwiny z chodnikiem wśród koron drzew i piękne widoki ze szczytu wieży.
Do sanatorium zagląda biuro turystyczne ze swoją ofertą. Oferują wycieczki całodzienne (Budapeszt, Bardejów, baseny termalne, jaskinia Bielska) oraz popołudniowe po okolicy, na Jaworzynę krynicką, i opisaną wcześniej wieżę widokową w Słotwinach.
Generalnie jestem zadowolony z pobytu. Wróciłem wypoczęty i cięższy o około 3 kg. Uważam, że pobyt w Koronie jest warty swojej ceny.

Na koniec dla wybierających się do Korony z NFZ. Do dyspozycji są: 6 pokoi 1-osobowych w tym 1 dla przystosowany dla osób niepełnosprawnych, 6 3-osobowych oraz 44 2-osobowych.
W razie pytań - odpowiem.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Re: Muszyna - Sanatorium Korona - prywatnie

Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem. Znajoma sanatoriuszka chciała wynająć miejsce w pokoju dwuosobowym (tańszy). Była sama. Dostała odpowiedź, że singli kwaterują w 1-osobowych. Jedynie w dwójkach kwaterują parami: małżeństwa, partnerów, lub znajomych którzy przyjeżdżają razem. Ma to dobre strony, że nie trafi się na osobę uciążliwą, która na przykład chrapie jak ja.

Kawiarenka, która jest na poziomie -1 nie ma wentylacji. Przy pełnej sali jest duszno i gorąco.
Awatar użytkownika
ewa060455
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2019 00:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski

Post autor: ewa060455 »

Witaj Andrzej1958 ,bardzo fajnie i szczegółowo opisałeś Koronę w Muszynie .Dobrze wiedzieć o takiej ewentualnej możliwości pobytu sanatoryjnego.Czas oczekiwania na sanatorium z NFZ , a nawet ZUS wciąż się wydluża . Tak też można rozważyć pobyt prywatny ,oby tylko kasiorki wystarczyło ! pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Esterka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2019 19:01
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Esterka »

Andrzej 1958 a jak jest z bazą rozrywkową w samej Muszynie?czy w Koronie jest sala do ćwiczeń dobrze wyposażona np w bieżnię itd ?
Fajny opis za niego :kwiat: I +🙂👨‍💻
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W Koronie jest kawiarenka w której można potańczyć. Nad Popradem jest kompleks basenów z restauracją w której można potańczyć. Niektórzy kuracjusze jeździli potańczyć do Krynicy (ok. 15 km).
Niestety nie wiem jak jest wyposażona sala do ćwiczeń - nie korzystałem. W budynku jest sala do fitness, ale chyba to prowadzi zewnętrzna firma.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Serdeczne Podziękowania za opinię o Koronie Andrzeju :)
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To już stare dzieje.
Jestem stosunkowo świeży na forum, ale wiem, że nigdy informacji za wiele. I dobrym zwyczajem nie tylko jestem czytelnikiem, ale staram się też być użytecznym.
Awatar użytkownika
Esterka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2019 19:01
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Esterka »

Tak jest fajnie jak są opinie wiadomo co gdzie .Nie jedzie się w ciemno .
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Wydaje mi si,e, że jak na Muszynę i pobyt komercyjny, to cena 2142 zł. nie jest bardzo atrakcyjna. Jest to też pobyt po sezonie, chyba że ktoś lubi jeździć w góry o tej porze roku.
Ja też jadę na dwa tygodnie, pokój jedno osobowy, szwedzki stół i 30 zabiegów za 1460 zł, w Świnoujściu 100 m od promenady i blisko na tańce, ale to dla tych co lubią nasze morze po sezonie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Dziękuję Andrzej, również jak inni, za superowy opis Korony w Muszynie.
Ponieważ mam rodzinę w Nowym Sączu , często bywam w Muszynie i znam dobrze Koronę jak i Jej superową szefową- właścicielkę, p. Teresę.
Na pewno byłaby bardzo zadowolona z tego opisu. Do Korony jeżdżą kuracjusze z funduszu, bo tak jest kontraktowany ten obiekt, natomiast zaraz troszeczkę poniżej, tuż obok jest następny budynek dla ludzi z Zus-u..
Opisałeś salę fitness, więc to co wiem, to jest sala obsługiwana przez córkę szefowej , tak jak pisałeś, że niby z firmy z zewnątrz......
W Koronie to prawda dobrze gotują, czysto, dbają o obiekt, dobre kucharki, ale szczerze mówiąc nie pojechałabym tam nawet na dzień.. za tą kwotę co opisałeś wolę dodać 200 zł na podróż i jechać nad morze do Verano na przykład....do Kołobrzegu.. lub za tą kwotę być 14 dni w Kołobrzegu prywatnie..
A może i taniej..Tydzień w chalkozynie kosztuje 800 zł w jedynce, no to dwa tygodnie 1600 zł w Kołobrzegu... teraz poza sezonem, od stycznia do marca.. Ale każdy wybiera gdzie chce i tam jedzie..
Z początku myślałam, że to opis pobytu świątecznego ale to jednak jest opis stary z jesieni , z dwóch tygodni na przełomie września i października. Być może w tym czasie była piękna jesień.. są to owszem góry ale nie aż tak wysokie, bardziej pagórki ale jest tam bardzo ładny krajobraz... wzdłuż Popradu..
Wydaje mi się, że nie ma tam aż takich wielkich atrakcji, nie ma solanki, basenu, infrastruktury rozwiniętej jak na tą małą miejscowość, wiadomo mniejsze możliwości..itd..a zabiegi ok.. A i szczególnie zimą / bez śniegu/ , jednak to jest miejscowość mniej atrakcyjna , uważam, że obok Krynica bardziej jest urozmaicona dla kuracjuszy..
Miejscowość Muszyna posiada trzy ogrody, oprócz tych sensorycznych co pisałeś , są jeszcze biblijne i dla zakochanych...hi... bardzo ładne.... Oczywiście jak rozkwitają latem są najpiękniejsze...
Dziękuję jeszcze raz za opis....
Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę..
ODPOWIEDZ